
Δεν είναι εύκολο να σπάσεις τον πάγο όταν μιλάς πρώτη φορά με ένα νέο άτομο. Για κάποιους είναι μια αρκετά αγχωτική διαδικασία. Ακόμα και μια σύντομη αναγνωριστική συζήτηση.
Αλλά εδώ είναι το point: Το λεγόμενο small talk δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο άσχημο. Τουλάχιστον, δεν πρέπει να είναι.
Αλλά το να γίνεις καλός στο small talk μπορεί να είναι επωφελές για πολλά κομμάτια στη ζωή σας: Από την επαγγελματική και την κοινωνική σας ζωή, μέχρι τις προσωπικές σας σχέσεις.
Εδώ είναι λοιπόν 5 κινήσεις που μπορείς να κάνεις. Για να δημιουργείς καλή πρώτη εντύπωση, στην πρώτη συζήτηση που κάνεις με κάποιον/α.
1. Να είσαι ενημερωμένος
Αυτή είναι μια κίνηση που μπορείς να κάνεις πριν… μπεις στη συζήτηση. Εάν δεν είστε έμπειροι, η επιλογή ενός θέματος μπορεί να είναι δύσκολη. Για αρχή, μπορείτε να προσπαθήσετε να ενημερωθείτε για τα τρέχοντα γεγονότα, τον καιρό, ίσως το πιο δημοφιλές σόου του netflix αυτή τη στιγμή ή ακόμα και τις πιο hot τάσεις στη μόδα. Αυτά είναι πολύ κοινά και εύκολα θέματα για να μιλήσετε κατά τη διάρκεια της πρώτης σύντομης συζήτησης.
Το να γνωρίζετε με ποιον/α μιλάτε, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να επιλέξετε θέματα που μπορεί να τον/την ενδιαφέρουν. Ωστόσο, αν δεν τον γνωρίζετε, το να είστε παρατηρητικοί μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τη συζήτηση.
2. Άκου
Δεν είναι μυστικό ότι στους ανθρώπους αρέσει να μιλούν για τον εαυτό τους. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσατε πραγματικά να χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας όταν ξεκινάτε μια συζήτηση. Προσοχή: Ένα συνηθισμένο λάθος που συνήθως κάνουν οι άνθρωποι είναι ότι ακούν μόνο για να απαντήσουν, αντί να ακούν για να καταλάβουν.
Μην το κάνετε αυτό! Μη χάνετε χρόνο περιμένοντας απλώς την ευκαιρία να μιλήσετε αντί να ακούτε. Αυτή είναι μια κακή ιδέα.
Ρωτώντας π.χ. τους ανθρώπους για τον εαυτό τους, τους δείχνετε ότι ενδιαφέρεστε να τους γνωρίσετε καλύτερα και ότι θέλετε να συζητήσετε μαζί τους.
3. Κάνε τις σωστές ερωτήσεις
Ναι, ο καλύτερος τρόπος για να συνεχίσετε μια συζήτηση είναι να κάνετε ερωτήσεις. Όπως ήδη είπαμε, στους ανθρώπους αρέσει να μιλούν για τον εαυτό τους. Ρωτήστε λοιπόν!
Ωστόσο, μην τους ρωτήσετε απλώς «πώς πάει;» γιατί πιθανότατα θα λάβετε μια απάντηση του στιλ «είμαι καλά».
Αν θέλετε να έχετε λίγο βάθος στη συζήτηση, ρωτήστε τους για τη ζωή τους, τη δουλειά τους ή ίσως ακόμα και κάτι προσωπικό. Βεβαιωθείτε ότι οι ερωτήσεις είναι ανοιχτού τύπου και όχι μόνο ερωτήσεις «ναι ή όχι». Για παράδειγμα, μην ρωτήσετε ένα άτομο, «σας αρέσει να βγάζετε βόλτα τον σκύλο σας το πρωί;», καθώς θα απαντήσει μόνο ένα ναι ή ένα όχι.
Αντίθετα, ρωτήστε «πώς σας κάνει να αισθάνεστε η βόλτα με τον σκύλο σας το πρωί;» Έτσι θα δώσει μία πιο αναλυτική απάντηση.
Προσπαθήστε, ωστόσο, να μην εμβαθύνετε σε θέματα που είναι πολύ σοβαρά.
4. Γλώσσα του σώματος
Όταν μιλάτε, χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος κατάλληλα. Αυτό σημαίνει να διατηρείτε οπτική επαφή, να αγγίζετε ελαφρά τα χέρια ή τους ώμους του άλλου (αν το άλλο άτομο νιώθει άνετα), να γνέφετε καταφατικά ή να χαμογελάτε καθώς μιλάει ή να γελάτε με τα αστεία του.
Φυσικά, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλά μόνο σε φυσικό περιβάλλον και όχι σε διαδικτυακές συνομιλίες.
Προσπαθήστε να μην σουφρώνετε τα φρύδια σας, να μην σταυρώνετε τα χέρια σας ή να μην βάζετε τα χέρια σας στους γοφούς σας, γιατί αυτό μπορεί να τα κάνει τον άλλο να νιώθει ανεπιθύμητος και γενικά να δημιουργηθεί μια αρνητική ατμόσφαιρα.
5. Νιώσε άνετα… με την σιωπή
Κανείς μας δεν είναι λάτρης των αμήχανων σιωπών. Οι περισσότεροι από εμάς πιθανότατα θα προτιμούσαμε να συζητάμε για πράγματα που δεν έχουν νόημα παρά να καθόμαστε σε μια αμήχανη σιωπή.
Αλλά η παύση δεν χρειάζεται να είναι άβολη. Στην πραγματικότητα, μάλλον είναι καιρός να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι η σιωπή κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας είναι εγγενώς άβολη.
Το small talk δεν περιλαμβάνει μόνο το να μιλάς, πρέπει να έχει επίσης άνετες σιωπές.
Δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε τη σιωπή σε μια συζήτηση σαν να είναι… πανούκλα, γιατί δεν χρειάζεται να νιώθετε άβολα.
Επομένως, μην αγχώνεστε προσπαθώντας σκληρά να σκεφτείτε τι θα πείτε κάθε δευτερόλεπτο. Χρησιμοποιήστε τη σιωπή ως ευκαιρία για να αναπνεύσετε και να ηρεμήσετε. Αντί να πιστεύετε ότι είναι κάτι κακό, σκεφτείτε το ως μια φυσική παύση στη συζήτηση.