αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ συμβουλή «ακολούθησε το πάθος σου» μπορεί να σε οδηγήσει… στην αποτυχία: Τρεις ερευνητές του Στάνφορντ εξηγούν

Η συμβουλή «ακολούθησε το πάθος σου» μπορεί να σε οδηγήσει… στην αποτυχία: Τρεις ερευνητές του Στάνφορντ εξηγούν

Είναι μια από τις πιο κλισέ συμβουλές που θα ακούσεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας. «Ακολούθησε το πάθος σου», λένε σε πολλά event, άρθρα και συνεντεύξεις, διάφοροι ειδικοί. Τώρα θα δούμε την άλλη πλευρά. Σύμφωνα με έρευνα του Στάνφορντ, η συμβουλή αυτή μπορεί να σε οδηγήσει στην… αποτυχία.

Οι ψυχολόγοι του Στάνφορντ, Carol Dweck και Gregory Walton, με τη βοήθεια του πρώην μεταδιδακτορικού συναδέλφου τους, Paul O’Keefe, έκαναν μια σειρά από μελέτες, για να καταλήξουν στο τι οδηγεί τελικά τους ανθρώπους στην επιτυχία ή την αποτυχία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που παραθέτει το CNBC -στην οποία συμμετείχαν 470 φοιτητές- όσοι έχουν ένα σταθερό πάθος εξ αρχής, δυσκολεύονται περισσότερο στο να κατανοήσουν τα δεδομένα που υπάρχουν γύρω τους. Όπως αυτά σε μια συγκεκριμένα αγορά.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι όσοι πορεύονται με βάση το «ακολούθα το πάθος σου» είναι πιο πιθανό να τα παρατήσουν, όταν προκύψουν δυσκολίες και προκλήσεις.

Παράλληλα, όσοι άνθρωποι έχουν μόνο ένα πάθος, και εστιάζουν επαγγελματικά εκεί, δείχνουν να είναι πιο αδύναμοι στο να δουν και να αξιοποιήσουν άλλες ευκαιρίες που μπορεί να παρουσιαστούν. Αδυνατούν επίσης να μπουν σε νέα πεδία. Αυτή η «στενόμυαλη» οπτική, μπορεί να οδηγήσει στην αποτυχία όχι μόνο ένα άτομο, αλλά και ολόκληρη την ομάδα- κοινότητα γύρω από αυτό.

Πολλά επιτεύγματα στις επιχειρήσεις και τις επιστήμες, πραγματοποιούνται όταν οι άνθρωποι βλέπουν έξω από το αρχικό τους πεδίο ή όταν καταφέρνουν να συνδυάζουν πολλά πεδία μαζί. «Όταν είσαι υπερβολικά στοχευμένος και αφοσιωμένος σε αυτό θα μπορούσε να σε εμποδίσει από το να αναπτύξεις ενδιαφέροντα και γνώσεις που θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις την εργασία σου», λένε οι ερευνητές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 + eleven =