αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΟι startuppers από τον Βόλο που φέρνουν το Internet of Things στην αποθήκευση και την ωρίμανση τροφίμων

Οι startuppers από τον Βόλο που φέρνουν το Internet of Things στην αποθήκευση και την ωρίμανση τροφίμων

«Μια σωστά δομημένη ομάδα με μέλη που είναι διατεθειμένα να ξοδέψουν πολύ από τον χρόνο τους και να δουλέψουν πάνω σε κάτι που ιδίως στην αρχή φαντάζει ακατόρθωτο, είναι το σημαντικότερο από όλα». Αυτό είναι το «κλειδί» για να φτάσεις στην startup-ική επιτυχία, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Oliveex, Κωνσταντίνο Ακριβό. Ο ίδιος τρέχει ένα ιδιαίτερο project μαζί με την υπόλοιπη ομάδα: Γκαραγκούνη Δημήτρη (Co-Founder & Hardware Engineer), Τσονιώτη Νίκο (Business Development Advisor), Γκρίτζιο Θανάση (Software Engineer) και Βούλγαρη Χρήστο (Software Engineer).

Tι κάνει το project; Φέρνει το Internet of Things στην αποθήκευση και την ωρίμανση ζυμωμένων τροφίμων, προσφέροντας πολλά οφέλη. Ο Κωνσταντίνος Ακριβός μιλά στο It’s Possible για το πως προέκυψε η ιδέα, τι ακριβώς κάνει η startup τους, ενώ παραθέτει και τα επόμενα βήματα της ομάδας.

Η έδρα της επιχείρησης σας είναι στον Βόλο. Πως είναι να ξεκινά κάποιος από αυτή την πόλη, και τι θετικά και αρνητικά έχετε δει εσείς

Το να ξεκινήσει κάποιος την προσπάθεια του από μια επαρχιακή πόλη έχει και τα θετικά και τα αρνητικά του. Αυτό που πιστεύουμε εμείς είναι ότι μας βοήθησε πάρα πολύ που ξεκινήσαμε σε μια πόλη όπως είναι ο Βόλος γιατί τα είναι όλα “δίπλα“ μας και είχαμε άμεση επαφή με την αγορά μας πολύ γρήγορα. Απο την πρώτη στιγμή της ανάπτυξης του προϊόντος μας , ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους της αγοράς και ουσιαστικά δοκιμάσαμε τον Νοέμβριο 2018 την λύση σε beta version σε πραγματικές συνθήκες σε βιομηχανίες ζυμούμενων τροφίμων της περιοχής και πήραμε σημαντικό feedback για την συνέχεια. Το αρνητικό που μπορεί να εντοπίσει κάποιος σε μια επαρχιακή πόλη σε σχέση με την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη ότι το οικοσύστημα γύρω από τις startups εταιρίες δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο παρόλα αυτά γίνονται σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια να αλλάξει αυτό.

Με τι ασχολούσασταν πριν και πως προέκυψε η ιδέα για το project σας;

Ξεκινήσαμε ως ομάδα από δύο ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών παράλληλα με τις σπουδές και χωρίς ιδιαίτερη εργασιακή εμπειρία, δεν φανταζόμασταν πόσες δυσκολίες κρύβει η ανάπτυξη ενός προϊόντος και η διάθεση του στην αγορά, ειδικά σε έναν τομέα που δεν είναι ιδιαίτερα τεχνολογικά ανεπτυγμένος. Η ιδέα προήλθε μετά από συζήτηση και ανάλυση όλης της διαδικασίας της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς. Έπειτα από συζητήσεις και έρευνα σε συνεργασία με παραγωγούς και βιομηχανίες σε παρόμοια προϊόντα διαπιστώσαμε ότι η έλλειψη της τεχνολογίας και της ακρίβειας στην παραγωγή, αφορά γενικά την κατηγορία των fermented foods και όχι μόνο την ελιάς. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω εντοπίσαμε οτι οι απώλειες στα προϊόντα λόγω της αλλοίωσης είναι πολύ μεγάλες, φτάνοντας μέχρι και το 20% σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Με απλά λόγια, τι κάνει το project σας;

Η Oliveex εφαρμόζει τεχνολογίες Internet of Things για την ασφάλεια των ζυμωμένων τροφίμων κατά την αποθήκευση και την ωρίμανση. Η λύση μας είναι μια συσκευή αισθητήρων, πλήρως ασύρματη και plug and play, που είναι 24/7 συνδεδεμένη σε δεξαμενές αποθήκευσης, συλλέγοντας δεδομένα από το εσωτερικό της δεξαμενής. Τα δεδομένα προωθούνται στην υπηρεσία cloud, αποθηκεύονται και αναλύονται. Όλα αυτά είναι διαθέσιμα στους πελάτες μας από το web application μας και έτσι μπορούμε να ενημερώσουμε τον πελάτη για την κατάσταση παραγωγής του σε πραγματικό χρόνο, να προβλέψουμε απειλές και να διατηρήσουμε την ίδια και βέλτιστη ποιότητα προϊόντος.

Βλέπουμε το λεγόμενο Internet of Things να μπαίνει όλο και περισσότερο στη ζωή μας. Εκτιμάτε ότι στο κοντινό μέλλον θα δούμε ακόμα πιο εντυπωσιακά πράγματα, βασιζόμενα σε τέτοιες τεχνολογίες;

Πραγματικά οι τεχνολογίες  internet of Things μπαίνουν όλο και περισσότερο στην ζωή μας και ουσιαστικά προσπαθούν να αυτοματοποιήσουν πάρα πολλές διαδικασίες που συνηθίζαμε να κάνουμε με φυσική παρουσία. Η προσωπική μου εκτίμηση αφού μιλήσαμε με πολλούς παραγωγούς μεσαίου εύρους και μεγαλύτερες βιομηχανίες, συνειδητοποιήσαμε ότι η αγορά είναι έτοιμη να υιοθετήσει νέες τεχνολογικές λύσεις για τη βελτιστοποίηση και την αυτοματοποίηση της γραμμής παραγωγής. Η αντίληψη για τη χρήση της τεχνολογίας είναι μεγαλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια και αυτές οι επιχειρήσεις έχουν εκτεθεί αρκετά σε τεχνολογικές λύσεις υψηλού επιπέδου σε πολλούς τομείς της επιχείρησής τους.

Οπότε αυτό δείχνει πως η αντίληψη του κόσμου αλλάζει για τις νέες τεχνολογίες σε όλες τις αγορές από το smart home με την χρήση τεχνολογιών IoT  έως και μια βιομηχανική λύση με IoT και στο κοντινό μέλλον θα δούμε  πολύ εντυπωσιακά τεχνολογικά πράγματα θεωρώ.

Πολλοί θα αναρωτηθούν: Τελικά τι χρειάζεται για να ξεκινήσει κάποιος ένα τέτοιο project; Είναι απαραίτητα για παράδειγμα: Το μεγάλο αρχικό κεφάλαιο, μια πολυμελής ομάδα ή τα πολυτελή γραφεία;

Σε όλη την πορεία από ένα τέτοιο project θα εμφανιστούν πάρα πολλές δυσκολίες αλλά και χαρές. Αυτό που πιστεύουμε εμείς σαν Oliveex είναι ότι μια σωστά δομημένη ομάδα με μέλη που είναι διατεθειμένα να ξοδέψουν πολύ από τον χρόνο τους και να δουλέψουν πάνω σε κάτι που ιδίως στην αρχή φαντάζει ακατόρθωτο είναι το σημαντικότερο από όλα.

Επίσης σίγουρα μια πολλά υποσχόμενη ιδέα μπορεί να βοηθήσει σε ένα σημαντικό ξεκίνημα αλλά σίγουρα αυτό που θα βοηθήσει την ιδέα να διατηρηθεί και να εξελιχθεί σε επιχείρηση είναι η σκληρή δουλειά. Όλα τα υπόλοιπα αν κάνεις σωστά την δουλεία σου θα έρθουν.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το προσεχές μέλλον;

Αυτή την στιγμή έχουμε ξεκινήσει τον δεύτερο γύρο πιλοτικών δοκιμών μας με το νέο version από το σύστημα μας που θα πάρουν μέρος πάνω από 10 ελληνικές αλλά και ευρωπαϊκές βιομηχανίες τροφίμων. Στόχος μας στο προσεχές μέλλον είναι να μετατρέψουμε τους αρχικούς μας beta testers στους πρώτους μας πελάτες μέχρι το τέλος του 2020. Σκοπός μας είναι να εδραιωθούμε στην αγορά των τροφίμων που έχουμε στοχεύσει αρχικά ,που είναι στα προϊόντα τις ελιάς , γαλακτοκομικά προϊόντα , κρασί και μπύρα , και να δημιουργήσουμε μια λύση που θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό μιας σημαντικής αγοράς και θα συμβάλει στην βελτίωση του παγκόσμιου προβλήματος του food waste.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − 2 =