αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣSocial Hackers Academy: Μια διαφορετική Ακαδημία που μαθαίνει προγραμματισμό σε πρόσφυγες και ανέργους

Social Hackers Academy: Μια διαφορετική Ακαδημία που μαθαίνει προγραμματισμό σε πρόσφυγες και ανέργους

Οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα είναι έντονες τα τελευταία χρόνια. Και ένα από τα βασικά ερωτήματα που υπάρχουν στο τραπέζι είναι το εξής: Ποιο είναι το μέλλον όλων αυτών των ανθρώπων που καταφθάνουν εδώ; Η απάντηση ίσως έρχεται… μέσα από την τεχνολογία. ‘Η έστω, ένα κομμάτι της απάντησης.

Η ΜΚΟ Social Hackers Academy ξεκίνησε την λειτουργία της το 2017, στο κέντρο της Αθήνας. Τι κάνει; Παραδίδει μαθήματα προγραμματισμού σε πρόσφυγες, μετανάστες και ανέργους. Έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να πάρουν τις απαραίτητες γνώσεις, και σε βάθος χρόνου να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας. Το It’s Possible συνάντησε την Business Development Coordinator της ιδιαίτερης Ακαδημίας, Αγγελίνα Μήλα. Η ίδια μας εξηγεί πως προέκυψε όλη αυτή η ιδέα, τι ακριβώς μπορεί να μάθει κάποιος παρακολουθώντας τα μαθήματα, και ποια είναι τα πλάνα ή οι σκέψεις των ανθρώπων που πάνε στην Social Hackers Academy.

Πως ξεκίνησε όλη η ιδέα με τη Social Hackers Academy;

Σαν ιδέα ξεκίνησε από έναν Έλληνα, έναν Αμερικάνο, και ένα Άγγλο που προστέθηκε λίγο αργότερα στην ιδρυτική ομάδα. Ο Αμερικανός είχε βρεθεί στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα μέσα σε camps, για να φτιάξει κάποια βίντεο με θέμα το προσφυγικό. Είχε την ιδέα να φτιάξει ένα σχολείο προγραμματισμού για πρόσφυγες. Την ίδια ιδέα είχε και ο Έλληνας, χωρίς να γνωρίζονται. Οι δυο τους συναντήθηκαν τυχαία στο γραφείο ενός χρηματοδότη- δωρητή, και κάπως έτσι αποφάσισαν να υλοποιήσουν μαζί το project. Στην συνέχεια μπήκε στην ομάδα και ο Άγγλος, ο οποίος ήταν προγραμματιστής και δούλευε remote για τον Guardian. Η Social Hackers Academy ξεκίνησε το 2017.

Επιλέχθηκε το κομμάτι της εκπαίδευσης. Είναι ένα κομμάτι στο οποίο πιστεύουνε τόσο οι ιδρυτές όσο και εγώ. Η Εκπαίδευση μπορεί να δώσει τα «εργαλεία» σε κάποιον για να αναπτυχθεί. Με τα hard skills και τα soft skills που θα πάρει, θα έχει περισσότερες πιθανότητες να βρει μια θέση εργασίας. Θα πρέπει επίσης να πω, ότι είμαστε μέρος ενός δικτύου Ευρωπαϊκών σχολείων, με τα κεντρικά να βρίσκονται στο Άμστερνταμ.

Η Αγγελίνα Μήλα

Τι είδους μαθήματα παρέχετε και σε ποιους;

Το 7μηνο πρόγραμμα μας απευθύνεται σε πρόσφυγες αιτούντες άσυλο, μετανάστες και ανέργους (με κάρτα ΟΑΕΔ). Πρέπει, δηλαδή, κάποιος να έχει ένα τέτοιο νομικό status για να συμπεριλαμβάνεται σε κάποια ευπαθή ομάδα. Επίσης οι συμμετέχοντες πρέπει απαραίτητα να μιλούν Αγγλικά, αφού όλα τα μαθήματα γίνονται στα Αγγλικά. Το δύσκολο κομμάτι είναι ότι έρχονται σε εμάς ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τον προγραμματισμό ή δεν ξέρουν ακόμα και τα βασικά που αφορούν το χειρισμό ενός υπολογιστή. Άρα πρέπει να τα μάθουν όλα ξεκινώντας από το μηδέν.

Επιλέγουμε να βάζουμε στην ίδια τάξη Έλληνες και ξένους, και έτσι δημιουργείται ένα ιδιαίτερο δέσιμο. Πρόσφατα ένας μαθητής μας με καταγωγή από το Ιράν, μας έλεγε: «Είμαι σε μια τάξη, που δεν έχει σημασία τι χρώμα δέρματος έχω, ο τόπος καταγωγής μου ή το αν είμαι πρόσφυγας. Είμαι απλά ένας άνθρωπος σαν τους άλλους». Άλλωστε όλοι έχουν τον ίδιο στόχο εδώ: Να πάρουν γνώσεις και στην συνέχεια να βρουν μια δουλειά.

Και πρακτικά τι μαθαίνει κάποιος που θα έρθει σε εσάς; Όταν αποφοιτήσει θα ξέρει, για παράδειγμα, να φτιάξει ένα website;

Παρακολουθώντας το 7μηνο πρόγραμμα, το οποίο βέβαια είναι αρκετά απαιτητικό, κάποιος θα μάθει να στήνει ιστοσελίδες και εφαρμογές. Έτσι, θα μπορέσει να αναζητήσει μια θέση εργασίας στην συνέχεια. Οι μαθητές του Social Hackers Academy μαθαίνουν οτιδήποτε σχετίζεται τόσο με το frontEnd όσο και το backΕnd του προγραμματισμού. Επίσης μαθαίνουν να χειρίζονται βασικές εφαρμογές που θα χρειαστούν σε μια μελλοντική δουλειά, όπως το Gmail ή το Slack.Τα μαθήματα είναι 2ωρα, 3 φορές την εβδομάδα.

Τι σας λένε οι μετανάστες που έρχονται εδώ; Είναι απαισιόδοξοι ή αισιόδοξοι για το μέλλον τους; Και τι γενικότερα πλάνα έχουν;

Ένα μεγάλο ποσοστό των μεταναστών θέλει να φύγει στο εξωτερικό. Από την άλλη, σίγουρα συναντάμε και περιπτώσεις μεταναστών που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να πω δηλαδή ότι υπάρχει ένα ενιαίο προφίλ για όλους.

Το σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι που έρχονται σε εμάς, θέλουν να μάθουν. Σε δεύτερη φάση φυσικά τους ενδιαφέρει και το κομμάτι της δουλειάς.

Εμείς δεν ερχόμαστε τόσο σε επαφή με πρόσφυγες που είναι στα camps. Αλλά με άτομα που έχουν βγει από τα camps, και έχουν μπει σε μια καθημερινότητα. Αρχικά θέλανε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και σε ανθρώπους που είναι στα camps, σύντομα όμως διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί έχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα να λύσουν- η διαβίωση εκεί είναι κακή, ενώ πολλοί από αυτούς δεν ξέρουν σε ποια χώρα θα βρίσκονται στο προσεχές διάστημα.

Βλέπετε και ανθρώπους που έρχονται σε εσάς, όμως στην συνέχεια λόγω άλλων εμποδίων δεν συνεχίζουν την Εκπαίδευση τους;

Σίγουρα. Έχουν έρθει σε εμάς πρόσφυγες που ξεκίνησαν μαθήματα, αλλά στην συνέχεια αναγκάστηκαν να σταματήσουν γιατί ξαφνικά βρέθηκαν χωρίς στέγη. ‘Η απορρίφθηκε η αίτηση που είχαν κάνει για άσυλο, οπότε μετά έπρεπε να μπουν σε άλλες διαδικασίες.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουμε μια μαθήτρια από το Μαρόκο η οποία είναι πολύ καλή. Ωστόσο δεν γίνεται δεκτή η αίτηση για άσυλο που έχει κάνει. Όπως είναι λογικό, ένας τέτοιος άνθρωπος είναι δύσκολο να είναι συγκεντρωμένος στο μάθημα, αφού έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα να λύσει. Δεν ξέρει καν σε ποια χώρα θα βρίσκεται στο προσεχές μέλλον.

Τι γίνεται με όσους έχουν αποφοιτήσει από την Ακαδημία; Πόσοι, δηλαδή, έχουν απορροφηθεί από την αγορά εργασίας με βάση τα στοιχεία που έχετε;

Καταρχήν θα πρέπει να πω ότι βρίσκουν δουλειά αυτοί που ασχολούνται. Αυτοί δηλαδή που αποφοίτησαν, που το έχουν δει ζεστά και που κάνουν αιτήσεις. Εμείς από την μεριά μας «τρέχουμε» μηνιαία events με εταιρίες, και έτσι φέρνουμε σε επαφή τους μαθητές μας με τις εκάστοτε επιχειρήσεις.

Σε ότι αφορά τους αριθμούς, από τους περίπου 35 ανθρώπους που έχουμε εκπαιδεύσει στο coding, οι 20-25 έχουν βρει δουλειά. Είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Σε κάποια εταιρία ή ως freelancers.

Οι 25 από τους 35 είναι ένα μεγάλο ποσοστό. Όμως ο αριθμός 35 που αναφέρετε, αντιστοιχεί στους συνολικούς απόφοιτους από όλα τα τμήματα σας; Γιατί ίσως ακούγεται μικρός συνολικός αριθμός

Το πρόγραμμα μας όπως είπα είναι 7μηνο. Κάθε τάξη έχει 15 μαθητές. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι έχουμε αρκετές αποχωρήσεις. Έτσι, από τους 15 μαθητές της κάθε τάξης, καταφέρνουν να αποφοιτήσουν περίπου οι 5-6.

Φαντάζομαι ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θέλετε να βελτιώσετε

Σίγουρα προσπαθούμε και εμείς να βελτιωθούμε και να κάνουμε με ακόμα καλύτερο τρόπο τις διεργασίες που μας αφορούν. Μπορούμε, για παράδειγμα, να κάνουμε μια καλύτερη επιλογή των ωφελουμένων με βάση το προφίλ που πρέπει να έχει ένας προγραμματιστής.

Ωστόσο, όπως είπα και πιο πριν, υπάρχουν και πολλοί εξωγενείς παράγοντες που παίζουν ρόλο στο αν ένας πρόσφυγας θα μείνει στο πρόγραμμα ως το τέλος.

Κάποιος που θέλει να έρθει και να παρακολουθήσει τα μαθήματα, πως ακριβώς μπορεί να κάνει την αίτηση του;

Μπορεί εύκολα κάποιος να μας βρει μέσα από το website μας και να συμπληρώσει την σχετική αίτηση. Εκεί εισάγεις κάποιες βασικές πληροφορίες για εσένα, και απαντάς σε κάποιες ερωτήσεις για να δούμε το motivation σου. Στην συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι παραπέμπονται σε μια πλατφόρμα αντίστοιχη με το Coursera, εκεί κάνουν ένα 3ωρο μάθημα πάνω στον προγραμματισμό, και στην συνέχεια βλέπουμε το κατά πόσο μπορούν να κατασκευάσουν ένα website. Ολο αυτό είναι κομμάτι της αίτησης. Μετά ακολουθεί μια συνάντηση στα γραφεία μας, για να ενταχτούν επίσημα στο πρόγραμμα.

Επίσης μπορεί κάποιος να μας βρει μέσα από τα επίσημα social media μας. Οι αιτήσεις είναι ανοιχτές όλο τον χρόνο. Παράλληλα, έχουμε και ανθρώπους που έρχονται απευθείας σε εμάς, μέσω κάποιων ΜΚΟ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − eight =