αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑRutger Bregman: Ο 30χρονος που «έβγαλε γλώσσα» στους δισεκατομμυριούχους στο Νταβός (ΒΙΝΤΕΟ)

Rutger Bregman: Ο 30χρονος που «έβγαλε γλώσσα» στους δισεκατομμυριούχους στο Νταβός (ΒΙΝΤΕΟ)

«Αυτή είναι η πρώτη φορά μου στο Νταβός, και το βρίσκω μια καταπληκτική εμπειρία». Κάπως έτσι ξεκίνησε να μιλά on stage, στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, ο ιστορικός Rutger Bregman. Η συνέχεια όμως ήταν αρκετά ανατρεπτική. «Χίλια πεντακόσια ιδιωτικά αεροπλάνα ήρθαν μέχρι εδώ για να ακούσουν τον σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο να μιλάει για το πώς καταστρέφουμε τον πλανήτη» είπε ο ίδιος, δημιουργώντας αμέσως μια απρόσμενη αμηχανία στην αίθουσα.

«Ακούω να μιλάνε για τη συμμετοχή, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και τη διαφάνεια, όμως κανένας δεν μιλάει για το πραγματικό θέμα, την φοροαποφυγή», συμπλήρωσε ο ίδιος. Τονίζοντας ότι οι πλούσιοι δεν πληρώνουν το μερίδιο των φόρων που τους αναλογεί.

«Αισθάνομαι σαν να είμαι σε ένα δωμάτιο γεμάτο πυροσβέστες, αλλά κανένας δεν επιτρέπεται να μιλήσει για νερό» είπε ο 30χρονος ιστορικός για να προσθέσει «μπορούμε να μιλάμε όσο θέλουμε για αυτά τα χαζά φιλανθρωπικά σχέδια, μπορούμε να φέρουμε ξανά τον Bono, αλλά πρέπει να μιλήσουμε για τους φόρους. Φόροι, φόροι, φόροι, όλα τα άλλα είναι βλακείες για εμένα».

Ο ίδιος έχει συγγράψει το Utopia for Realists: How We Can Build the Ideal World ( Ουτοπία για τους Ρεαλιστές: Πώς μπορούμε να χτίσουμε τον ιδανικό κόσμο), το οποίο έγινε μπεστ σέλερ στη χώρα του ενώ έφτασε και σε χώρες εκτός Ολλανδίας

Στο έργο του αυτό ο Rutger Bregman παρουσιάζει την ιδέα του για μία πιο ισότιμη καθημερινότητα βασισμένη σε τρεις κεντρικούς άξονες: Ένα άνευ όρων παγκόσμιο βασικό εισόδημα για τους πολίτες, εργασία δεκαπέντε ωρών την εβδομάδα και ανοιχτά σύνορα με ελεύθερη ανταλλαγή πολιτών μεταξύ των κρατών.

Δες το χαρακτηριστικό απόσπασμα που δημοσίευσε ο Guardian:

Watch this historian call out billionaires – as he sits in a room full of them

“It feels like I’m at a firefighters conference and no one’s allowed to speak about water.” When historian Rutger Bregman berated a room of billionaires over tax avoidance at Davos

Gepostet von The Guardian am Mittwoch, 30. Januar 2019

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − fifteen =