αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣPlanbnb: Η ελληνική startup που αναλαμβάνει να διαχειριστεί τα ακίνητα σου σε πλατφόρμες τύπου Airbnb

Planbnb: Η ελληνική startup που αναλαμβάνει να διαχειριστεί τα ακίνητα σου σε πλατφόρμες τύπου Airbnb

Οι πλατφόρμες τύπου Airbnb έχουνε «κατακτήσει» τον κόσμο. Φυσικά, έχουν έντονη παρουσία και στην Ελλάδα. Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων επιλέγουν να μισθώσουν τα ακίνητα τους με αυτό τον τρόπο, εύκολα και γρήγορα. Τι γίνεται όμως με την διαχείριση του ακινήτου ή των ακινήτων που βάζεις στην πλατφόρμα και την σωστή προώθηση τους;

Κάπου εδώ, έρχεται μια startup με έδρα την Καβάλα. Είναι η Planbnb. Η οποία αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία. Κυριολεκτικά. Ο ιδρυτής της Planbnb, Γιάννης Τεκερίδης, μιλά στο It’s Possible. Εξηγεί πως ακριβώς λειτουργεί η startup του, μιλά για το πως είναι να ιδρύεις μια εταιρία σε μια λίγο μικρότερη πόλη, ενώ παραθέτει και την άποψη του για τις πλατφόρμες τύπου Airbnb για τις οποίες έχουμε ακούσει πολλά σχόλια.

Ιδρύσατε την επιχείρηση σας σε μια λίγο μικρότερη πόλη, όπως η Καβάλα. Ισχύει αυτό που λένε, ότι με τις νέες τεχνολογίες μπορείς «να ξεκινήσεις από οπουδήποτε»;

Ουσιαστικά με την χρήση του διαδικτύου μία εργασία όπως η Planbnb μπορεί να πραγματοποιηθεί από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη. Η επιλογή της πόλης της Καβάλας πρακτικά προέκυψε λόγω της καταγωγής μου και πρόκειται για μία, σχετικά, νέα αγορά στο τουριστικό κομμάτι που βρίσκεται σε ταχεία ανάπτυξη. Είμαστε τυχεροί που έχουμε ένα νησί όπως η Θάσος απέναντι μας και αυτό μας δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των γειτονικών πόλεων μας. Τα τελευταία χρόνια οδικές αφίξεις στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχουν αυξηθεί σε ποσοστό πάνω από 20%, ενώ η κίνηση στο αεροδρόμιο μας σημειώνει αύξηση τουλάχιστον 30%.

Το Planbnb είναι ένα «φρέσκο» project. Με τι ασχολούσασταν πριν από αυτό;

Πράγματι το project που ακούει στο όνομα Planbnb αποτελεί το τελευταίο μας δημιούργημα, ενώ η «ταυτόχρονη» ενασχόληση μας είναι η Skye. Στην Skye πιστεύουμε ότι η Ελληνική φιλοξενία πηγάζει από τις μικρές μονάδες φιλοξενίας και θέλουμε να τις βοηθήσουμε να κατακτήσουν τη θέση εκείνη που ταιριάζει στη δική τους ποιότητα. Έτσι, οι κύριες υπηρεσίες μας αφορούν τα Hotel Marketing, Hotel Web Design και Hotel Photography.

Ο Γιάννης Τεκερίδης

Τι ακριβώς κάνει η Planbnb;

Η Planbnb ουσιαστικά αναλαμβάνει την επαγγελματική διαχείριση ακινήτων μέσω πλατφορμών όπως το Airbnb και το Booking.com. Πρακτικά εργαζόμαστε πάνω σε δύο τομείς.

Ο πρώτος αφορά την ψηφιακή διαχείριση των ακινήτων. Από την φωτογράφιση των καταλυμάτων και την κειμενογράφηση, μέχρι την επικοινωνία με τους χρήστες/επισκέπτες και το κλείσιμο των κρατήσεων.

Ο δεύτερος αποτελεί την φυσική αλληλεπίδραση με τους επισκέπτες και την προετοιμασία της οικίας για τους επόμενους. Πρακτικά, αναλαμβάνουμε τo προσωπικό Check-In των επισκεπτών, καθώς και την «ξενάγηση» τους στην οικία. Κατά την διάρκεια της παραμονής τους αναλαμβάνουμε να απαντάμε σε όλα εκείνα τα ερωτήματα που μας θέτουν, ενώ είμαστε υπεύθυνοι για το Check-Out, την καθαριότητα της οικίας και την προετοιμασία για τους επόμενους.

Τέλος, να αναφέρω ότι η Planbnb είναι πρόθυμη να βοηθήσει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν να εργαστούν μόνοι τους. Έτσι δημιουργήσαμε ένα ειδικό κομμάτι στην ιστοσελίδα μας που αναφέρεται ως «Αυτοδιαχείρηση». Οι τομείς που εργαζόμαστε στην αυτοδιαχείριση είναι τέσσερις:

1) Προσθήκη καταχώρησης ή βελτιστοποίηση υπάρχουσας.
2) Εκμάθηση διαχείρισης πλατφόρμας από smartphone ή pc.
3) Σχεδιασμός και εκτύπωση προωθητικού υλικού.
4) Management & Marketing.

Με τα συγκεκριμένα τέσσερα εργαλεία, δίνουμε την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες που συνεργαζόμαστε να αποκτήσουν μία πιο επαγγελματική προσέγγιση στο κατάλυμα τους και να καλύψουν την μεγαλύτερη τους ανάγκη: Να πάρουν περισσότερες κρατήσεις και να κερδίσουν περισσότερα χρήματα.

Συχνά ακούμε για την επίδραση που έχουν οι πλατφόρμες τύπου Airbnb στις μεγάλες πόλεις. Τι γίνεται όμως στις μικρότερες πόλεις όπως η Καβάλα;

Η επίδραση των πλατφορμών βραχυπρόθεσμών ενοικιάσεων είναι αναπάντεχα μεγάλη και θα έλεγα ότι «είναι καταδικασμένη να πετύχει».

Σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη, το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει εμφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια, ενώ σε μικρότερες πόλεις όπως η Καβάλα αποτελεί κάτι καινούργιο. Ήδη στον νομό μας, περισσότεροι από 300 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν καταφύγει στην λύση του Airbnb, προκειμένου να συνεισφέρουν και αυτοί στην νέα τουριστική κουλτούρα που μας χτυπά την πόρτα. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που επιλέγουν να επισκεφτούν την πόλη μας εξαιτίας των πλατφορμών και βρίσκουν επιτέλους να φιλοξενηθούν σε συνθήκες που αυτοί θέλουν. Ξέρετε οι «Airbnb τουρίστες» διαφέρουν από τους παραδοσιακούς τουρίστες. Είναι αυτοί που αναζητούν να επισκεφτούν νέα μέρη που δεν γνωρίζουν και να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες. Γι’αυτό άλλωστε δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα το «Airbnb experiences» που αναμένουμε να εφαρμοστεί σύντομα και την χώρα μας.

White home interior with sofa, table, lamp and carpet

Ποια είναι η άποψη σας για τις πλατφόρμες σαν την Airbnb; Έχουμε ακούσει γενικότερα και θετικές και αρνητικές γνώμες για αυτές

Οι νέα μόδα των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων σε πλατφόρμες όπως το Airbnb, κάθε άλλο παρά κακό κάνει. Αρχικά να αναφέρω ότι βοηθά αρκετούς ιδιοκτήτες ακινήτων να καταφέρουν να πληρώσουν τα έξοδα της οικίας τους, αλλά και να αποκτήσουν ένα επιπλέον εισόδημα που πραγματικά αξίζουν. Έπειτα τα συνολικά έσοδα που προκύπτουν από τις ενοικιάσεις δεν αφορούν μόνο τους ιδιοκτήτες, αλλά και τους υπόλοιπους επιχειρηματίες.

Σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία ή τα Κρουαζιερόπλοια που καταφθάνουν στην πόλη μας, οι τουρίστες καταλυμάτων ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στην πόλη. Φυσικά αναφέρομαι στα καταστήματα εστίασης, ρουχισμού και διασκέδασης.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε αντιμετωπίσει σε αυτή την επιχειρηματική σας προσπάθεια;

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η μη τουριστική κουλτούρα της πόλης μας. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν αισθάνονται άνετα με την βραχυπρόθεσμη φιλοξενία και δυσκολεύονται να αντιληφθούν τα οφέλη της. Βέβαια οι καταστάσεις και τα γεγονότα δημιουργούν αρκετά «success stories» που αρκετοί προσπαθούν αν μιμηθούν. Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων συναντούν καθημερινά άλλους ιδιοκτήτες που έχουμε συνεργαστεί και μαθαίνουν για την επιχειρηματική δράση μας και τα γενικά οφέλη των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων. Με αυτόν το τρόπο word-to-mouth η εργασία μας γίνεται ευκολότερη και ξεπερνιέται το αρχικό «μούδιασμα» των ιδιοκτητών.

Τι μελλοντικά πλάνα έχετε;

Το μεγαλύτερο μέλημα μας είναι η σωστή εξυπηρέτηση των πελατών μας, αλλά και των επισκεπτών τους. Όπως έχουμε αναφέρει η δραστηριότητα της Planbnb ξεκίνησε από την πόλη της Καβάλας, ενώ ήδη διαθέτουμε εκπρόσωπο στην Θεσσαλονίκη. Θα έλεγα ότι το πιο ρεαλιστικό μελλοντικό πλάνο μας είναι η εξάπλωση των δραστηριοτήτων μας και σε άλλες πόλεις. Φυσικά, μπορούμε να εργαστούμε στο ψηφιακό κομμάτι σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά η πρόσληψη φυσικών προσώπων θα μας βοηθήσει στην φυσική αλληλεπίδραση με τους επισκέπτες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + twenty =