αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να μιλάς μπροστά σε 10.000 ανθρώπους: Εδώ είναι 4+1 συμβουλές για να τραβήξεις την προσοχή του ακροατηρίου σου

Πως να μιλάς μπροστά σε 10.000 ανθρώπους: Εδώ είναι 4+1 συμβουλές για να τραβήξεις την προσοχή του ακροατηρίου σου

Το να είσαι αποτελεσματικός ομιλητής –είτε σε μια συνάντηση προσωπικού, είτε σε ένα event με χιλιάδες άτομα- απαιτεί προετοιμασία και εξάσκηση.

Ενώ ο καθένας έχει τη δική του προτιμώμενη προσέγγιση στη δημόσια ομιλία, υπάρχουν μερικές τακτικές που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε την προσοχή του κοινού σας και να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Σε άρθρο του αμερικανικού inc.com διαβάζουμε μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να μιλάς μπροστά σε κόσμο και να τραβάς την προσοχή του ακροατηρίου.

Δημιουργήστε το δικό σας υλικό παρουσίασης

Εάν πρόκειται να βασιστείτε σε οπτικά στοιχεία για την παρουσίασή σας, όπως γραφήματα ή ένα PowerPoint, θα πρέπει να τα προετοιμάσετε μόνοι σας. Εάν δεν είστε… μάστερ storyteller από την day one, όπως ισχύει για πολλούς από εμάς, οι διαφάνειες, τα γραφήματα και τα multimedia στοιχεία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δημιουργήσετε και να υποστηρίξετε μια ιστορία για την παρουσίασή σας.

Όταν παρουσιάζεις σε μια ομάδα, από μικρό κοινό έως χιλιάδες άτομα, γίνεσαι αφηγητής. Αν δημιουργήσετε μόνοι τα εργαλεία σας, αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μία σαφή αρχή, μέση και τέλος της παρουσίασης, ενώ θα σας διευκολύνει να θυμάστε την πλοκή on stage.

Δώστε προτεραιότητα στην ενέργεια έναντι του περιεχομένου

Η ενέργεια θα σας δίνει πάντα περισσότερους πόντους από αυτούς που έχετε στο χαρτί. Το πώς παραδίδετε πληροφορίες είναι το παν. Όταν παρουσιάζετε, πρέπει να χτίζετε ένα καλό κλίμα για το κοινό σας. Αυτό σημαίνει να έχειςς ενέργεια και ενθουσιασμό, δείχνοντάς τους ότι ξέρεις τι κάνεις.

Όλοι έχουμε δει κάποιον να εκφωνεί μια ομιλία σε έναν γάμο που πηγαίνει τρομερά στραβά. Ως ομιλητής, το να δείξετε στο κοινό σας ότι είστε ικανοί και ενθουσιασμένοι, θα τους βοηθήσει να χαλαρώσουν και απλώς να ακούσουν. Εάν δεν είστε προετοιμασμένοι και δεν έχετε αυτοπεποίθηση στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα, θα χάσετε το κοινό.

Βρείτε το στυλ σας

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι πρέπει να οικοδομήσουν το σύνολο δεξιοτήτων ομιλίας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Θα πρέπει να νιώθετε άνετα να μιλάτε μπροστά σε άλλους και αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο δεν λειτουργεί απαραίτητα και για εσάς.

Βρείτε περισσότερες καταστάσεις χαμηλής πίεσης όπου μπορείτε να εξασκηθείτε και θα βοηθήσετε τον εαυτό σας να γίνει καλύτερος. Καθώς αναπτύσσεστε στην καριέρ σας, δεν θα έχετε άλλη επιλογή από το να μιλήσετε σε μεγαλύτερες ομάδες. Αυτό που κάποτε ήταν μια ντουζίνα εργαζόμενοι μπορεί μια μέρα να είναι αρκετές εκατοντάδες. Αυτή η συνέπεια είναι απαραίτητη για να γίνετε καλός ομιλητής και να σας προετοιμάσει για τα μεγαλύτερα στάδια.

Μάθετε από τους ειδικούς

Ποια χαρακτηριστικά κάνουν έναν δημόσιο ομιλητή σπουδαίο; Ευτυχώς, χάρη στο διαδίκτυο, έχουμε πρόσβαση σε ηχογραφήσεις και βίντεο παρουσιαστών από όλο τον κόσμο, ώστε να μαθαίνουμε απευθείας από αυτούς.

Αποφύγετε τις λέξεις που δείχνουν αμηχανία όπως τα «Χμ» και τα «εεε». Ζητήστε από κάποιον να σας ακούσει σε μια δοκιμαστική παρουσίαση και μετρήστε πόσες φορές χρησιμοποιείται μια τέτοια λέξη ή επιφώνημα. Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τα «εεεε»: Μείνετε σιωπηλοί όταν σχηματίζετε την επόμενη σκέψη σας και αντισταθείτε στη συνήθεια να… γεμίσετε τον χώρο. Η σιωπή μπορεί να είναι αφύσικη στην αρχή, αλλά θα αποκτήσετε άνεση όταν ο ακροατής ασχοληθεί περισσότερο με αυτό που έχετε να πείτε.

Το όφελος της συνέπειας

Όπως οτιδήποτε άλλο στη ζωή, αν θέλετε να γίνετε καλύτεροι, πρέπει να εξασκηθείτε. Όσο μεγαλύτερη είναι η σκηνή, τόσο πιο πιθανό είναι να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα μόνιτορ και μικρόφωνο- και χρειάζεται χρόνοςς για να εξοικειωθείτε πλήρως. Διδάξτε τον εαυτό σας πώς να συγκεντρώσει την ενέργεια για μια παρουσίαση, να ξεφύγει από τα μπλοκαρίσματα στη σκηνή και να ελέγξει τη γλώσσα του σώματός.

Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να βελτιώσετε τον εαυτό σας στη δουλειά. Μιλήστε με την ομάδα σας όταν έχετε κάτι να πείτε. Παρουσιάστε σε καταστάσεις χαμηλής πίεσης μέχρι να είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Μην θέτετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τον εαυτό σας ως ομιλητή. Εξασκηθείτε όποτε μπορείτε – μπροστά σε φίλους και συγγενείς είναι ένα εξαιρετικό σημείο για να ξεκινήσετε – και βρείτε τρόπους να δημιουργήσετε συνέπεια στην προσέγγισή σας. Πριν το καταλάβετε, θα βελτιωθείτε σε χρόνο μηδέν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 + four =