αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑProdea-Dimand επενδύουν €130 εκατ. ευρώ στα ακίνητα. Τα 4+1 έργα

Prodea-Dimand επενδύουν €130 εκατ. ευρώ στα ακίνητα. Τα 4+1 έργα

Συνολικά πέντε έργα ανάπτυξης ακινήτων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023, υλοποιεί η Dimand, αυτόνομα ή από κοινού με την εταιρεία επένδυσης σε ακίνητη περιουσία Prodea Investments.

Οι δύο εταιρείες αναπτύσσουν και μετασκευάζουν κτήρια και ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά που απουσιάζουν από την ελληνική αγορά ακινήτων.

4+1 έργα

Η Dimand με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης -EBRD (έχουν συστήσει την Cante Holdings Ltd) σε σύμπραξη με την Prodea υλοποιούν τις εργασίες αναβάθμισης του Πύργου Πειραιά που θα μετατραπεί σε υπερσύγχρονο κτήριο γραφείων με πιστοποίηση LEED. Το έργο, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.

Προβλέπεται η ανάπτυξη μικτών χρήσεων γραφείων – καταστημάτων, ενώ σχεδιάζεται η ανάπτυξη στον πρώτο και δεύτερο όροφο πολυχώρου πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης στον τρίτο όροφο, γραφεία, από τον τέταρτο έως τον 18ο όροφο και εστιατόριο στον 19ο και 20ο όροφο. Θα διαθέτει ανωδομή 29.000 τ.μ. και υπόγειους χώρους 3.500 τ.μ.

Την άνοιξη του 2021 αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση το ανακαινισμένο κτήριο γραφείων στην οδό Μίνωος 10-16, στο Νέο Κόσμο, όπου βρισκόταν η έδρα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία. Πρόκειται για επένδυση ύψους 8 εκατ. ευρώ, με την Dimand να έχει, ήδη, συμφωνήσει με πολυεθνικό όμιλο την μίσθωση του κτηρίου με εμβαδόν δόμησης περίπου 10 χιλ. τ.μ.

Το έργο υλοποιεί αυτόνομα-όχι σε κοινό σχήμα με την Prodea-η Dimand μέσω της θυγατρικής της Dimand, Value Τουριστική, το 49% της οποίας απέκτησε, προς 1,8 εκατ. ευρώ, η Grivalia τέλη 2018. Μετά την αποπεράτωση των εργασιών αναβάθμισης, η Grivalia θα προχωρήσει στην πλήρη εξαγορά της Value Τουριστική, όπως, εξάλλου, έχει, ήδη, πράξει η εταιρεία στο έργο της αξιοποίησης των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Πειραιά.

Μέσα στο 2022 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη νέων βιοκλιματικών κτηρίων γραφείων στην Αθήνα, έργο που είναι ύψους 40 εκατ. ευρώ και υλοποιούν από κοινού η Dimand με την Prodea.

Πρόκειται για δύο όμορα ακίνητα στην Αθήνα (εκ των οποίων το ένα είναι συνολικής επιφάνειας 6,9 χιλ. τ.μ. περίπου και βρίσκεται στην Λεωφόρο Συγγρού και Λαγουμιτζή και το δεύτερο είναι συνολικής επιφάνειας 2 χιλ. τ.μ. περίπου και βρίσκεται επί των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή) που έχει αποκτήσει η Prodea μέσω της εταιρείας Pranterra έναντι τιμήματος 10 εκατ. ευρώ.

Προβλέπεται η κατεδάφιση των κτηρίων και η ανέγερση ενός ή περισσότερων σύγχρονων, “πράσινων”, κτηρίων ” επιφανείας άνω των 24 χιλ. τ.μ. (ανωδομή άνω των 14 χιλ. τ.μ. και υπόγειοι βοηθητικοί χώροι και θέσεις στάθμευσης 10 χιλ. τ.μ.).

Στον τομέα του τουρισμού, η Dimand με την Prodea μετασκευάζουν σε ξενοδοχείο το οκταώροφο κτήριο, επιφάνειας 11,3 χιλ. τ.μ., της οδού Σταδίου 65. Πρόκειται για το Σαρόγλειο Μέγαρο, όπου βρισκόταν η κατοικία του Π. Σαρόγλου (Έλληνας αξιωματικός πυροβολικού) και μισθώνει, μέσω σύμβασης διάρκειας 25 ετών με δικαίωμα παράτασης ακόμη 25 χρόνων, η εταιρεία Rinascita. Στην τελευταία η Prodea συμμετέχει με ποσοστό 35%, με το υπόλοιπο 65%, που ελέγχει η Dimand, να αναμένεται ότι θα περιέλθει στην ΑΕΕΑΠ μετά την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του κτηρίου. Το έργο είναι συνολικού ύψους 19 εκατ. ευρώ.

Το κοινό σχήμα των Dimand-Prodea ξεκίνησε και τις εργασίες κατασκευής σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος, που θα αναπτυχθεί σε δύο εκτάσεις 11,4 στρεμμάτων στα Χανιά, περιλαμβάνοντας ξενοδοχείο και οικιστικές μονάδες.

Σημειώνεται ότι η Prodea, την άνοιξη του 2019, αγόρασε το 40% των μετοχών της εταιρείας Alpha Επενδυτική Περιουσία Χανίων (ΑΕΠ Χανίων) προς περίπου 3,5 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο 60% της εταιρείας ΑΕΠ Χανίων έχει περιέλθει σε κοινό σχήμα που έχει ιδρύσει η Dimand με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 − five =