Μόλις 90 λεπτά απαιτήθηκαν για να εξαντληθεί το σύνολο των διαθέσιμων πόρων του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», για την περιφέρεια της Αττικής, ήτοι συνολικά 55,7 εκατ. ευρώ.
Υποβλήθηκαν 5.345 αιτήσεις, αν και συνολικά καταχωρίστηκαν 10.168, δηλαδή σχεδόν διπλάσιος αριθμός, που αποδεικνύει και την τεράστια ζήτηση που υπάρχει στην αγορά ακινήτων για εκτέλεση εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης του υφιστάμενου αποθέματος ακινήτων.
Οπως ανακοίνωσε χθες το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα συνεχιστεί αύριο, 25 Σεπτεμβρίου, για τις Περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Με την έγκριση της συμμετοχής του ενδιαφερομένου, καθίσταται εφικτή η ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου, με το ποσοστό της επιδότησης να αγγίζει ακόμη και το 70%. Επιπλέον, προβλέπεται και η χορήγηση άτοκου δανείου για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του εν λόγω προγράμματος ανέρχεται σε 275 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η ζήτηση είναι υπερδιπλάσια.
Ως εκ τούτου, εκφράζεται η αισιοδοξία πως ανάλογης απήχησης θα τύχει και η νομοθετική ρύθμιση που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με τη χορήγηση έκπτωσης φόρου της τάξεως του 40% για όσους ιδιοκτήτες προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε εργασίες ανακαίνισης, επισκευής ή αισθητικής αναβάθμισης του ακινήτου τους. Στη συνέχεια, προσκομίζοντας τα νόμιμα παραστατικά (τιμολόγια εργασιών, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ που έχει καταβληθεί), οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εισπράττουν πίσω το 40% των δαπανών που έχουν κάνει, μέσω όμως πίστωσης του σχετικού ποσού στον λογαριασμό τους στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Ουσιαστικά, δηλαδή, ο ιδιοκτήτης που έχει δαπανήσει π.χ. 10.000 ευρώ για την αναβάθμιση του ακινήτου του, θα εισπράττει 4.000 ευρώ ως ένα είδος «κουμπαρά» στη ΓΓΠΣ. Με τα χρήματα αυτά θα μπορεί, λοιπόν, να εξοφλεί τις μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις του, π.χ. την εφορία, τον ΕΝΦΙΑ για το ακίνητό του ή άλλες οφειλές του. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα έξυπνη λύση, μέσω της οποίας κινητοποιούνται χρήματα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου από ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές.
Ταυτόχρονα, όμως, το Δημόσιο βγαίνει διπλά κερδισμένο, καθώς διασφαλίζεται και η φοροδοτική ικανότητα και ταυτόχρονα η συνέπεια του ιδιοκτήτη απέναντι στις υποχρεώσεις του.
Πηγή: Καθημερινή