αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο startup οικοσύστημα στη Βόρεια Μακεδονία: Η ανάπτυξη, οι αδυναμίες και οι συνεργασίες με ελληνικές εταιρίες

Το startup οικοσύστημα στη Βόρεια Μακεδονία: Η ανάπτυξη, οι αδυναμίες και οι συνεργασίες με ελληνικές εταιρίες

Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Ένα οικοσύστημα που τώρα ξεκινά να αναπτύσσεται, κάνει σταθερά βήματα προς τα εμπρός, λαμβάνει χρηματοδοτήσεις, αλλά έχει και τις αδυναμίες ενός «μικρού παιδιού». Κάπως έτσι είναι το startup οικοσύστημα στην Βόρεια Μακεδονία αυτή τη στιγμή.

«Εξελισσόμαστε. Αργά, με ένα βήμα κάθε φορά. Αλλά θεωρώ ότι είμαστε προς την σωστή κατεύθυνση», λέει στο It’s Possible o Dejan Aleksov.

Ο ίδιος είναι δικηγόρος και συνιδρυτής της Ένωσης των Startups στη Βόρεια Μακεδονία. Ενώ λόγω και της επαγγελματικής του ιδιότητας, έχει άμεση συνεργασία με πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις, Οργανισμούς και επενδυτές από το συγκεκριμένο πεδίο.

Ο Dejan Aleksov

Όπως εξηγεί ο Dejan Aleksov όλο και περισσότερα χρήματα επενδύονται στο οικοσύστημα της γειτονικής χώρας. Αυτά έρχονται κυρίως μέσα από κρατικές επιχορηγήσεις (υπάρχει κρατικό Fund of innovation), άλλες χορηγίες από ιδιώτες, αλλά και μέσω του «Swiss ep program» το οποίο επίσης στηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τη διεθνή πλατφόρμα startupblink.com, αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στη Βόρεια Μακεδονία 32 startups. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν στην εν λόγω πλατφόρμα τις εταιρίες, μια προς μια. Οι περισσότερες από αυτές δραστηριοποιούνται στο κομμάτι του Mobile, του Software και του Advertising. Ο συνολικός αριθμός που μπορεί να μοιάζει μικρός με μια πρώτη ματιά, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια χώρα μόλις 2 εκατ. κατοίκων. Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες startups οι οποίες όμως δεν έχουν κάνει κάποια επίσημη έναρξη επιχείρησης μέχρι τώρα, άρα δεν καταγράφονται σε κάποιον επίσημο «κατάλογο». Όπως, δηλαδή, συμβαίνει πολλές φορές και στην Ελλάδα.

Φυσικά, στο οικοσύστημα της Βόρειας Μακεδονίας υπάρχουν και αδυναμίες. Όπως σημειώνει ο Dejan Aleksov, υπάρχει κατά κάποιο τρόπο ένας κατακερματισμός. Δηλαδή, μπορεί να υπάρχουν καινοτόμα projects που προσπαθούν να αναπτυχθούν, ωστόσο δεν υπάρχουν οι ιδανικές υποδομές για να έρθουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι πιο κοντά, και μαζί να καταγράψουν τις όποιες ανάγκες και να αναπτύξουν πιο γρήγορα το οικοσύστημα. «Ωστόσο, αυτή η αδυναμία έχει καταγραφεί. Και οι άνθρωποι του οικοσυστήματος συνεργάζονται όλο και περισσότερο» τονίζει ο Aleksov.

Οι συνεργασίες με ελληνικές startups και Οργανισμούς

Η συζήτηση φτάνει και στις πιθανές συνεργασίες με ελληνικές startups και Οργανισμούς. Μπορούν άραγε να υπάρξουν τέτοιες συνεργασίες; «Φυσικά και μπορούν να υπάρξουν. Αμοιβαίες συνεργασίες και πολλά αμοιβαία οφέλη», λέει ξεκάθαρα ο Dejan Aleksov.

Όπως σημειώνει μάλιστα, ένας από τους συνιδρυτές της Ένωσης, βρέθηκε τον περασμένο Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη και το OKThess. Εκεί είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με περισσότερους από 10 ιδρυτές ελληνικών startups. Ενώ πήρε μέρος στην ανοιχτή συζήτηση που έγινε με ελληνικά Funds, Angel Investors, καθηγητές και επιχειρηματικούς Οργανισμούς. Στόχος είναι να υπάρξουν διασυνοριακές δραστηριότητες και κοινές επενδύσεις, κυρίως στα πεδία των ICT, agriculture και του τουρισμού.

Τα επόμενα βήματα στη γειτονική χώρα

Όπως είπαμε, το startup οικοσύστημα στην Βόρεια Μακεδονία είναι σε πιο αρχικό στάδιο. Παρόλα αυτά, έχουν γίνει βήματα προόδου και ο Dejan Aleksov αποκαλύπτει στο It’s Possible ποια είναι τα επόμενα βήματα. «Ο πρωταρχικός στόχος μας είναι να διασυνδέσουμε το οικοσύστημα, έτσι ώστε να ξεπεραστεί ο κατακερματισμός» τονίζει.

Για αυτό τον λόγο θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα δεδομένων. Στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι πλευρές του οικοσυστήματος, και θα παρέχει άμεση ενημέρωση για οτιδήποτε συμβαίνει εντός αυτού. Θα μπορεί κάποιος να δει τα events που γίνονται, να βρει υπηρεσίες που μπορούν να τον βοηθήσουν, ενώ παράλληλα θα γίνεται μια καταγραφή των startups με παράλληλη παρακολούθηση της ανάπτυξης τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 1 =