αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑReuters: Το ΔΝΤ θα έχει ρόλο «ειδικού συμβούλου» στο ελληνικό πρόγραμμα

Reuters: Το ΔΝΤ θα έχει ρόλο «ειδικού συμβούλου» στο ελληνικό πρόγραμμα

Το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αλλά πιθανότατα θα αποδεχτεί ένα status «ειδικού συμβούλου» (special advisory) με περιορισμένες αρμοδιότητες που το κρατούν στο τραπέζι, υποστήριξαν στο Reuters δυο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι με άμεση γνώση των προτάσεων.

Όπως είναι γνωστό στο ΔΝΤ δεν έχει εδώ και ένα χρόνο αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που τέθηκαν δεν πιάνονται χωρίς μεγάλη ανακούφιση χρέους. Αντιμετωπίζει ωστόσο την άρνηση των ευρωπαίων και τώρα είναι σε συζητήσεις να αποδεχτεί ένα ρόλο που τώρα σχεδιάζεται και θα του επιτρέψει να παίξει ρόλο με περιορισμένη αρμοδιότητα (formality), λένε οι πηγές του πρακτορείου.

«Θα είναι περισσότερο από σύμβουλος, αλλά ο ρόλος του δεν θα έχει αυστηρή αιρεσιμότητα (conditionality) όπως η συμμόρφωση και οι έλεγχοι κάθε τρεις μήνες», είπε μια από τις πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδα, Ευρωπαίων πιστωτών και ΔΝΤ βρίσκονται σε αδιέξοδο από τότε που ο Β. Σόιμπλε επέμεινε το Ταμείο να είναι μέρος του προγράμματος αρνούμενος ωστόσο τις εκκλήσεις της Κρ. Λαγκάρντ για μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους.

«Με αυτό τον τρόπο η Λαγκάρντ θα μπορεί να πάει στο διοικητικό της συμβούλιο και να πει ‘δεν παραβιάζω τους κανόνες’ και ο Σόιμπλε του οποίου η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εκλογές το επόμενο φθινόπωρο να πει ‘έχω και το ΔΝΤ» συμπλήρωσε η πηγή.

Η ακριβής φύση του ρόλου του ΔΝΤ δεν έχει αποφασιστεί, αλλά θα έχει περισσότερες εξουσίες από ένα απλό σύμβουλο και θα είναι, για παράδειγμα, υπεύθυνο για να σχεδιάζει συγκεκριμένες προτάσεις συμφωνιών και κείμενα διαπραγμάτευσης, συντονιζόμενο με την ελληνική και την ευρωπαϊκή πλευρά.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 4 =