αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑOverthinking: 5 τρικ για να σταματήσεις να υπεραναλύεις τα πάντα

Overthinking: 5 τρικ για να σταματήσεις να υπεραναλύεις τα πάντα

Είναι μία από τις κακές συνήθειες που μπορούν να σε σαμποτάρουν… χωρίς να το καταλάβεις. Το λεγόμενο overthinking. Τι είναι αυτό με απλά λόγια; Η αδιάκοπη ανάλυση των πάντων και κατ’ επέκταση η διαρκής ανησυχία για τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι πράξεις μας. Ακόμα κι αν σωματικά φύγεις από μία κατάσταση ή ένα γεγονός, το μυαλό σου… παραμένει εκεί. Κάνοντας διάφορες σκέψεις χωρίς σταματημό. Έπρεπε να το πω αυτό; Γιατί μου συμπεριφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο; Πως πρέπει να φερθώ στη συγκεκριμένη περίσταση; Τι θα γίνει στην συνέχεια; Ποιο είναι το δεύτερο πιθανό σενάριο; Το τρίτο; Το τέταρτο;

Η υπερανάλυση δεν βοηθά. Αντιθέτως μπορεί να γίνει και επικίνδυνη για την ψυχική μας υγεία. Σου δημιουργεί μεγαλύτερο άγχος, κρατά το μυαλό σου συνεχώς απασχολημένο σε διάφορες περιττές σκέψεις, σε κάνει λιγότερο παραγωγικό και δεν σε οδηγεί στα αποτελέσματα που θες στην δουλειά ή στην ζωή σου.

Και τι μπορείς να κάνεις; Το πρώτο βήμα είναι φυσικά να καταλάβεις ότι πρόκειται για μία κακή συνήθεια που σε σαμποτάρει. Στην συνέχεια, εδώ είναι 5 τρικ που μπορούν να σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις το overthinking.

1# Κάνε έναν μίνι περίπατο έξω. Έχουμε ξανά μιλήσει για το πόσο θετικά μπορεί να επιδράσει ένας περίπατος έξω. Και εδώ, όταν νιώσεις παγιδευμένος στις σκέψεις σου, μπορείς να βγεις έξω, να πάρεις καθαρό αέρα, να αλλάξεις παραστάσεις και να αποφορτίσεις το μυαλό σου. Μπορείς να κάνεις αρκετά τέτοια διαλείμματα μέσα στην ημέρα σου. Πολύ γρήγορα το μυαλό σου θα σταματήσει να περιστρέφεται γύρω από τις αγχωτικές σκέψεις που έκανες πριν. Και θα δεις τα δεδομένα με πιο αισιόδοξη οπτική.

2# Ένα δημιουργικό χόμπι. Είναι γνωστό ότι πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο και για άλλα πράγματα, πέρα από την δουλειά μας. Ένα δημιουργικό χόμπι μπορεί να σε βοηθήσει και σε αυτή την περίπτωση. Έτσι θα στρέψεις την εστίαση σου αλλού, μακριά από όλα όσα βαρύνουν το μυαλό σου. Θα κάνεις ένα μίνι restart. Είτε είσαι μουσικός, καλλιτέχνης, είτε συγγραφέας ή μάγειρας, ξεκινάς με έναν… κενό καμβά στο μυαλό σου. Απλώς σκέφτεσαι: Τι θα δημιουργήσω σήμερα; Έτσι εξασκείς και τη δημιουργική σκέψη σου. Και αυτή μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλα κομμάτια της ζωής σου. Επίσης θα ανεβάσεις την αυτοπεποίθηση σου. Αν αφιερώσεις 1 ώρα σε ένα χόμπι και δεις ότι είσαι καλός σε αυτό, θα ανέβει η αυτοπεποίθηση σου. Θα δεις ότι μπορείς να κάνεις κάτι καλά, και ότι μπορείς φέρεις ένα σπουδαίο αποτέλεσμα.

3# Σκέψου το χειρότερο πιθανό σενάριο (και την λύση του). «Η μέθοδός μου για να σταματήσω το overthinking είναι να σκεφτώ το χειρότερο σενάριο για το οποίο ανησυχώ και να βρω μια λύση για αυτό. Μερικές φορές αγχωνόμαστε και σκεφτόμαστε υπερβολικά γιατί παγιδευόμαστε στον κύκλο του «τι θα γινόταν», προσθέτοντας άθελά μας περισσότερα προβλήματα», λέει η Ellen Wong, ιδρύτρια της Καναδικής The Joy Avenue. Και συμπληρώνει: «Βρίσκοντας μια λύση στο χειρότερο σενάριο, όχι μόνο κόβετε τον κύκλο της υπερβολικής σκέψης, αλλά μπορείτε επίσης να αλλάξετε την οπτική σας και να πάρετε τον έλεγχο».

4# Εστίασε σε αυτά που μπορείς να ελέγξεις. Πολλές φορές σκεφτόμαστε υπερβολικά, γύρω από πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Όταν νιώθετε ότι ανησυχείτε για κάτι, αφιερώστε ένα λεπτό για να εξετάσετε τα πράγματα στα οποία έχετε τον έλεγχο. Αναρωτηθείτε: «Τι μπορώ να ελέγξω;». Αν δυσκολεύεστε οικονομικά και απλά σκέφτεστε πώς θα πληρώσετε τους λογαριασμούς — αυτό δεν βοηθάει. Αυτό που βοηθάει είναι να κοιτάξεις τα έξοδά σου και να σκεφτείς  ”τι μπορώ να περικόψω ή εξαλείψω εντελώς;”. Στη συνέχεια ρωτήστε «ποιες άλλες ροές εσόδων μπορώ να δημιουργήσω;». Έτσι μετατοπίζετε την προσοχή σας από αυτά που δεν μπορείτε να ελέγξετε, σε εκείνα που μπορείτε.

5# Πάρε μία απόφαση και προχώρα. Ίσως το πιο σημαντικό βήμα για να αφήσεις πίσω το overthinking. Όποιο κι αν είναι το ζήτημα που σε απασχολεί, πάρε μία απόφαση και προχώρα προς τα εμπρός. Ακόμα κι αν δεν είσαι 100% σίγουρος για την επιλογή σου. Ο Jeff Bezos εφαρμόζει τον κανόνα του 70%. «Πάρε μια απόφαση όταν γνωρίζεις το 70% των πληροφοριών που επιθυμείς. Αν περιμένεις να φτάσεις στο 90%, στις περισσότερες περιπτώσεις πιθανόν θα είσαι αργός», λέει ο Jeff Bezos. Πρέπει να συλλέξεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς, και στην συνέχεια να κινηθείς γρήγορα για να κάνεις το «μεγάλο βήμα». Ακόμα και αν δεν είσαι απολύτως σίγουρος ότι η απόφαση που παίρνεις είναι η σωστή. Εάν γνωρίζεις με βεβαιότητα ότι η απόφαση σου είναι σωστή, τότε μάλλον… είσαι ήδη πολύ αργός. Η μέθοδος αυτή μπορεί να σε βοηθήσει και στην περίπτωση που έχεις… βαλτώσει στο overthinking. Δες το ζήτημα που σε απασχολεί, και πάρε μία απόφαση. Μην το αφήνεις να σέρνεται… επ’ αόριστον.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × three =