αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣSpitishoot: Η Μαριλένα Βαϊνανίδη φωτογραφίζει ανθρώπους μέσα στα σπίτια τους

Spitishoot: Η Μαριλένα Βαϊνανίδη φωτογραφίζει ανθρώπους μέσα στα σπίτια τους

Μπαίνει στα σπίτια ανθρώπων από το 2014. Με σκοπό να τους φωτογραφίσει, φτιάχνοντας ιδιαίτερα κόνσεπτς. Η Μαριλένα Βαϊνανίδη είναι ο άνθρωπος πίσω από το website Spitishoot. Η ίδια μιλά τώρα στο It’s Possible για το πως προέκυψε αυτή η ιδέα, παραθέτει τους δύο διάσημους ανθρώπους που θα ήθελε να φωτογραφίσει μέσα στα σπίτια τους, ενώ δίνει και τα δικά της γρήγορα tips για όποιον θέλει αν βγάλει καλές φωτογραφίες in-home.

Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την φωτογραφία και πως προέκυψε η ιδέα για το Spitishoot;

Ξεκίνησα ν’ ασχολούμαι με τη φωτογραφία απο πολύ μικρό παιδί, όμως επαγγελματικά αποφάσισα ν’ ασχοληθώ όταν έκανα τη φωτογράφιση για την παράσταση μία φίλης μου πριν αρκετά χρόνια. Άρχισα να κάνω σεμινάρια, αλλά κυρίως δούλευα μόνη μου στο σπίτι κάνοντας συνεχή εξάσκηση, μάθαινα φωτογραφικά προγράμματα, έφτιαχνα κόνσεπτς, φωτογράφιζα φίλους και συγγενείς, και αναλάμβανα τις φωτογραφίες για παραστάσεις φίλων.

Το 2014, χαζεύοντας sites του εξωτερικού, που παρόμοιες ιδέες με το spitishoot υπήρχαν άπειρες, αποφάσισα να φτιάξω το δικό μου φωτογραφικό περιβάλλον με το δικό μου τρόπο, που να συνδυάζει την έννοια του σπιτιού, που τόσο αγαπώ, με κόνσεπτς με ανθρώπους, που είναι το επίκεντρο στις φωτογραφίες μου.

Σας έχουν τύχει αστεία ή αξιοπερίεργα περιστατικά στα σπίτια που πάτε για να κάνετε τις φωτογραφήσεις; Και αν ναι, μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιο/α από αυτά;

Ακούγεται πολύ περίεργο, αλλά ιδιαίτερα αξιοπερίεργα περιστατικά δε μου έχουν συμβεί σε φωτογραφίσεις, αν και θα το ήθελα τώρα που το σκέφτομαι! Μου έχουν μείνει στο μυαλό μόνο ιδιαίτερες στιγμές, όπως όταν φωτογράφιζα την Κατερίνα με μαγιό σε μίαν άδεια πισίνα, Ιανουάριο με 0 βαθμούς, κι ενώ υπέφερε πόζαρε σαν μοντέλο, ή όταν κυνηγούσα έναν λαγό, τον Αχιλλέα σ’ ένα σπίτι στα Εξάρχεια, για να τον βγάλω πορτρέτο. Επίσης ευτράπελο ίσως μπορεί να θεωρηθεί ότι δύο άνθρωποι που φωτογράφισα γνωρίστηκαν μετά και παντρεύτηκαν, και ήμουν η κουμπάρα.

Στις φωτογραφίσεις σας, βλέπουμε ανθρώπους χαλαρούς και με διάθεση να παίξουν με τον φακό. Όταν πάτε σε ένα σπίτι πως καταφέρνετε να κάνετε τον άλλον να νιώσει άνετα και να βγει αυτό το αποτέλεσμα;

Νομίζω ότι το καταφέρνουν καλά και μόνοι τους χωρίς τη βοήθειά μου! Μ’ έχει εντυπωσιάσει και μένα πόσο άνετοι και θετικοί είναι οι περισσότεροι στο να φωτογραφηθούν στο σπίτι τους, εγώ ίσως να μην ήμουν, και ακόμα κι όσοι δεν ένιωθαν τόσο άνετα, στη φωτογραφία τελικά ίσως και να μην έχει σημασία, γιατί αυτό που σου μένει είναι η ιστορία, και σε μια ιστορία δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος άνετος, αλλά να είναι όπως νιώθει εκείνη τη στιγμή.

Αν σας λέγαμε να δώσετε μερικά γρήγορα tips, τι θα λέγατε ότι πρέπει να κάνει κάποιος για να βγάλει καλές φωτογραφίες μέσα στο σπίτι του; Τι πρέπει να προσέξει ή τι κάνει την διαφορά;

Το πιο σημαντικό για μια οποιαδήποτε φωτογραφία είναι το φως. Σ’ ένα σπίτι, όσο πιο κοντά είσαι στο φως της ημέρας, δηλαδή σε κάποιο παράθυρο, τόσο πιο καλό θα είναι το αποτέλεσμα. Αυτο ως προς την τεχνική πλευρά, ως προς το περιεχόμενο, νομίζω πως ταυτιζόμαστε περισσότερο με τις ρεαλιστικές φωτογραφίες κανονικών ανθρώπων σε κανονικούς χώρους, και όχι με ανθρώπους και χώρους βγαλμένους από περιοδικό.

Επίσης, οι μικρές λεπτομέρειες που έχουμε στο σπίτι μας και δεν τους δίνουμε σημασία στην καθημερινότητά μας, στις φωτογραφίες παίρνουν άλλη διάσταση και μπορούν να πουν μία ενδιαφέρουσα ιστορία.

Τι βασικό εξοπλισμό χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει ένα φωτογραφικό project σαν αυτό και να έχει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα;

Μία φωτογραφική μηχανή και προαιρετικά ένα flash που μπορεί να χρειαστεί για τα πιο σκοτεινά δωμάτια.

Δε χρειάζεται καμία οικονομική επένδυση δηλαδή, αλλιώς εγώ δε θα είχα τη δυνατότητα να το κάνω ποτέ. Αρκεί μόνο να ενθουσιάζεσαι με τις λεπτομέρειες ενός σπιτιού και να βρίσκεις ενδιαφέρον στον κάτοικό του!

Αν σας δινόταν η ευκαιρία να φωτογραφήσετε έναν διάσημο άνθρωπο μέσα στο σπίτι του, όποιον θέλετε εσείς, ποιον/α θα επιλέγατε;

Δε θα αναφερθώ σε πεθαμένους, που θα ήταν αρκετοί, οπότε απ’ όσους είναι εν ζωή, το Γιώργο Λάνθιμο ή τον Ευθύμη Φιλίππου. Συνδυάζουν εξυπνάδα, χιούμορ, κι αισθητική. Δε μπορεί να μην υπάρχουν αυτά τα στοιχεία και στο σπίτι τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 2 =