αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈως και 30% έχουν μειωθεί οι χρηματοδοτήσεις προς τις Ελληνικές startups το 2022

Έως και 30% έχουν μειωθεί οι χρηματοδοτήσεις προς τις Ελληνικές startups το 2022

Χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιβράδυνση του ρυθμού των χρηματοδοτήσεων, επιφυλακτικότητα από μια μερίδα επενδυτών είναι ορισμένα από τα στοιχεία που συνθέτουν την αγορά των νεοφυών επιχειρήσεων. Η αβεβαιότητα, η άνοδος των επιτοκίων, η διαφαινόμενη ύφεση και οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν καταστήσει πιο επιφυλακτικούς παγκοσμίως τους επενδυτές απέναντι σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου, ενώ, την ίδια στιγμή, εταιρείες τεχνολογίας βάζουν φρένο στην ανάπτυξη και προχωρούν σε περικοπές με στόχο να στραφούν προς την κερδοφορία, όπως σημειώνει σε άρθρο της η Καθημερινή.

Προς το παρόν, ώριμες ελληνικές startups δεν έχουν προχωρήσει σε περικοπές, ενώ οποιαδήποτε επιβράδυνση οφείλεται και στο γεγονός πως πολλά από τα ελληνικά funds του Equifund, που άρχισαν να δραστηριοποιούνται το 2017-2018, έχουν ολοκληρώσει την επενδυτική του περίοδο και προσπαθούν να σηκώσουν νέα κεφάλαια. Μάλιστα, ήδη το Ταμείο «Φαιστός» πραγματοποιεί επενδύσεις, ενώ μέσα στο 2023 θα εντείνουν τη δραστηριότητά τους και νέα funds, υποστηριζόμενα και από την ΕΑΤΕ.

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις του Found.ation (φορέας καινοτομίας), το 9μηνο του 2022 (Ιαν.-Σεπτ.) παρατηρείται μια επιβράδυνση των χρηματοδοτήσεων σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις της τάξης του 20%-30%. Οπως διευκρινίζει, πρόκειται για επενδύσεις που γίνονται μέσω ΑΜΚ (όπου μπαίνουν νέοι επενδυτές στη μετοχική σύνθεση) και όχι μέσω δανεισμού, καθώς σε αυτή την περίπτωση τα ποσά εμφανίζονται πιο αυξημένα από πέρυσι. Αντίθετα, όπως αναφέρει το Found.ation, αλλά και κύκλοι της αγοράς, μικρότερες είναι οι επενδύσεις σε εταιρείες που βρίσκονται σε πιο πρώιμα στάδια ανάπτυξης, δηλαδή εταιρείες που αναζητούν κεφάλαια κάτω του 1 εκατ. ευρώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − six =