αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣPegneon: Η ελληνική startup που εκπαιδεύει τους εργαζομένους εταιριών, χρησιμοποιώντας serious games

Pegneon: Η ελληνική startup που εκπαιδεύει τους εργαζομένους εταιριών, χρησιμοποιώντας serious games

Λένε ότι στις δύσκολες συγκυρίες, δημιουργούνται ευκαιρίες. Αρκεί να μπορείς να τις δεις. Κάπως έτσι ξεκίνησε το επιχειρηματικό story της Δανάης Αντωνοπούλου. Η οποία σπούδασε και εργάστηκε στο εξωτερικό, όμως γύρισε στην Ελλάδα της κρίσης για να δημιουργήσει την Pegneon. Μια πλατφόρμα η οποία εκπαιδεύει το ανθρώπινο δυναμικό των εταιριών, μέσα από κάποια ιδιαίτερα βιντεοπαιχνίδια.

Πόσο εύκολο είναι, άραγε, να πείσεις μια εταιρία, ότι μπορείς να εκπαιδεύσεις το προσωπικό της μέσα από βιντεοπαιχνίδια; Η ιδρύτρια της Pegneon μιλά για όλα στη συνέντευξη της στο It’s Possible.

Πως προέκυψε η ιδέα για το project σας;

Με αφορμή την εμπειρία μου στο εξωτερικό και μια συζήτηση με έναν πελάτη σχετικά με την εκπαίδευση προσωπικού, συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό θα ήταν να δημιουργηθεί μια εταιρεία που να φέρει τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες στην εκπαίδευση στελεχών στην Ελλάδα. Στο παρελθόν είχα χρησιμοποιήσει το serious gaming στην εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού και ήξερα ότι είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές, καινοτόμες και ευχάριστες μεθόδους εκπαίδευσης.

The Hotel Game

Όπως δηλώσατε σε παλαιότερη συνέντευξη σας, έχετε σπουδάσει και εργαστεί στο εξωτερικό. Γιατί πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε την επιχειρηματική σας προσπάθεια στην Ελλάδα της κρίσης;

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 2012 ήρθα αντιμέτωπη και εγώ με τις δύσκολες συνθήκες που επέφερε η οικονομική κρίση στην αγορά εργασίας.

Μαζί όμως με τις δυσκολίες  παρουσιάζονται και ευκαιρίες, οπότε κατάφερα να δω την μεγάλη ανάγκη που υπήρχε στο να εκπαιδευτούν αποτελεσματικά όσοι εργαζόμενοι αποφάσισαν να παραμείνουν στην χώρα και να παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο.

Τι ακριβώς κάνει η πλατφόρμα σας;

Η Pegneon είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη serious games για εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού. Όλα μας τα παιχνίδια είναι customized, προσαρμοσμένα στις εκπαιδευτικές ανάγκες του κάθε πελάτη, μιας και θεωρούμε ότι κάθε εταιρεία είναι ένας μοναδικός οργανισμός με ξεχωριστή εταιρική κουλτούρα, αξίες και στόχους. Συνεπώς,  επενδύουμε αρκετό χρόνο στο να κατανοήσουμε επακριβώς την ανάγκη του κάθε καινούργιου πελάτη μας και μέσω instructional design διαμορφώνουμε τους εκπαιδευτικούς στόχους ώστε να καλύπτουν τις διακριτές ανάγκες που προκύπτουν.

Η Δανάη Αντωνοπούλου

Έχετε αντιμετωπίσει δυσκολίες, σε ότι αφορά το να πείσετε τις εταιρίες ότι τα serious games είναι διαφορετικά από οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά παιχνίδια;

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε συχνά είναι στο να εξηγήσουμε κατά την αρχική προσέγγιση με καινούργιους πελάτες, πριν ακόμα δουν από κοντά δείγμα της δουλειάς μας ότι δεν κάνουμε απλά ένα ωραίο infographic του εκάστοτε εκπαιδευτικού υλικού. Με άλλα λόγια, καλούμαστε πολλές φορές να εξηγήσουμε τη διαφορά ενός infographic ή μιας παρουσίασης σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία μπορεί να περιέχει όμορφες εικόνες αλλά και κάποια στοιχεία επιβράβευσης για τον εκπαιδευόμενο, σε σχέση με τα serious games που είναι ολοκληρωμένα ηλεκτρονικά παιχνίδια που περιλαμβάνουν δράση και κινήσεις αλλά και που δίνουν τη δυνατότητα στον παίκτη να λάβει άμεσο feedback για την πρόοδο του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Να σημειώσω εδώ ότι τα εκπαιδευτικά μας παιχνίδια δεν ξεπερνούν τα 20 λεπτά ανά εκπαιδευτικό στόχο (μιας και τόσο είναι το διάστημα που οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να μείνει συγκεντρωμένος κατά μέσο όρο ένας ενήλικας) αλλά και ότι εάν ο εκπαιδευόμενος δεν είναι πλήρως συγκεντρωμένος τα παιχνίδια μας δεν μπορεί να προχωρήσουν.

Ποιο είναι το Νο1 επίτευγμα που έχει πετύχει η Pegneon ως τώρα;

Το ότι έχουμε καταφέρει να παραμείνουμε 4  χρόνια ζωντανοί στην Ελλάδα της κρίσης αλλά και ότι ήδη έχουμε συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών αλλά και οι εταιρείες CQS, Netlink  και ΑΒ Βασιλόπουλος.

Μέχρι σήμερα «τρέχετε» την startup σας με δικά σας κεφάλαια ή έχετε λάβει κάποια χρηματοδότηση; Και τι μελλοντικά πλάνα έχετε πάνω σε αυτό το κομμάτι;

Ξεκίνησα την εταιρεία με ίδιους πόρους. Μέχρι στιγμή έχουμε κατορθώσει να λειτουργούμε με κεφάλαια από τις συνεργασίες που έχουμε κάνει και δεν έχουμε λάβει  εξωτερική χρηματοδότηση. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στο μέλλον και γενικά προσπαθώ να είμαι ανοιχτή σε νέες προκλήσεις και νέες συνέργειες.

Αν γυρνάγατε τον χρόνο πίσω, θα ξανά γινόσασταν επιχειρηματίας στην Ελλάδα;

Δεν θα άλλαζα πολλά πράγματα η αλήθεια είναι. Είχα την τύχη όλα αυτά τα χρόνια να έχω  μια πολύ ενδιαφέρουσα επαγγελματική διαδρομή με δυσκολίες αλλά και όμορφες στιγμές.

Το μόνο που ίσως σκέφτομαι ότι θα έκανα διαφορετικά με τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχω σήμερα θα ήταν να ξεκινήσω πιο νωρίς να επικοινωνώ τη δουλειά μου σε μελλοντικούς πελάτες. H εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού είναι ένα industry που χρειάζεται χρόνο και προγραμματισμό από την πλευρά των τμημάτων HR, όποτε στην αρχή της λειτουργίας μας θα μπορούσα πριν ακόμα το πρώτο μας παιχνίδι είναι έτοιμο να κερδίσω πολύτιμο χρόνο και να ξεκινήσω την παρουσίαση της ιδέας αρκετά νωρίτερα.

The Firesafety Game

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 3 =