αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Δεν στηρίζονται στην τύχη»: 4+1 πράγματα που δεν κάνουν ποτέ οι σοφοί άνθρωποι

«Δεν στηρίζονται στην τύχη»: 4+1 πράγματα που δεν κάνουν ποτέ οι σοφοί άνθρωποι

Η σοφία συχνά θεωρείται ως ένα επακόλουθο των εμπειριών της ζωής και ως υποπροϊόν της ηλικίας. Αν και δεν υπάρχει ένας σαφής δρόμος για να γίνετε σοφότεροι, υπάρχουν σαφή μονοπάτια που θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν στην αποτυχία: Να βασίζεστε υπερβολικά π.χ. σε αυτά που δεν μπορείτε να ελέγξετε ή να ξεχάσετε αυτά που πραγματικά έχουν σημασία στη ζωή.

Τώρα λοιπόν θα δούμε μερικά από τα πράγματα που αποφεύγουν οι σοφοι άνθρωποι- ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Δεν στηρίζονται στην τύχη

Όταν θέλουμε να πετύχουμε κάτι, υπάρχουν δύο κομμάτια στα οποία μπορούμε να επικεντρωθούμε: Τι είναι στον έλεγχό μας και τι είναι εκτός του ελέγχου μας. Μπορούμε να ελέγξουμε την προσπάθειά μας, αλλά δεν μπορούμε να ελέγξουμε πότε και πού μπορεί να εμφανιστεί μια ευκαιρία. Οι σοφοί άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι, αν και η τύχη παίζει ρόλο στην επιτυχία, τελικά δεν είναι αυτό που θα εγγυηθεί την επιτυχία. ‘Η την αποτυχία. Γνωρίζουν ότι τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να δράσουν.

Δεν τοποθετούν όλα τα χρήματά τους σε ένα μέρος

Μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς γνωρίζοντας ότι κάτι τόσο πολύτιμο όσο τα χρήματά μας είναι αποθηκευμένο σε ένα μέρος, όπως μια τράπεζα. Έτσι χρειάζεται μόνο να παρακολουθούμε ένα μέρος. Ομοίως, εάν μια επενδυτική ευκαιρία φαίνεται κερδοφόρα, θα μπορούσε να είναι δελεαστικό να κάνουμε all-in με τα χρήματά μας. Όσο περισσότερα επενδύετε, τόσο υψηλότερη είναι η απόδοση, σωστά; Δεν το βλέπουν έτσι οι σοφοί άνθρωποι. Αν και τα παραπάνω μπορεί να είναι αλήθεια, η τοποθέτηση όλων των χρημάτων τους σε ένα μέρος θα τους εκθέσει σε μεγαλύτερο ρίσκο. Εάν η τράπεζα σταματήσει να λειτουργεί ή η επένδυση έχει τελικά χαμηλές αποδόσεις, τότε θα εξοντωθείτε οικονομικά αμέσως. Οι σοφοί ξέρουν αν «σπάνε» τα χρήματά τους σε διαφορετικές τράπεζες και επενδύσεις, δημιουργούν μεγαλύτερη ασφάλεια σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Δεν προσπαθούν να αλλάξουν ό,τι είναι εκτός ελέγχου τους

Θα μπορούσε να είναι συνέχεια του point No1. Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που είναι πέρα από τον έλεγχό μας που προκαλούν άγχος και απογοήτευση. Το μποτιλιάρισμα στο δρόμο για τη δουλειά. Ο βροχερός καιρός σε μια ιδιαίτερη μέρα. Πώς μας συμπεριφέρονται οι άλλοι. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να αλλάξουν τέτοια στοιχεία. Οι σοφοί γνωρίζουν ότι αυτό είναι αδύνατο. Ξέρουν ότι υπάρχουν πράγματα στη ζωή που είναι υπό τον έλεγχό μας. Η εστίαση σε αυτά που μπορούν να ελέγξουν είναι αυτό που κάνει τους σοφούς τόσο αποτελεσματικούς στη ζωή και την εργασία τους.

Δεν σπαταλούν τις μέρες τους

Είναι εύκολο να αναβάλουμε μία συνάντηση με τους γονείς μας ή να βοηθήσουμε έναν φίλο, και αντί αυτού να δουλέψουμε για να κερδίσουμε λίγο περισσότερα χρήματα. Αλλά οι σοφοί συνειδητοποιούν κάτι που οι περισσότεροι δεν το καταλαβαίνουν: Το αύριο δεν είναι σίγουρο. Πάντα θα υπάρχουν πράγματα που εμφανίζονται, όπως έκτακτα ζητήματα στη δουλειά. Αλλά ο χρόνος που διαθέτουμε για να τον περάσουμε με την οικογένεια και τους φίλους, φεύγει και δεν ξανά γυρνά. Οι σοφοί γνωρίζουν ότι μπορούμε πάντα να κερδίσουμε περισσότερα χρήματα. Αλλά ο χρόνος δεν είναι κάτι που μπορούμε να κερδίζουμε ξανά και ξανά, όπως ένας μηνιαίος μισθός. Έτσι αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τον χρόνο τους, επιμένοντας σε αυτό που τους ενδιαφέρει, κάθε μέρα.

Δεν μένουν με τοξικούς ανθρώπους

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να περνάς χρόνο με αρνητικούς ανθρώπους που σε ρίχνουν. Μάλλον ξέρετε μερικούς τέτοιους ανθρώπους. Παραπονιούνται περισσότερο για πράγματα παρά τα εκτιμούν αυτά που έχουν. Φαίνονται πάντα απογοητευμένοι από το πόσο αργ’α οδηγούν οι άλλοι ή πόσο χαζοί μπορεί να είναι οι άνθρωποι. Μιλούν άσχημα για άλλους. Διαδίδουν κουτσομπολιά και μοιράζονται φήμες, σαν να είναι αλήθεια. Το να περνάς χρόνο με αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορεί να φέρει ούτε επιτυχία, ούτε ευτυχία, ούτε πληρότητα. Θυμήσου και το άρθρο: Πέντε τρόποι με τους οποίους τα τοξικά άτομα χρησιμοποιούν την ταπείνωση για να σε ελέγξουν.

 

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − one =