αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑSold out οι μονοκατοικίες της Αθηναϊκής Ριβιέρας για το Πάσχα- Με τιμές καλοκαιριού

Sold out οι μονοκατοικίες της Αθηναϊκής Ριβιέρας για το Πάσχα- Με τιμές καλοκαιριού

Σε νέο hotspot της αγοράς ακινήτων εξελίσσονται οι εξοχικές κατοικίες στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής. Ενδεικτικό της εκτόξευσης της ζήτησης είναι το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των διατιθέμενων ακινήτων που διαθέτουν κήπο έχουν εξασφαλίσει μισθωτές για την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

Ηδη πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, στο μέσον της εβδομάδας, για την παραμονή «εντός των τειχών», είχε αρχίσει να καταγράφεται μια σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος πολλών οικογενειών να νοικιάσουν μια μονοκατοικία εντός των ορίων της Αττικής για τη συγκεκριμένη περίοδο. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στην «Κ» στελέχη της αγοράς ακινήτων, τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον αυτό κορυφώθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχουν παρά ελάχιστα διαθέσιμα ακίνητα τέτοιων προδιαγραφών, είτε μέσω μεσιτικών γραφείων είτε μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Νάσο Γαβαλά, επικεφαλής της Mint, εταιρείας διαχείρισης ακινήτων μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, «ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι καταγράφεται τεράστια ζήτηση για βίλες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Περιοχή υψηλής ζήτησης θεωρείται όλη η Αθηναϊκή Ριβιέρα, ιδίως όμως τα τμήματα μετά τη Βουλιαγμένη, δηλαδή Βάρκιζα, Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος και Σούνιο, ενώ στην πλευρά του Ευβοϊκού, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν ο Μαραθώνας (Σχινιάς) και η Νέα Μάκρη.

Ασφαλώς, η τάση αυτή διακρίνεται και στην περίοδο του Πάσχα. Εχουμε κρατήσεις είτε για 3-4 μέρες, δηλαδή από Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και Δευτέρα του Πάσχα, είτε ακόμα και για όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα». Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Διαχείρισης Ακινήτων, κατά κανόνα μισθώνονται κατοικίες με τέσσερα υπνοδωμάτια, με το κόστος να ξεκινάει από τα 200 ευρώ/διανυκτέρευση και να αγγίζει ακόμα και τα 700 ευρώ. «Μια τυπική μονοκατοικία με κήπο ή αυλή, μπάρμπεκιου και άλλες σχετικές υποδομές, π.χ. στην περιοχή του Σουνίου, κοστίζει περίπου 200 ευρώ. Ασφαλώς, ανάλογα με τις προδιαγραφές, τη θέση και την ποιότητα του εκάστοτε ακινήτου, το κόστος μπορεί να αυξηθεί σημαντικά», τονίζει ο κ. Γαβαλάς. Αν πρόκειται π.χ. για πολυτελή κατασκευή με πισίνα, το κόστος μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.000 ευρώ για μία διανυκτέρευση.

Υπάρχουν βεβαίως και φθηνότερα ακίνητα. Σύμφωνα με τον κ. Κοσμά Θεοδωρίδη, αντιπρόεδρο της ΟΜΑΣΕ (Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος), «τις τελευταίες ημέρες, έχουμε καταγράψει μεγάλη ζήτηση για μίσθωση εξοχικών κατοικιών από οικογένειες την περίοδο του Πάσχα. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους οι οποίοι σχεδίαζαν να μετακινηθούν εκτός Αττικής και επειδή δεν έχουν πλέον τη σχετική δυνατότητα, προσπαθούν να έχουν όσο το δυνατόν πιο κοντινή εμπειρία με εκείνη του χωριού. Ετσι, επιλέγουν μονοκατοικίες με κήπο, ώστε να μπορέσουν να ψήσουν τον οβελία». Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να βρει κανείς ακίνητα της τάξεως των 90-120 τ.μ., ακόμα και με 80-120 ευρώ/διανυκτέρευση, αν και σε αυτή την περίπτωση θα είναι δύσκολο να φιλοξενηθούν π.χ. δύο οικογένειες. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι τιμές είναι αντίστοιχες της περιόδου του Ιουλίου, δηλαδή σχεδόν όσο υψηλές είναι στην έναρξη της υψηλής τουριστικής περιόδου.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των κανόνων που έχουν τεθεί, απαγορεύονται οι συναθροίσεις περισσότερων από 12 ατόμων σε ανοικτούς χώρους (π.χ. κήπους) τις ημέρες του Πάσχα ή των εννέα ατόμων αν πρόκειται για εσωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η διενέργεια οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Αύξηση κρατήσεων και τα Σαββατοκύριακα

Οι μισθώσεις τύπου Airbnb κατόρθωσαν να καταγράψουν μια ικανοποιητική ζήτηση και καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, χάρις στους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου. Δεδομένης της απουσίας ξένων επισκεπτών, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, που θέλησαν να εισπράξουν κάποια έσοδα μέχρι την ανάκαμψη του τουρισμού, μείωσαν σημαντικά τις τιμές. Για παράδειγμα, πολλά ποιοτικά και μεγάλης επιφάνειας διαμερίσματα σε περιοχές του κέντρου ή και στα προάστια (βόρεια και νότια) δεν κόστιζαν περισσότερα από 40-50 ευρώ/διανυκτέρευση. Ως εκ τούτου, πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν τη λύση της μίσθωσης ενός διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας ή στα προάστια, ακόμη και για ένα βράδυ Σαββάτου, προκειμένου να βρεθούν με φίλους ή συγγενείς τους και να διασκεδάσουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες προχώρησαν στην προμήθεια ατομικών τεστ κορωνοϊού από ηλεκτρονικά καταστήματα του εξωτερικού, καθώς η διάθεσή τους στην ελληνική αγορά ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες. Ετσι, προχώρησαν σε συναντήσεις με μεγαλύτερο επίπεδο ασφάλειας.

Σε άλλες περιπτώσεις, που ελέγχονται βεβαίως από τον νόμο, διοργανώθηκαν ακόμα και τα περίφημα κορωνοπάρτι. Οπως σημειώνουν ιδιοκτήτες, υπήρξαν περιπτώσεις που όταν προσήλθαν για τον καθαρισμό του ακινήτου τους ύστερα από μια μίσθωση, διαπίστωσαν ότι είχε πραγματοποιηθεί σε αυτό πάρτι, λόγω των «πειστηρίων», ήτοι άδεια μπουκάλια ποτών, πλαστικά ποτήρια και κουτιά πρόχειρου φαγητού. Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, οι κοινωνικές αυτές συγκεντρώσεις κράτησαν την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων ζωντανή τους προηγούμενους μήνες, προσφέροντας ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους ιδιοκτήτες, καθώς αρκετοί εξασφάλισαν τουλάχιστον οκτώ διανυκτερεύσεις σε μηνιαία βάση.
Ουσιαστικά, δηλαδή, κατά την περίοδο της πανδημίας, οι Ελληνες εξοικειώθηκαν ακόμη περισσότερο με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ως πελάτες πλέον και όχι μόνο ως πάροχοι της σχετικής υπηρεσίας διαμονής. Αντίστοιχες μισθώσεις είχαν καταγραφεί και κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 3 =