αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑSilicon Valley: Γιατί ξαφνικά οι εργαζόμενοι σπεύδουν να ξεφορτώσουν μερίδια σε startups

Silicon Valley: Γιατί ξαφνικά οι εργαζόμενοι σπεύδουν να ξεφορτώσουν μερίδια σε startups

Οι εργαζόμενοι στη Silicon Valley σπεύδουν να ξεφορτώσουν μερίδια σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας μέσω ιδιωτικών πωλήσεων μετοχών, μετά από ένα κύμα περικοπών θέσεων εργασίας, κίνηση που επιδεινώνει τη βουτιά των αποτιμήσεων.

Οι εργαζόμενοι σε τεχνολογικούς ομίλους κατακλύζουν δευτερογενείς αγορές – στις οποίες οι μέτοχοι σε μια ιδιωτική (σ.σ. μη εισηγμένη) εταιρεία πωλούν μετοχές σε τρίτους – καθώς οι πρώην αγαπημένες της αγοράς όπως η Klarna και η Stripe έχουν αναγκαστεί σε επιθετικά μέτρα μείωσης κόστους, σύμφωνα με brokers και επενδυτές, μεταδίδουν οι Financial Τimes.

«Βλέπουμε μια ροή ανθρώπων που απολύονται και προσπαθούν να πουλήσουν τις μετοχές τους», δήλωσε ο Greg Martin, διευθύνων σύμβουλος της Rainmaker Securities, η οποία διευκολύνει τις συναλλαγές. «Σε γενικές γραμμές, βλέπουμε μια πτώση της τιμής κατά 30 έως 80% σε σχέση με ένα χρόνο πριν».

Η αύξηση των πωλητών πιέζει προς τα κάτω την τιμή πολλών νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας, εντείνοντας τις ανησυχίες για επανατιμολόγηση των αποτιμήσεων σε νεοσύστατες εταιρείες σε όλο τον κλάδο. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εκτιμηθεί η τρέχουσα τιμή για πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι περισσότερες απέφυγαν να συγκεντρώσουν χρήματα από venture capitals φέτος από φόβο ότι θα αναγκαζόντουσαν να δεχτούν χαμηλότερη αποτίμηση.

Επιχειρήσεις αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως οι fintechs Klarna, Chime και Stripe, ο όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου Instacart και η Nuro, έχουν περικόψει 10 έως 30% του προσωπικού τους τελευταίους δύο μήνες. Ακολουθούν τις κινήσεις των εισηγμένων τεχνολογικών κολοσσών: η μητρική εταιρεία του Facebook, η Meta και η Amazon έχουν ανακοινώσει σχέδια για περικοπή περισσότερων από 10.000 θέσεων εργασίας τις τελευταίες εβδομάδες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 − one =