Καθένας από εμάς ξεκινάει με ένα μοναδικό σύνολο πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων, αλλά οι αυτοδημιούργητοι εκατομμυριούχοι είναι άνθρωποι που φτάνουν σε υψηλά επίπεδα πλούτου, συχνά ακολουθώντας συγκεκριμένους κανόνες.
Τα αυτοδημιούργητα άτομα ξεκινούν από το μηδέν και χτίζουν τον πλούτο τους με την πάροδο του χρόνου, ξεκινώντας πρώτα από την εξοικείωση με τις βασικές δεξιότητες για τα χρήματα, όπως το πως να χτίσεις ένα μπάτζετ, και μετά την αποταμίευση και την επένδυση.
Όπως γνωρίζουν οι financial planners που εργάζονται με αυτοδημιούργητους εκατομμυριούχους, οι χρηματικές συνήθειες τους είναι πρακτικές από τις οποίες σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να μάθει, ανεξάρτητα από την οικονομική σας κατάσταση στο ξεκίνημα.
Για να πάρει κάποιες γνώσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι αυτοδημιούργητοι εκατομμυριούχοι διαχειρίζονται τα χρήματά τους, το CNBC ρώτησε τον Faron Daugs, πιστοποιημένο financial planner, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του Harrison Wallace Financial Group, σχετικά με τις οικονομικές συνήθειες που μοιράζονται οι πλουσιότεροι πελάτες του που θα μπορούσαν να εφαρμοτούν από τον μέσο άνθρωπο. Εδώ είναι 5 από αυτές.
1. Αποφεύγουν το χρέος
Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά η αποφυγή οποιουδήποτε χρέους είναι σίγουρα μια συνήθεια που μπορεί να βοηθήσει τη συνολική οικονομική σας εικόνα. Εκτός από τα στεγαστικά δάνεια για το σπίτι τους, ο Faron Daugs λέει ότι οι πελάτες του φροντίζουν να μειώσουν και να εξαλείψουν όλα τα χρέη.
«Αν θέλετε να χτίσετε πλούτο, δεν μπορείτε να σπαταλήσετε χρήματα για να πληρώσετε τόκους καταναλωτικής πίστης, όπως πιστωτικές κάρτες ή ακόμη και δάνεια αυτοκινήτου», λέει ο Daugs.
Επειδή οι περισσότερες πιστωτικές κάρτες χρεώνουν πολύ υψηλούς τόκους κάθε φορά που έχετε υπόλοιπο, δώστε προτεραιότητα στην εξόφληση αυτών των υπολοίπων εξ ολοκλήρου κάθε μήνα (και έγκαιρα για να διατηρήσετε ένα καλό πιστωτικό σκορ). Χρεώστε μόνο ό,τι γνωρίζετε ότι μπορείτε να εξοφλήσετε και γενικά αποφύγετε τις πιστωτικές κάρτες καταστημάτων.
2. Αγοράζουν τα αυτοκίνητά τους και σχεδιάζουν να τα κρατήσουν μακροπρόθεσμα
Ως επί το πλείστον, τα αυτοκίνητα ξεκινούν να χάνου την αξία τους από την στιγμή που βγαίνουν στον δρόμο για πρώτη φορά.
Ο Faron Daugs λέει ότι οι αυτοδημιούργητοι εκατομμυριούχοι πελάτες του συνήθως αγοράζουν, αντί να μισθώνουν, ένα νέο αυτοκίνητο με πλάνο να το κρατήσουν. Διατηρώντας τα αυτοκίνητά τους μακροπρόθεσμα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χρόνο μεταξύ των αγορών αυτοκινήτου για να εξοικονομήσουν μετρητά που διαφορετικά θα πήγαιναν εκεί.
«Εάν χρειάζεται να πάρετε αυτοκίνητο με χρηματοδότηση, εξοφλήστε το όσο πιο γρήγορα μπορείτε και σχεδιάστε να κρατήσετε το αυτοκίνητο πολύ μετά την εξόφληση αυτού του δανείου», λέει ο Daugs.
3. Έχουν ταμεία έκτακτης ανάγκης
Το να έχετε ένα σταθερό απόθεμα μετρητών που μπορείτε να αξιοποιήσετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είναι πολύ σημαντικό. Εάν έχετε ένα απροσδόκητο έξοδο, όπως μια επείγουσα επισκευή αυτοκινήτου ή ιατρικά έξοδα, ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης που είναι άμεσα διαθέσιμο για αναλήψεις μπορεί να σας βοηθήσει να το αντέξετε οικονομικά. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται να χρεώσετε τα έξοδα σε πιστωτική κάρτα υψηλού επιτοκίου ή να συνάψετε προσωπικό δάνειο.
Οι περισσότεροι από τους πελάτες της Daugs έχουν στη διάθεσή τους κεφάλαια για να αντέξουν 6 εως 9 μήνες (οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες προτείνουν γενικά να έχετε «στην άκρη» τα έξοδα διαβίωσής σας για τρεις έως έξι μήνες), αλλά θα πρέπει να κάνετε ό,τι λειτουργεί για τις ταμειακές ροές σας. Και, να ξέρετε ότι οποιοδήποτε ποσό θα βοηθήσει. «Αυτό είναι ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος για να χτίσει μια σταθερή οικονομική βάση», λέει ο Daugs.
4. Επενδύουν
Μόλις δημιουργήσουν ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης, ο Daugs λέει ότι οι πελάτες του έχουν οργανώσει επενδυτικά σχέδια, είτε πρόκειται για μετοχές, ομόλογα ή διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF).
Προτείνει να δημιουργήσετε μια μηνιαία ή διμηνιαία αυτόματη μεταφορά μετρητών από τον τραπεζικό λογαριασμό σας σε έναν επενδυτικό λογαριασμό. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται να θυμάστε να επενδύετε χειροκίνητα και στη συνέχεια μπορείτε να μάθετε να ζείτε με τα κεφάλαια που έχετε διαθέσιμα.
Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, θα πρέπει να εξοικονομείτε τουλάχιστον περίπου το 20% του εισοδήματός σας κάθε μήνα, και ο Daugs συμφωνεί. Αυτό το 20% πηγαίνει για τα αποταμιευτικά σας σχέδια, το ταμείο έκτακτης ανάγκης, τη συνταξιοδότηση και τις επενδύσεις σας. Το πόσα χρήματα βγάζετε από τον μισθό σας για να επενδύσετε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους εισοδηματικούς και επενδυτικούς σας στόχους, αλλά το να συνηθίσετε να ζείτε χωρίς αυτό το 20% είναι μια καλή αρχή τόσο για τις αποταμιεύσεις σας όσο και για τις επενδύσεις σας.
5. Αναζητούν συμβουλές
Οι πελάτες του Daugs συνηθίζουν να είναι καλά ενημερωμένοι για τα χρήματά τους. Έχουν μια βασική κατανόηση των κερδών τους, τι κατέχουν και πόσο κοστίζουν οι επενδύσεις τους.
Για πολλούς ανθρώπους, η εξοικονόμηση και η επένδυση χρημάτων μπορεί σίγουρα να είναι εκφοβιστική και μπερδεμένη. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί δωρεάν διαδικτυακοί πόροι για να σας καθοδηγήσουν. Μεταξύ χρηματοοικονομικών εφαρμογών όπως το Mint και καναλιών YouTube όπως το “Rule One Investing”, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτό το εκπαιδευτικό περιεχόμενο ενώ είστε στο δρόμο ή από την άνεση του σπιτιού σας.
Και αν αναζητάτε κάποιον να μιλήσετε κατ’ ιδίαν, όπως έναν οικονομικό σύμβουλο, ρωτήστε για τις αμοιβές που χρεώνουν. Θα πρέπει να είναι σε θέση να είναι διαφανείς σχετικά με το κόστος των υπηρεσιών τους, καθώς και να σας εξηγούν ξεκάθαρα τι να κάνετε με τα χρήματα και τις επενδύσεις σας. «Ο σύμβουλός σας πρέπει να είναι και συνεργάτης και εκπαιδευτικός για εσάς», λέει ο Daugs.