αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑSteve Jobs και Mark Cuban συμφωνούν για το πως θα βρεις αυτό με το οποίο είσαι παθιασμένος (και υπάρχει μια απρόσμενη αλήθεια)

Steve Jobs και Mark Cuban συμφωνούν για το πως θα βρεις αυτό με το οποίο είσαι παθιασμένος (και υπάρχει μια απρόσμενη αλήθεια)

Ναι, o Steve Jobs πίστευε ότι όλοι πρέπει να ψάξουν για να βρουν αυτό για το οποίο είναι παθιασμένοι. Τα λόγια του έχουν μείνει ακόμα και σήμερα: «Πρέπει να βρεις αυτό που αγαπάς. Ο μόνος τρόπος να κάνετε σπουδαία δουλειά είναι να αγαπάτε αυτό που κάνετε. Εάν δεν το έχετε βρει ακόμα, συνεχίστε να ψάχνετε».

Ο διάσημος επενδυτής και εκατομμυριούχος, Mark Cuban, διαφωνεί. «Ένα από τα μεγαλύτερα ψέμματα της ζωής είναι το ”ακολούθησε το πάθος σου’», λέει ο ίδιος, τονίζοντας ότι το ‘ακολούθησε το πάθος σου’ είναι ίσως η χειρότερη συμβουλή που μπορείς να δώσεις σε κάποιον.

Τελικά ποιος έχει δίκιο από τους δύο; Και οι δύο, όπως σημειώνει το αμερικανικό inc.com.

Ο Cuban πιστεύει ότι το πάθος έρχεται στην συνέχεια: «Πολλοί άνθρωποι μιλάνε για το πάθος, αλλά αυτό δεν είναι το πράγμα στο οποίο πρέπει να εστιάσετε. Δες που επενδύεις τον χρόνο και την προσπάθεια σου». Όπως εξηγεί ο ίδιος, συνήθως τα πράγματα στα οποία ξοδεύεις πολύ χρόνο, είναι αυτά στα οποία είσαι καλός. Και αν καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια δουλεύοντας πάνω σε αυτά, μπορείς να γίνεις ακόμα καλύτερος.

«Θα σας πω ένα μικρό μυστικό: Κανείς δεν παραιτείται από κάτι στο οποίο είναι καλός. Επειδή είναι διασκεδαστικό να είσαι καλός. Ειναι διασκεδαστικό να είσαι ένας από τους καλύτερους», λέει ο Mark Cuban.

«Αλλά για να είσαι ένας από τους καλύτερους, πρέπει να καταβάλεις προσπάθεια», καταλήγει ο διάσημος επενδυτής. Με απλά λόγια, ο Cuban θεωρεί ότι η μεγάλη προσπάθεια και η δουλειά σε οδηγεί στο πάθος σου, και όχι το αντίστροφο. Έτσι φτάνεις στην επιτυχία.

Και ενώ οι προσεγγίσεις των Jobs και Cuban μοιάζουν διαφορετικές, το inc.com εξηγεί ότι στην πραγματικότητα είναι αρκετά κοντά.

Πριν ξεκινήσει την Apple, ο Steve Jobs ήταν παθιασμένος με άλλα πράγματα, όπως η καλλιγραφία και ο χορός. Όχι η τεχνολογία. Έτσι, όταν ο Jobs συνεργάστηκε με τον Wozniak και ξεκίνησαν να πουλάνε κιτ κυκλωμάτων υπολογιστών σε χομπίστες, η «επιχείρηση» ήταν απλά ένα παράλληλο project. Όταν ο τοπικός επιχειρηματίας Paul Terrell είπε στον Jobs ότι θα αγόραζε 50 πλήρως συναρμολογημένους υπολογιστές για 500 $ τον καθένα, ο Jobs άρπαξε την ευκαιρία να βγάλει ακόμα καλύτερα χρήματα.

Ο Jobs εντόπισε μια ευκαιρία, ακολούθησε αυτήν την ευκαιρία και μέσα από όλη την διαδικασία βρήκε την δουλειά της (επιχειρηματικής) ζωής του.

Σε αυτή τη λογική πάει και ο Cuban. Πάρτε για παράδειγμα την τεχνητή νοημοσύνη και την μηχανική μάθηση. Σύμφωνα με τον Cuban, «Οι πρώτοι τρισεκατομμυριούχοι στον κόσμο πρόκειται να προέλθουν μέσα από κάποιους που κυριαρχούν στο A.I. και σε όλα τα παράγωγά του, και τα εφαρμόζουν με τρόπους που δεν σκεφτήκαμε ποτέ». Για αυτό ο ίδιος εργάζεται πάνω στο συγκεκριμένο πεδίο και προσπαθεί να μάθει όσα περισσότερα πράγματα μπορεί. «Όσο περισσότερο καταλαβαίνω το A.I., τόσο περισσότερο ενθουσιάζομαι για αυτό» τονίζει.

Εδώ είναι μια απρόσμενη αλήθεια: Ούτε ο Jobs, ούτε ο Cuban περίμεναν… με σταυρωμένα τα χέρια μέχρι να βρουν το πάθος τους. Αντί για αυτό, το ανέπτυξαν.

Και δεν είναι οι μόνοι. Σύμφωνα με μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο Academy of Management Journal, η ίδια διαδικασία λειτουργεί συχνά για τους επιχειρηματίες. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι, και τα περισσότερα θεωρητικά πλαίσια, υποθέτουν ότι το επιχειρηματικό πάθος οδηγεί στην επιχειρηματική προσπάθεια, η έρευνα δείχνει ότι το αντίστροφο ισχύει επίσης: το επιχειρηματικό πάθος αυξάνεται με την προσπάθεια.

Όσο περισσότερο εργάζονται οι επιχειρηματίες στις startups και τα νέα projects τους, τόσο περισσότερο παθιάζονται με αυτά. Καθώς κερδίζουν το μομέντουμ, κερδίζουν νέα skills και φτάνουν σε μερικές μικρές επιτυχίες, το πάθος τους γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.

Ναι, το πάθος μπορεί να φέρει μεγαλύτερη προσπάθεια. Αλλά η προσπάθεια μπορεί επίσης να προκαλέσει το πάθος. Ένα πάθος που συχνά οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Και μεγαλύτερο πάθος. Και μεγαλύτερη προσπάθεια.

Και μια μέρα ξυπνάτε και συνειδητοποιείτε ότι κάνετε αυτό που αγαπάτε. Παρόλο που δεν ξεκίνησε έτσι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + three =