αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣSelf’it: Η ελληνική εφαρμογή που μπορεί να σε κάνει «talk of the town»

Self’it: Η ελληνική εφαρμογή που μπορεί να σε κάνει «talk of the town»

Σκέψου να βρίσκεσαι σε ένα μέρος, να «ανεβάσεις» μια φωτογραφία, και μέσω μιας mobile εφαρμογής η συγκεκριμένη φωτογραφία να μπορεί να γίνει ορατή σε όσους βρίσκονται εκείνη τη στιγμή στον ίδιο χώρο. Και το ίδιο να μπορούν να κάνουν κι οι άλλοι. Αυτή τη δυνατότητα σου δίνει το Self’it. Μια εφαρμογή από Έλληνες δημιουργούς.

Πολλοί έχουν παρομοιάσει το εν λόγω mobile application με το Instagram. Τι είναι όμως τελικά το Self’it; Ο ιδρυτής του, Θέμης Δρακωνάκης, μιλά στο It’s Possible για τις καινοτομίες που διαθέτει η εφαρμογή, τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει ο ίδιος και η ομάδα του μέχρι σήμερα, ενώ αναφέρεται επίσης στο μεγάλο θέμα της Παιδείας και το κατά πόσο αυτή βοηθά τους νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα.

Πως προέκυψε η ιδέα για το Self’it;

Πέρασα την εφηβεία μου την περίοδο που τα social media έκαναν την εμφάνισή τους, ενώ με την έξαρση των smartphones έγιναν πλέον καθημερινότητά μας. Ως φοιτητής Πληροφορικής πάντα με τραβούσε ο συγκεκριμένος χώρος καθώς έβλεπα ότι οι δυνατότητες που προσέφερε τόσο σε απλούς χρήστες όσο και σε επιχειρήσεις ήταν αμέτρητες.

Βλέποντας το πόσο σημαντική είχε γίνει πλέον η φωτογραφία, αποφάσισα να φτιάξω μία εφαρμογή που ουσιαστικά θα εμφανίζει ποιες είναι οι 10 φωτογραφίες που “αρέσουν” περισσότερο σε κάθε περιοχή κάθε μέρα ή κάθε 12 ώρες.

Όσο το έψαχνα περισσότερο άρχισα να βλέπω πολλά περισσότερα μέσα σε αυτό το concept μέχρι που κατέληξα στο ότι τελικά ήθελα να δημιουργήσω ένα ολοκληρωμένο κοινωνικό δίκτυο που θα αποτελεί τη μικρογραφία της κάθε περιοχής. Θα “σπάει” τον διαδικτυακό κόσμο σε μικρότερους, τοπικούς, όπου ο κάθε χρήστης θα μπορεί να γνωρίζει τί υπάρχει εκεί που βρίσκεται, ποιοί άλλοι είναι εκεί την ίδια στιγμή ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να τραβάει τα βλέμματα των άλλων και να ξεχωρίζει μέσα στο πλήθος με μία απλή φωτογραφία. Ο κάθε απλός χρήστης θα μπορεί να γίνει δημοφιλής όπου και αν είναι με όποιον τρόπο επιθυμεί εκείνος. Σίγουρα ήταν δύσκολο και απαιτητικό project οπότε απο την πρώτη στιγμή προσπάθησα να βρω συνεργάτη. Μετά απο αρκετούς μήνες (στους οποίους δούλευα πάνω στο Self’it ) γνώρισα τον Σωτήρη Κανηρά, φοιτητή Πληροφορικής στο ΕΚΠΑ και ταλαντούχο προγραμματιστή. Δέσαμε απο την πρώτη στιγμή ως ομάδα και τελικά ιδρύσαμε το Self’it κάνοντας ένα μικρό μέρος του ονείρου μας πραγματικότητα.

Επηρεαστήκατε από το γνωστό σε όλους Instagram;

Δεν μπορώ να πω ότι η επιρροή μας ήταν το Instagram καθώς δεν έχουμε το ίδιο basic feature. Φυσικά οι συγκρίσεις από τα media είναι μέχρι τώρα αναπόφευκτες χωρίς όμως να μας ενοχλεί. Μπορώ να πω ότι από τότε που το Facebook άλλαξε στην ουσία τον τρόπο που οι άνθρωποι έρχονται κοντά, χιλιάδες εφαρμογές προσπάθησαν να κάνουν κάτι παρόμοιο με κάποιον διαφορετικό τρόπο. Απλά προσπαθήσαμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να μην επικεντρωθούμε τόσο στο να βρεις “φίλους” όσο το να γίνεις περισσότερο δημοφιλής πιο γρήγορα και πιο εύκολα, μέσα απο απλές φωτογραφίες. Στην ουσία θέλουμε να δείξουμε ότι κάθε φωτογραφία “αιχμαλωτίζει” μία προσωπική στιγμή που θέλουμε να κρατήσουμε και ότι όσο περισσότερο “αρέσει” στους γύρω μας, τόσο περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τη δουν.

Θέμης Δρακωνάκης και Σωτήρης Κανηρας.

Θέμης Δρακωνάκης και Σωτήρης Κανηρας.

Ποιες είναι οι καινοτομίες που έχετε εντάξει στην εφαρμογή σας;

To Self’it δημιουργήθηκε ώστε να γίνει μία εφαρμογή που θα εστιάζει κυρίως στον χρήστη και όχι τόσο στους φίλους του. Ανεβάζοντας μία φωτογραφία, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να γίνει ορατός σε όσα άτομα βρίσκονται στην ίδια περιοχή με εκείνον. Και αν έχει να δείξει κάτι ενδιαφέρον μπορεί άμεσα να γίνει γνωστός, να γίνει αυτό που λέμε “talk of the town”, χτίζοντας έτσι ένα προσωπικό κοινό που αποτελείται από ανθρώπους που βρίσκονται στον ίδιο χώρο , την ίδια στιγμή. Κάθε top10 φωτογραφιών ουσιαστικά αποτελεί τον “παλμό” της κάθε περιοχής-πόλης . Στα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα, οι “κανόνες” είναι λίγο πολύ γνωστοί. Βρίσκεις “φίλους” και στη συνέχεια μοιράζεσαι στιγμές ή παρακολουθείς τί μοιράζονται εκείνοι.

Στο Self’it δίνουμε τη δυνατότητα να μοιράζεσαι κάθε στιγμή με άτομα που βρίσκονται στο ίδιο σημείο, ταυτόχρονα με εσένα, που βιώνουν παρόμοιες εμπειρίες και καταστάσεις. Δίνουμε καθοριστική σημασία στο ΕΔΩ και στο ΤΩΡΑ.

Πως πήρατε την απόφαση να δραστηριοποιηθείτε επιχειρηματικά στην Ελλάδα της κρίσης; Βλέπουμε από την άλλη πλευρά, για παράδειγμα, ότι πολλοί νέοι φεύγουν απογοητευμένοι στο εξωτερικό.

Ξεκίνησα το Self’it παράλληλα με τις σπουδές οπότε έπρεπε αναγκαστικά να ξεκινήσω από εδώ. Φυσικά, δεν είναι ο στόχος μας να παραμείνουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να “χτίσουμε” μία βάση με Έλληνες χρήστες ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι στο να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό του εξωτερικού ο οποίος θα είναι σίγουρα τεράστιος. Ήδη, χωρίς να έχουμε ξοδέψει χρήματα σε promotion έχουμε καταφέρει μόνο στους χρήστες iPhone να δούμε χιλιάδες φωτογραφίες σε περισσότερες απο 100 περιοχές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αγγλία, Γερμανία, Αμερική, Καναδά, Βραζιλία και Κίνα. Θέλουμε μέσα απο το Self’it να αποδείξουμε ότι παρά την κατάσταση της χώρας μας, υπάρχουν σπουδαία μυαλά και ότι μπορούν και οι Έλληνες να μπουν σε χώρους και αγορές που μέχρι τώρα μοιάζουν απροσπέλαστοι.

Ποιες δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα;

Η βασική δυσκολία είναι ότι η αγορά στην οποία απευθυνόμαστε δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Οι Έλληνες, ακόμα και στο οικοσύστημα των startups αντιμετωπίζουν τα social media περισσότερο ως παιχνίδι και όχι ώς μία εν δυνάμει κερδοφόρα επιχείρηση.

Επίσης ακούμε συνέχεια ότι κανένας Έλληνας δεν κατάφερε μέχρι τώρα να πετύχει στο συγκεκριμένο χώρο ενώ θεωρούν ότι είναι αδύνατο κάτι το οποίο ξεκινάει απο τη χώρα μας, όσο καλό και αν είναι να φτάσει πραγματικά ψηλά. Σημαντική δυσκολία ήταν και η ανάπτυξη της android έκδοσης η οποία πέρασε απο πολλές δυσκολίες όμως πήρε πλέον το δρόμο της και αναμένεται πολύ σύντομα. Φυσικά, τίποτα απο τα παραπάνω δεν μας έχει απογοητεύσει ούτε στο ελάχιστο καθώς η ανταπόκριση του κόσμου και των media είναι ιδιαίτερα θετική οπότε προχωράμε με αισιοδοξία.

selfit-moment

Εσείς σπουδάζετε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σύμφωνα με αυτά που έχετε δει, οι φοιτητές στην Ελλάδα έχουν επαρκή ενημέρωση –μέσω της παιδείας- σε θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας;

Δυστυχώς η ενημέρωση είναι ελάχιστη και ανύπαρκτη, μιλώντας πάντα για την περίπτωση της δικής μας αγοράς. Θεωρώ ότι ανέκαθεν η ελληνική παιδεία προετοιμάζει τους νέους να γίνουν άψογα στελέχη άλλων εταιριών και όχι να ξεκινήσουν κάτι απο το μηδέν. Υπήρξαν περιπτώσεις που η αντιμετώπιση διάφορων “μεντόρων” και συμβούλων που έτυχε να έρθουν σε επαφή μαζί μας να είναι έως και εχθρική καθώς δεν μπορούσαν να κατανοήσουν πώς κάτι τέτοιο μπορεί να βγάλει χρήματα. Νομίζω ότι η σωστότερη επιλογή που κάναμε σαν ομάδα, είναι να ψάξουμε μόνοι μας και να έρθουμε σε επαφή με 4-5 πολύ σημαντικούς ανθρώπους απο τον χώρο των ελληνικών και μή startups οι οποίοι βρήκαν ενδιαφέρον σε αυτό που κάναμε, μας κατεύθυναν κατάλληλα και τελικά μας βοήθησαν να γίνουμε καλύτεροι και να μάθουμε σε βάθος τί είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Μας έδωσαν να καταλάβουμε πραγματικά ότι για κάθε κίνησή μας, δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια σας για το Self’it;

Το πρώτο και βασικό μας μέλημα είναι η κυκλοφορία της android έκδοσης μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ήδη έχουμε προσθέσει στην ομάδα μας τον Κωνσταντίνο Ρέππα και τον Xρήστο Κουτρόπουλο, δύο πολύ ικανούς android developers. Στην συνέχεια σκοπεύουμε να κάνουμε κάποιες κινήσεις για συνεργασίες ώστε να κάνουμε το Self’it γνωστό σε ακόμα περισσότερο κοινό. Τέλος, έρχονται μερικές ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες λειτουργίες όπως ένας τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών που βρίσκονται στο ίδιο μερός και με τη δυνατότητα διαγραφής μηνυμάτων ΠΡΙΝ τα διαβάσει ο συνομιλητής καθώς και μία λειτουργία που θα ενώνει φωτογραφίες κάτω από συγκεκριμένα γεγονότα και καταστάσεις. Όλα αυτά μέσα στον επόμενο χρόνο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − 15 =