αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑPrada… από δεύτερο χέρι: Κολοσσοί της μόδας υιοθετούν μια νέα τακτική

Prada… από δεύτερο χέρι: Κολοσσοί της μόδας υιοθετούν μια νέα τακτική

Αν μέχρι πριν από σχετικά λίγα χρόνια οι λέξεις «μεταχειρισμένα ρούχα» ήταν άγνωστες στο στόμα των ανθρώπων της υψηλής ραπτικής και της μόδας, τώρα πλέον τα δεδομένα αλλάζουν. Ορισμένοι δεν παύουν να θεωρούν πως ίσως απλά να συνιστούν μια νέα κερδοφόρο αγορά όπως ο Λορέντζο Μπερτέλι, ο γιος της διάσημης σχεδιάστριας Μιούτσια Πράντα του ομώνυμου οίκου Prada και του διευθύνοντος συμβούλου του, Πατρίτσιο Μπερτέλι. Ο νεαρός Λορέντζο, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο πατέρας του, πρόκειται προσεχώς να αναλάβει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης και θεωρεί πως ο κλάδος της «μόδας από δεύτερο χέρι» ανθεί, προσφέροντας ευκαιρίες είτε εντός των ορίων μιας εταιρείας είτε διαμέσου συνεργασιών. Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, επισημαίνει ότι μέσα στα τελευταία χρόνια η αγορά για σικ τσάντες, που πριν ανήκαν σε άλλες και άλλους, και για ρούχα μεταχειρισμένα έχει επεκταθεί και κύριος μοχλός σε αυτή την κινητικότητα είναι οι νέοι καταναλωτές, διότι αυτοί έχουν οικολογικές ευαισθησίες και αναζητούν προσιτά υψηλής ποιότητας αγαθά, που περιορίζουν τις εκπομπές ρύπων, εφόσον δεν χρειάζεται να κατασκευαστούν εκ νέου.

Η εν λόγω αγορά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Bain, αναμένεται να φθάσει σε μέγεθος το τρέχον έτος τα 33 δισ. ευρώ, αφότου την περίοδο μεταξύ του 2017 και του 2021 είχε μια ανάπτυξη της τάξεως του 65%. Αυτός ο θεαματικός ρυθμός θα πρέπει να συγκριθεί με το 12% στην αύξηση πωλήσεων του κλάδου των νέων ειδών πολυτελείας. Αλλες ανταγωνίστριες ήδη διερευνούν τις δυνατότητες των χρησιμοποιημένων προϊόντων και ανάμεσα σε αυτές είναι ο γαλλικός κολοσσός Kering, ο οποίος απέκτησε το 5% στην πλατφόρμα Vestiaire Collective. Η τελευταία θεωρείται πρωτοπόρος στην ψηφιακή αγορά μεταχειρισμένων τσαντών και ρούχων μεγάλων οίκων. Συν τοις άλλοις, υπό το πρίσμα αυτό ο κορυφαίος οίκος μόδας του Kering, o Gucci, δημιούργησε ένα πλαίσιο συνεργασίας με την πλατφόρμα μεταπώλησης ειδών ένδυσης και αξεσουάρ της The RealReal, η οποία έχει έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οπως διευκρινίζει ο Λορέντζο Μπερτέλι, «τα μεταχειρισμένα είδη αποτελούν μια στρατηγική την οποία μελετάμε ένα χρόνο και πλέον». Ο Λ. Μπερτέλι είναι ο μεγαλύτερος από τα παιδιά των Μπερτέλι – Πράντα. «Αυτήν τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να αποκαλύψω περισσότερα, αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο, πως τα ρούχα υψηλής ραπτικής από “δεύτερο χέρι” είναι μία τάση και θα την εκμεταλλευθούμε. Ισως διαμέσου μιας υβριδικής λύσης, συνδυάζοντας τις δικές μας διαδικασίες με εκείνες ενός τρίτου στο Διαδίκτυο».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 5 =