αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑPetro: To δικό της ψηφιακό νόμισμα φέρνει η Βενεζουέλα (όχι, δεν είναι τρολ)

Petro: To δικό της ψηφιακό νόμισμα φέρνει η Βενεζουέλα (όχι, δεν είναι τρολ)

Ενώ η οικονομία της Βενεζουέλας καταρρέει, ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια πεντάωρου τηλεοπτικού διαγγέλματος, τη δημιουργία ενός νέου ψηφιακού νομίσματος, του petro, ως απάντηση στον οικονομικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη Βενεζουέλα από τις δυτικές χώρες, και ιδίως από τις ΗΠΑ. Συνοδεία χριστουγεννιάτικων τραγουδιών, ο κ. Μαδούρο προσπάθησε ακροθιγώς να προσδιορίσει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του νέου κρυπτονομίσματος, το οποίο φαίνεται να εμπνεύστηκε μετά την ιλιγγιώδη άνοδο του bitcoin το τελευταίο διάστημα. «Η Βενεζουέλα θα δημιουργήσει ένα κρυπτονόμισμα, το οποίο θα στηρίζεται στα αποθέματα που διαθέτει η χώρα σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσό και διαμάντια».

Μάλιστα, όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αυτό το νέο νόμισμα θα «ενισχύσει τη νομισματική θέση της χώρας και θα της επιτρέψει να πραγματοποιεί τις οικονομικές της συναλλαγές, ώστε να ξεπεράσει τον οικονομικό αποκλεισμό». Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Μαδούρο ευελπιστεί να προετοιμάσει το έδαφος για τη δημιουργία ενός νέου τρόπου χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές, με στόχο την οικονομική αλλά και κοινωνική μετεξέλιξη-ανάπτυξη της χώρας.

Την ίδια στιγμή, όμως, ηγέτες της αντιπολίτευσης χλευάζουν την παραπάνω δήλωση του κ. Μαδούρο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επικυρωθεί μόνο μέσω της έγκρισης του Κογκρέσου. Επίσης απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα τέτοιο ψηφιακό νόμισμα, δεδομένης της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας. Η διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική κρίση που πλήττει τη Βενεζουέλα έχει οδηγήσει το μπολιβάρ σε ελεύθερη πτώση έναντι του δολαρίου, ιδίως τους τελευταίους μήνες. Ο υπερπληθωρισμός έχει εκτοξεύσει κατακόρυφα τις τιμές των προϊόντων, αναγκάζοντας τους πολίτες να αποκλείουν γεύματα από το καθημερινό τους διαιτολόγιο και να ζουν υπό συνθήκες πλήρους ένδειας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × two =