αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΟι 13+1 συμβουλές ενός Έλληνα που δουλεύει στην Uber

Οι 13+1 συμβουλές ενός Έλληνα που δουλεύει στην Uber

«Να σκέφτονται σφαιρικά και να βλέπουν τις διαφορετικές οπτικές». Είναι μία από τις συμβουλές που δίνει ο Στέφανος Νάστος, σε όσους ψάχνουν να βρουν την επαγγελματική επιτυχία και να πετύχουν τους στόχους τους, στην απρόβλεπτη εποχή που ζούμε.

Ο ίδιος ξεκίνησε την επαγγελματική του διαδρομή από ένα Escape Room. Σήμερα, μερικά χρόνια αργότερα, εργάζεται στην Uber. Στην θέση του «Greenlight Team Lead – Greece & Israel», έχοντας τις τοπικές ομάδες των 2 χωρών υπό την ευθύνη του. Το 2020 συμπεριληφθηκε επίσης στην λίστα με τους 6 διακεκριμένους νέους κάτω των 30, από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Τώρα μιλά στο It’s Possible παραθέτοντας συνολικά 13+1 συμβουλές που αξίζει να ακούσεις. Περιγράφει την δική του διαδρομή, ενώ εξηγεί επίσης το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να «τρέξεις» ένα δικό σου business project ενώ παράλληλα έχεις μια άλλη πρωινή δουλειά, μιας και ο ίδιος έχει κάνει ήδη το βήμα να ξεκινήσει δική του επιχείρηση.

Αναμφίβολα, ζούμε σε μια απρόβλεπτη εποχή. Τι συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που ψάχνει να βρει την επαγγελματική επιτυχία και να πετύχει τους στόχους του, μέσα σε αυτό το τοπίο;

Η εποχή που ζούμε είναι σίγουρα απρόβλεπτη και δύσκολη για αρκετούς λόγους. Έχοντας ζήσει 2 χρόνια πανδημίας με αρκετές δυσκολίες για τον κάθε ένα από εμάς, ξεκινήσαμε να βγαίνουμε σιγά – σιγά από αυτό και φτάσαμε στο σήμερα να είμαστε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας και γενικής αβεβαιότητας, τα οποία επηρεάζουν την ζωή όλων μας σε μεγάλο επίπεδο, προσωπικά και επαγγελματικά.

Πιστεύω πως γενικά σαν άνθρωποι έχουμε φτιαχτεί για τα δύσκολα και μέσα από τις δυσκολίες βελτιωνόμαστε και γινόμαστε καλύτεροι τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ο κάθε ένας από εμάς ορίζει την επαγγελματική του επιτυχία σύμφωνα με το δικό του σκεπτικό και με το δικό του πλάνο προσωπικής – επαγγελματικής ανάπτυξης που έχει φτιάξει στο μυαλό του.

Με την δικιά μου εμπειρία μέχρι τώρα και σαν εργαζόμενος σε μια πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας, αλλά και σαν επιχειρηματίας, οι συμβουλές που θα έδινα σε όλους όσους ψάχνουν να βρουν την επαγγελματική επιτυχία είναι:

  1. Να επιλέξουν να κάνουν αυτό που αγαπάνε πραγματικά.
  2. Να μείνουν συγκεντρωμένοι στους στόχους τους και να μην επηρεάζονται από αυτά που συμβαίνουν γύρω τους.
  3. Να είναι έτοιμοι να θυσιάσουν χρόνο από την προσωπική τους ζωή και από την διασκέδαση τους.
  4. Να έχουν πρόγραμμα και πειθαρχία στην καθημερινότητα τους που θα τους κάνει ξεκάθαρο ποια στιγμή της ημέρας και πόσο χρονικό διάστημα θα ασχοληθούν με μια συγκεκριμένη δραστηριότητα.
  5. Να έχουν υπομονή και επιμονή.
  6. Να σκέφτονται θετικά.
  7. Να πιστεύουν στον εαυτό τους.
  8. Να παίρνουν ρίσκα.
  9. Να μαθαίνουν από τα λάθη τους.
  10. Να είναι αυστηροί όταν κάνουν την αυτοκριτική τους.
  11. Να σκέφτονται σφαιρικά και να βλέπουν τις διαφορετικές οπτικές (See the forest and the trees!).
  12. Να αφιερώνουν χρόνο για ξεκούραση και κυρίως με πλήρη αποσύνδεση από ότι σχετίζεται με το επαγγελματικό τους κομμάτι.
  13. Τέλος, ως μέρος και των αξιών της εταιρείας που εργάζομαι, να κάνουν το σωστό! (Do the right thing!)

Και τέλος, για να κλείσω την απάντηση μου σε αυτή την ερώτηση, θα προσθέσω και μια συμβουλή ακόμα. Θεωρώ πως δεν υπάρχει απόλυτα συγκεκριμένος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να εξελιχθεί επαγγελματικά, αλλά μπορεί να πάρει συμβουλές και ερεθίσματα από άτομα που έχουν πετύχει και έχουν μια αξιόλογη επαγγελματική εξέλιξη, ώστε να φτιάξουν το δικό τους πλάνο προσωπικής – επαγγελματικής ανάπτυξης. Για αυτό, να μην ακούτε κανέναν, ούτε τους γονείς σας. Μόνο το τι λέει η καρδιά σας!

Συνήθως όταν ακούμε για τεχνολογικούς γίγαντες, το μυαλό μας πάει πρώτα στο εξωτερικό. Τι γίνεται όμως για κάποιον που θέλει να ζήσει και να εργαστεί στην Ελλάδα; Υπάρχουν, δηλαδή, ανοιχτές θέσεις σε τέτοιες μεγάλες εταιρείες στην χώρα μας;

Η αλήθεια είναι ότι μόλις ακούμε για τεχνολογικούς γίγαντες, όντως σκεφτόμαστε κατευθείαν το εξωτερικό και στην δικιά μου περίπτωση για παράδειγμα, μου έρχεται απευθείας στο μυαλό η Αμερική.

Όμως, η πραγματικότητα είναι πως και στην Ελλάδα υπάρχουν ευκαιρίες για να εργαστεί κάποιος σε μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας.

Τα 2 χρόνια πανδημίας επιβράδυναν κατά πολύ τις επενδύσεις και την επέκταση των εταιρειών τεχνολογίας, όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά παγκοσμίως.. Τώρα όμως βλέπουμε σιγά – σιγά πως τα πράγματα αλλάζουν και όλο και περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας προσπαθούν να έρθουν και να επενδύσουν στην ελληνική αγορά, φέρνοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά ταυτόχρονα ανοίγοντας και θέσεις εργασίας στην τοπική αγορά. Επίσης, με τις αλλαγές που έφερε στην ζωή μας η πανδημία, υπάρχει και η δυνατότητα της εξ αποστάσεως εργασίας από την ελλάδα για μια εταιρεία που βρίσκεται σε κάποια άλλη χώρα, χωρίς όμως να επηρεάζεται ο τόπος διαμονής του υπαλλήλου. Και η Uber είναι ένα παράδειγμα που προσφέρει αυτού του είδους τις ευκαιρίες.

Ας μείνουμε όμως στην ελληνική αγορά και στον παραδοσιακό τρόπο εργασίας και όχι, τον εξ αποστάσεως. Βλέπουμε πως εταιρείες τεχνολογίας έρχονται σιγά – σιγά και επενδύουν στην ελλάδα και αρκετές ακόμα έχουν δημοσιεύσει τα πλάνα επέκτασης τους, εμπεριέχοντας την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι στο επόμενο διάστημα θα έχουμε περισσότερες εταιρείες και περισσότερες θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά. Θέσεις εργασίας σε τέτοιες εταιρείες στην Ελλάδα, ανοίγουν τακτικά και μπορεί κάποιος να τις βρει εύκολα στο διαδίκτυο και σε πλατφόρμες για εύρεση εργασίας.

Ίσως αυτό που μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν και τόσες πολλές ευκαιρίες στην τοπική αγορά, είναι πως επειδή βρισκόμαστε στην αρχή της επέκτασης αυτών των εταιρειών στην χώρα μας, οι θέσεις εργασίας ανοίγουν σιγά – σιγά, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ακόμα σε ένα σημείο όπου η προσφορά είναι μεγαλύτερη από την ζήτηση. Για αυτό, οι υποψήφιοι που αναζητούν εργασία σε μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας, πρέπει να συνεχίζουν να εξελίσσονται, να επενδύουν σε νέες δεξιότητες, αλλά από την άλλη να μάθουν και να προωθούν το επαγγελματικό τους προφίλ στους υποψήφιους εργοδότες.

Εσάς ποια είναι η επαγγελματική σας διαδρομή μέχρι σήμερα;

Η δικιά μου επαγγελματική διαδρομή ξεκινάει τον Δεκέμβριο του 2015 στην εταιρεία Game Over Escape Rooms, όπου τότε ήμουν 19 χρονών και η πρώτη μου θέση εργασίας ήταν Game Master, σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας με δωμάτια απόδρασης. Ήταν κάτι τελείως διαφορετικό από το αντικείμενο σπουδών μου, αλλά ήταν απαραίτητο να εργαστώ για βιοποριστικούς λόγους. Στην συνέχεια καθώς η εταιρεία αναπτυσσόταν με γρήγορους ρυθμούς, δημιούργησε και κατασκευαστικό τμήμα δωματίων απόδρασης. Τότε, λόγω τον σπουδών μου στον τομέα της πληροφορικής, τον Οκτώβριο του 2016 μου έγινε πρόταση από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας για να μεταφερθώ στο τμήμα πληροφορικής, όπου και έμεινα μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου του 2017, που αποχώρησα για να αναζητήσω την επόμενη πρόκληση στην καριέρα μου.

Στις 17 Οκτωβρίου του 2017, ξεκίνησε η διαδρομή μου στον αρκετά γνωστό τεχνολογικό γίγαντα, την Uber.

Η πρώτη μου θέση ήταν Partner Support Representative και με κάποιες εσωτερικές αλλαγές σε άλλες θέσεις μέσα στην εταιρεία, φτάνουμε στον Αύγουστο του 2022, σχεδόν 5 χρόνια μετά,  όπου πήρα την θέση στην οποία βρίσκομαι μέχρι αυτή την στιγμή, Greenlight Team Lead – Greece & Israel, έχοντας τις τοπικές ομάδες και των 2 χωρών υπό την ευθύνη μου.

Επίσης, τον Ιούλιο του 2021, πήρα την απόφαση – ρίσκο να ξεκινήσω και την δικιά μου εταιρεία, με υπηρεσίες Πληροφορικής, Εκπαίδευσης και Συμβουλευτικής σε Έργα Πληροφορικής, την οποία την έχω ενεργή μέχρι και σήμερα, πηγαίνοντας αρκετά καλά και έχοντας μία σταθερή ανοδική πορεία.

Μιας και δραστηριοποιείστε και στο επιχειρηματικό κομμάτι, να δούμε και το εξής: Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αναπτύξει κάποιος ένα business project ενώ παράλληλα έχει και μια άλλη δουλειά; Εσείς πως το διαχειρίζεστε όλο αυτό;

Με την μέχρι τώρα εμπειρία μου, δεν θα έλεγα ότι είναι τόσο θέμα δυσκολίας, αλλά κυρίως θέμα αποφασιστικότητας, πειθαρχίας και δομημένου προγράμματος. Από την στιγμή που κάποιος θέλει να ξεκινήσει ένα business project ενώ παράλληλα έχει και μια άλλη δουλειά, είναι απαραίτητο να κάνει κάποιες θυσίες και εκεί είναι που κάποιος θα βρει την μεγαλύτερη δυσκολία.

Πάντα είχα στο μυαλό μου το να κάνω καριέρα σε μια μεγάλη εταιρεία πληροφορικής και καθώς περνούσαν τα χρόνια, στο μυαλό μου έγινε πιο γενικό, για καριέρα σε εταιρεία τεχνολογίας. Την απόφαση να ξεκινήσω την δικιά μου εταιρεία, την πήρα μετά από μια πρόταση συνεργασίας που δέχτηκα από 2 φιλικά μου πρόσωπα, που είναι αδέρφια και έχουν μαζί τον οργανισμό και κύριο συνεργάτη μου αυτή την στιγμή, το Youthmakers Hub. Είχαμε συνεργαστεί στο παρελθόν σε ακαδημαϊκό επίπεδο και μετά από μία άψογη συνεργασία, μου πρότειναν να συνεργαστούμε και επαγγελματικά.

Αφού μίλησα με τον λογιστή μου και τον δικηγόρο μου, προχωρήσαμε με όλα τα απαραίτητα βήματα για να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία έναρξης της εταιρείας. Στο ξεκίνημα μου, βρέθηκαν διάφορα άτομα, γνωστοί, φίλοι, ακόμα και συγγενείς, οι οποίοι προσπάθησαν να με αποθαρρύνουν για το επιχειρηματικό μου εγχείρημα. Οι άνθρωποι γύρω μου, συγγενείς και φίλοι, ήταν χωρισμένοι σε 2 στρατόπεδα, αυτοί που με ενθάρρυναν για το επιχειρηματικό βήμα και αυτοί που ήταν αρνητικοί απέναντι σε αυτό, με την αρκετά κλασική φράση “που πας να μπλέξεις τώρα με αυτά;”. Δεν πτοήθηκα από τους αρνητικούς της υπόθεσης και προχώρησα κανονικά, καθώς έχω μάθει στην ζωή μου να παίρνω ρίσκα και να μην επηρεάζομαι από τις γνώμες των άλλων. Όπως αντίστοιχα και άτομα που θεωρούσα φίλους μου, μόλις είδαν ότι η γενική εξέλιξη μου έχει πάρει μια ανοδική πορεία και προσπαθούσα να εξελίσσομαι όσο πιο πολύ μπορούσα, αποφάσισαν να φύγουν από δίπλα μου χωρίς να έχει συμβεί κάτι στην μεταξύ μας σχέση. Στις 2 αυτές περιπτώσεις προσπάθησα να μείνω συγκεντρωμένος στον στόχο μου, να μην επηρεαστώ από τις γνώμες των άλλων και κατανόησα πως όλοι οι άνθρωποι που είναι γύρω μας, δεν θέλουν πάντα το καλό μας και ότι κάποιες φορές τους πειράζει να μας βλέπουν να εξελισόμαστε.

Η αρχή γενικά ήταν πολύ ωραία καθώς για κάθε νέα αρχή που κάνουμε μας διακατέχει και ένας μεγάλος ενθουσιασμός, όμως καλούμαστε να διαχειριστούμε και την πραγματικότητα. Για να μπορέσω να διαχειριστώ το πρόγραμμα μου έχοντας μια 8ωρη εργασία, σε συνδυασμό με το να “τρέχω” την δικιά μου εταιρεία, να συνεχίσω να κάνω και τις υπόλοιπες δραστηριότητες μου και να έχω και χρόνο για να δω τα δικά μου άτομα, ξεκίνησα να γίνομαι υπερβολικά αυστηρός με το πρόγραμμα μου. Είναι απαραίτητο κάποιος που έχει πολλές ασχολίες στην καθημερινότητα του, να έχει ένα ξεκάθαρο και καλά δομημένο πρόγραμμα και να λειτουργεί με απόλυτη πειθαρχία, ώστε να καταφέρει να ανταπεξέλθει σε όλα, έχοντας βέβαια και καλά αποτελέσματα. Ειδικά στο κομμάτι της εργασίας και της επιχείρησης, μπορούν να προκύψουν σοβαρά ζητήματα αν κάτι δεν το διαχειριστούμε σωστά!

Μπαίνοντας στην νέα καθημερινότητα μου και έχοντας πια την εργασία μου σε μια πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας, αλλά και την δικιά μου εταιρεία ταυτόχρονα, έπρεπε να πειθαρχίσω και τον ίδιο μου τον εαυτό σε απλά καθημερινά πράγματα.

Για παράδειγμα, είχα συνηθίσει να επιστρέφω σπίτι από την εργασία μου και μετά να μπορώ να διαχειριστώ τον χρόνο μου όπως εγώ ήθελα. Μπορούσα να κάτσω να ξεκουραστώ, να πάω μια βόλτα, να παίξω PlayStation καθώς μου αρέσουν τα video games και γενικά να κάνω ότι μπορεί να κάνει κάποιος στον ελεύθερο χρόνο του. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούσα να ακολουθήσω το ίδιο πρόγραμμα με πριν και να αφήσω τον εαυτό μου τόσο ελέυθερο. Ξεκίνησα θέτοντας συγκεκριμένα χρονικά όρια μέσα στην μέρα που έπρεπε να ασχοληθώ με τα πρότζεκτ της εταιρείας μου, πηγαίνοντας κόντρα σε πειρασμούς όπως για παράδειγμα μία βόλτα ή το PlayStation. Ήταν αρκετά δύσκολο στην αρχή και χρειάστηκα περίπου 2-3 μήνες για να καταφέρω να πειθαρχήσω τον εαυτό μου στη νέα κανονικότητα της καθημερινότητας μου.

Σε καμία περίπτωση δεν είμαι τέλειος ώστε από την πρώτη στιγμή να τα δομήσω όλα σωστά και να έχω τις τέλειες ισορροπίες. Ξεκίνησα από το να πειθαρχήσω τον εαυτό μου για να μπω σε μία ροή και έφτασα σε σημείο να εργάζομαι για την δικιά μου εταιρεία και τα Σαββατοκύριακα, ώστε να προλαβαίνω να ολοκληρώνω όλα τα πρότζεκτ την ίδια εβδομάδα και πάντα να είμαι μπροστά από τις ημερομηνίες παράδοσης τους, όμως κατέληξα να μην έχω καθόλου προσωπικό χρόνο. Έτσι, άρχισα να κάνω αλλαγές στην κατανομή του χρόνο μου, να θέτω αυστηρά όρια και να δουλεύω με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά όλη αυτή η διαδικασία μέχρι να φτάσω σε ένα καλό επίπεδο ισσοροπιών στην ζωή μου, μου πήρε 6 μήνες και ακόμα και τώρα, σχεδόν 2 χρόνια μετά, ακόμα βρίσκω περιθώρια βελτίωσης.

Συνοψίζοντας για το πως διαχειρίζομαι όλο αυτό, θα ξεκινήσω από το πρόγραμμα μου. Αυτή την στιγμή έχω βάλει όλες τις δραστηριότητες μου (εργασία, εταιρεία, γυμναστήριο, ποδόσφαιρο) από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή, ώστε το Σαββατοκύριακο να έχω χρόνο ξεκούρασης και χρόνο για να περάσω με τα κοντινά μου άτομα, με πλήρη αποσύνδεση από ότι έχει να κάνει σε σχέση με το επαγγελματικό κομμάτι. Είμαι αυστηρός με τον εαυτό μου, βάζω όρια για το πως θα διαθέσω τον χρόνο μου σε καθημερινή βάση και λέω όχι σε δραστηριότητες που είναι χάσιμο χρόνου όταν μου έρχονται στο μυαλό μου τις ώρες που πρέπει να είμαι συγκεντρωμένος σε κάποιο πρότζεκτ μου. Τέλος, έχω επιλέξει να κρατάω επαφές με τους ανθρώπους που κατανοούν τον τρόπο ζωής μου και που με στηρίζουν σε όλο αυτό που κάνω.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 2 =