αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Φορτωμένοι» με πτυχία και άνεργοι οι νέοι στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν προσωπικό

«Φορτωμένοι» με πτυχία και άνεργοι οι νέοι στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν προσωπικό

Μια περίεργη πραγματικότητα έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα. Μπορεί οι περισσότεροι νέοι να έχουν πτυχία ακόμα και από πανεπιστήμια, ωστόσο περίπου 4 στους 10 από αυτούς μένουν εκτός αγοράς. Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι δεν μπορούν να βρουν εργαζομένους.

Νέα έρευνα της Eurostat αποκαλύπτει το χάρτη της απασχόλησης για νέους 20- 34 ετών, οι οποίοι αποφοίτησαν από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τα προηγούμενα 3 χρόνια. Τι γίνεται στην Ελλάδα: Δυστυχώς είμαστε στην τελευταία θέση με ποσοστό μόλις 59%, κάτι που σημαίνει ότι οι 4 στους 10 πρόσφατα αποφοιτήσαντες από κάποιο ΑΕΙ, δεν μπορούν να βρουν δουλειά.

employment_of_tertiary_graduates_2018.png

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η ιστορική αναδρομή, με πρώτο σταθμό το τελευταίο προς κρίσης έτος, δηλαδή το 2009. Τότε, το σχετικό απασχόλησης στην Ελλάδα διαμορφωνόταν στο 68,1%, απέχοντας 15,7 ποσοστιαίες μονάδες από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επιχειρήσεις… δεν βρίσκουν εργαζομένους

Την ίδια στιγμή, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις δεν βρήσκουν εργαζομένους. Τα πανεπιστήμιά μας παράγουν μαζικά πτυχιούχους, που όμως δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εγχώριας παραγωγής. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα του ΣΕΒ η οποία, παρά την πληθώρα ανέργων, διαπιστώνει την αδυναμία των επιχειρήσεων να καλύψουν τις θέσεις εργασίας με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα παράγει υπεράριθμους πτυχιούχους σε αντικείμενα που δεν συνδέονται με τις προϋποθέσεις για τον αναγκαίο παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας». Προκαλείται έτσι αναντιστοιχία μεταξύ των γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτούνται για την κάλυψη των θέσεων εργασίας και αυτών που διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό που αποφοιτά από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι το 35,6% των επιχειρήσεων του παραγωγικού τομέα της οικονομίας ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες στην κάλυψη κενών θέσεων εργασίας. Με άλλα λόγια, μία στις τρεις επιχειρήσεις δυσκολεύεται να βρει το κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις (45,9%) και στις μεγάλες επιχειρήσεις (44,7%). Η αύξηση αυτή ωστόσο θεωρείται φυσιολογική δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, καθώς δραστηριοποιούνται σε περισσότερο ανταγωνιστικές αγορές κι έχουν υψηλότερες απαιτήσεις από το ανθρώπινο δυναμικό σε όρους προσόντων και δεξιοτήτων, εφαρμόζουν πιο αυστηρές μεθόδους επιλογής προσωπικού.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 1 =