αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜια pet sitter από την Νέα Σμύρνη μιλά στο It’s Possible

Μια pet sitter από την Νέα Σμύρνη μιλά στο It’s Possible

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και περισσότερο για αυτούς. Πολλές φορές, ίσως τους βλέπουμε να περνούν από δίπλα μας σε κάποιο πάρκο. Βέβαια δεν είναι εύκολο να τους καταλάβεις με γυμνό μάτι. Τελικά, πως είναι η καθημερινότητα ενός pet sitter; Ναι, είναι οι άνθρωποι που μπορούν να φιλοξενήσουν το κατοικίδιο σου, όταν εσύ λείπεις σε κάποιο ταξίδι ή όταν δεν βρίσκεσαι στο σπίτι για αρκετές ώρες.

Το It’s Possible συνάντησε την Ελίνα Συρανίδη. Είναι pet sitter εδώ και μερικά χρόνια, παράλληλα με την πρωινή δουλειά της. Ενώ έχει φτιάξει και την δική της Facebook Page. Η ίδια εξηγεί το πως αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό το «επάγγελμα», πως περνά την ημέρα της όταν φιλοξενεί έναν σκύλο, ενώ απαντά και στο business ερώτημα του πως μπορεί κάποιος να βρει πελάτες ξεκινώντας από το μηδέν.

Πως προέκυψε η ιδέα;

Γενικά από πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να λατρεύω τα ζώα και να ασχολούμαι μαζί τους. Η ιδέα προέκυψε όσο ήμουν εθελόντρια σε ένα καταφύγιο με σκύλους. Υπήρχαν περίπου 25 σκύλοι στο χώρο και οι αρμοδιότητες μας ήταν το τάισμα, η βόλτα, η καθαριότητα και η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Έτσι λοιπόν, ενώ ήμουν ακόμα φοιτήτρια, ήθελα να βρω μια παρόμοια δραστηριότητα που να έχει σχέση με τα ζώα και αν είναι δυνατόν να βγάζω και ένα χαρτζιλίκι. Μιλάμε για τέλη του 2015 τώρα. Κάπως έτσι έφτασα στο pet sitting.

Ωραία όλα αυτά, αλλά πρακτικά πως μπορεί κάποιος να βρει τους πρώτους του πελάτες αν αποφασίσει να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο;

Στην δική μου περίπτωση, αρχικά είχα βάλει μια αγγελία στο διαδίκτυο. Σε αυτή την αγγελία, την πρώτη ημέρα ανταποκρίθηκε ένα άτομο. Τελικά με αυτόν τον πελάτη είχαμε μια καλή συνεργασία για 3-4 μήνες, και συνεχώς μου έλεγε να το κυνηγήσω περισσότερο και να φτιάξω μια σελίδα στο Facebook. Κάποια στιγμή έφτιαξα την σελίδα, άρχισαν να με βρίσκουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ενώ από ένα σημείο και μετά η διάδοση γινόταν και από στόμα σε στόμα.

Δοκίμασα βέβαια και τρόπους που «δεν έπιασαν». Πριν τη σελίδα στο Facebook, είχα μοιράσει κάρτες  σε γειτονικές περιοχές αλλά δεν είδα ανταπόκριση. Έτσι εστίασα περισσότερο στην προώθηση μέσω του ίντερνετ.

Πως περνάτε μια ημέρα μαζί με έναν σκύλο; Και επίσης πως είναι η ώρα του αποχωρισμού

Με τον κάθε σκύλο δένομαι πάρα πολύ και τον νιώθω δικό μου. Αλλά παράλληλα έχω και έναν ενθουσιασμό όταν βλέπω τον ενθουσιασμό του σκύλου, μόλις συναντάει το αφεντικό του μετά από τόσες ημέρες. Δεν μπορείς να μην χαρείς με όλο αυτό. Επίσης, αυτό που σκέφτομαι είναι ότι η επαφή μου με τον κάθε σκύλο δεν τελειώνει εκεί, αφού πολλοί από τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι έρχονται ξανά και ξανά σε εμένα.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα που ακολουθώ αυτό ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε  “φιλοξενούμενου”. Σε γενικές γραμμές, το πρωί πάμε την πρώτη μας βόλτα. Στην συνέχεια ο σκύλος θα φάει και θα παίξουμε για κάποια ώρα. Και κάπως έτσι κυλάει όλη η ημέρα μας. Μέχρι να φτάσει το βράδυ που θα κοιμηθούμε παρέα. Επίσης, μέσα στην ημέρα βγάζω πολλές φωτογραφίες και βίντεο τα οποία στέλνω στους ιδιοκτήτες , οι οποίοι πάντα χαίρονται όταν βλέπουν πως τα περνάνε τα κατοικίδια τους.

Αυτό που προσπαθώ, είναι να κάνω τα σκυλιά να νιώθουν ότι είναι διακοπές. Να τα πάω, δηλαδή, σε μέρη που δεν έχουν ξανά πάει. Και να κάνουμε πράγματα που δεν τα έχουν στην καθημερινότητα τους.

Εσείς το κάνετε το pet sitting παράλληλα με την καθημερινή δουλειά σας. Πως το συνδυάζετε όλο αυτό;

Δουλεύω part-time και πάντα κανονίζω έτσι ώστε να αναλάβω κάποιον σκύλο σε ώρες και ημέρες κατά τις οποίες θα μπορώ να τον προσέχω. Μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει ποτέ κάποιο πρόβλημα. Ακόμα κι αν κάποια στιγμή πρέπει οπωσδήποτε να λείψω από το σπίτι, έχω τον αδερφό μου και τους γονείς μου που θα με βοηθήσουν με το pet sitting.

Θα πρέπει να πούμε βέβαια, ότι δεν είναι πάντα εύκολο να συνδυάσει κάποιος μια πρωινή δουλειά και μια παράλληλη δραστηριότητα. Στην δική μου περίπτωση υπάρχουν περίοδοι μέσα στην σεζόν που είναι πιο «φορτωμένο» το πρόγραμμα ως pet sitter. Κυρίως το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα, τότε δηλαδή που οι περισσότεροι φεύγουν για διακοπές. Εκεί όντως υπάρχει μια κούραση.

Πως καταφέρνετε να χειριστείτε έναν σκύλο που σας είναι άγνωστος και πιθανόν είναι μεγαλόσωμος; Πως είναι δηλαδή η πρώτη επαφή

Καταρχήν ποτέ δεν έρχεται σκύλος σπίτι μου με την πρώτη συνάντηση. Πάντα υπάρχουν 1-2 ραντεβού στην αρχή, κατά τα οποία θα κρατήσω και εγώ το σκύλο κάποιες ώρες για να δούμε πως θα τα πάμε.

Επίσης έχω διαβάσει αρκετά βιβλία που έχουν να κάνουν με την ψυχολογία των σκύλων, ενώ έχω κάνει και κάποια Online μαθήματα. Όταν σου αρέσει κάτι, το ψάχνεις. Πλέον μπορώ εύκολα να καταλάβω έναν άγνωστο σκύλο στα πρώτα κιόλας λεπτά της γνωριμίας μας.

Μπορεί το pet sitting να γίνει μια full-time δουλειά;

Όσο περνάει ο καιρός, βλέπω ότι όλο και περισσότερος κόσμος αναζητά κάποιον pet sitter. Εμένα σίγουρα θα μου άρεσε να γίνει μια full-time δουλειά, αλλά δεν ξέρω το κατά πόσο θα ήταν εφικτό στο πρακτικό κομμάτι. Αφού αυτή τη στιγμή δεν μπορώ π.χ. να προσέχω πολλά σκυλιά ταυτόχρονα. Πάντως, ακόμα και αυτό που κάνω τώρα μου αρέσει πολύ, επειδή έχω ένα σκύλο κάθε φορά και αναπτύσσω μια προσωπική επαφή μαζί του.  Αυτή τη σχέση φαίνεται να εκτιμούν και οι ιδιοκτήτες, καθώς γνωρίζουν ότι ο αγαπημένος τους φίλος έχει την αμέριστη προσοχή και φροντίδα μου.

Με βάση τα όσα έχετε δει, ποια είναι η σχέση που έχουν οι άνθρωποι με τα ζώα στην χώρα μας και τι γίνεται με το πρόβλημα της κακοποίησης;

Είναι αλήθεια ότι ακούμε πολύ συχνά για κακοποιήσεις ζώων στην Ελλάδα. Πρέπει να γίνουμε λίγο πιο ευαισθητοποιημένοι και να μην βγάζουμε τα άσχημα συναισθήματα μας πάνω στα ζώα.

Επίσης πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Μόλις δούμε κάποιον να κακοποιεί ένα ζώο, πρέπει να μην διστάζουμε και να κάνουμε αμέσως καταγγελία για να σταματήσει η ταλαιπωρία του. Aν είναι να κρατήσει κάποιος ένα πράγμα από τη σημερινή μας συζήτηση, αυτό θα ήταν το πόσο σημαντικό είναι να μάθουμε στη νέα γενιά να σέβεται κάθε είδους ζωή πάνω στη γη. Δεν κοστίζει τίποτα να αγαπάς και να βοηθάς.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + five =