αρχικηVIRALPyt: H Δανέζικη λέξη που θα σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις το άγχος της καθημερινότητας

Pyt: H Δανέζικη λέξη που θα σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις το άγχος της καθημερινότητας

Ο πιο ευτυχισμένος λαός στον κόσμο έχει ένα πρακτικό εργαλείο, που χρησιμοποιεί για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας, γνωστό και ως “pyt”.

Η λέξη pyt δεν μπορεί να μεταφραστεί. Ωστόσο, όπως πολλές δανέζικες λέξεις, δεν είναι τόσο η σημασία της λέξης, όσο αυτό που αντιπροσωπεύει.
Στην ουσία, έχει να κάνει με την ελάττωση του άγχους και του στρες, ώστε να έχουμε έναν πιο υγιή τρόπο ζωής.

“Η λέξη pyt χρησιμοποιείται ως αντίδραση σε κάποιο καθημερινό λάθος ή βιασύνη,” αναφέρει η Δανή ψυχολόγος Marie Helweg-Larsen. “Αν θα θέλαμε να την μεταφράσουμε, η απόδοσή της θα ήταν ‘Μην ανησυχείς’ ή ‘Συμβαίνουν αυτά’ ή ακόμα και το ‘Έλα τώρα’. Στην ουσία μιλάει για το ότι πρέπει να αποδεχόμαστε τα πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. “Μπορείς να πεις pyt για κάτι που έκανες ή για να υποστηρίξεις κάποιον άνθρωπο,” εξηγεί η Helweg-Larsen.

Λέγοντας τη λέξη pyt, είναι σαν να παίρνεις απόφαση ότι δεν πρέπει να αφήνεις να σε επηρεάζουν οι πράξεις των άλλων. Μιας και δεν μπορείς να τις ελέγξεις. Μπορείς επίσης να τη χρησιμοποιήσεις όταν κάνεις κάποια ζημιά ή έχεις κολλήσει στην κίνηση και ξέρεις ότι θα αργήσεις στη δουλειά. Σε ενθαρρύνει να πας παρακάτω και να αφήσεις στην άκρη τις μικρές ανησυχίες. Να μην κατηγορείς τον εαυτό σου ή τους άλλους κάνοντας τη ζωή σου δυστυχισμένη.

Όπως εξηγούν οι Δανοί, σίγουρα δεν θα χρησιμοποιήσεις τη λέξη όταν συμβαίνει κάτι σοβαρό. Αφορά περισσότερο πράξεις της καθημερινότητας που χρειάζονται μόνο μία απλή λέξη για να τις περιγράψεις.
Αυτό που κάνει τη λέξη pyt πραγματικά ελκυστική είναι η “ιδιότητά” της να σταματάει τα αναμασήματα. Δηλαδή, μία πράξη που αν γίνεται κατά συρροή μεταφράζεται ως κακή ψυχική υγεία.

Αντί να αγωνιάς σχετικά με το ποιος είπε τι και τι έκανες λάθος σε μία ασήμαντη κατάσταση, πες απλά “pyt”. Ξεκίνα από την αρχή αφήνοντάς τα όλα πίσω. Αυτό σε βοηθάει να δημιουργήσεις ένα κλίμα αποδοχής και καταστέλλει τη πίεση από τον μύθο που έχει σχηματιστεί γύρω από την τελειότητα.

Στην πραγματικότητα, η λέξη αυτή είναι τόσο διαδεδομένη στη Δανία που ψηφίστηκε ακόμα και ως η πιο αγαπημένη λέξη της προηγούμενης χρονιάς. Στα δημοτικά σχολεία της χώρας έχει δοθεί ένα “κουμπί pyt”, το οποίο μπορούν να πατάνε κάθε φορά που αισθάνονται πίεση ή άγχος. Όταν, παραδείγματος χάρη, χάνουν σε κάποιο παιχνίδι ή δεν μπορούν να βρουν το αγαπημένο τους παιχνίδι.

Με αυτή την πράξη καταλαβαίνουν ότι το να χάνεις είναι κάτι το φυσιολογικό. Μάλιστα, έχουν δημιουργήσει μία ειδική μεταφορά γι’ αυτό η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί ως “κάτι από το οποίο μπορείς να μάθεις”.

Πηγή: savoirville.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − twelve =