αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑO Warren Buffett μόλις έκλεισε το μεγαλύτερο deal του από το 2015

O Warren Buffett μόλις έκλεισε το μεγαλύτερο deal του από το 2015

Ο Warren Buffett προχώρησε επιτέλους σε ένα deal. Καθώς οι ΗΠΑ έκλειναν το “διευρυμένο” σαββατοκύριακο της αργίας της 4ης Ιουλίου, η Berkshire Hathaway ανακοίνωσε ότι αποκτά σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων φυσικού αερίου και το σχετιζόμενο με αυτά χρέος από την Dominion Energy.

Πιθανόν να μην πρόκειται για την υπερ-εξαγορά που να προκαλεί σοκ και δέος στους πιστούς ακολούθους του μεγαλοεπενδυτή, ωστόσο, υπάρχουν πολλά στοιχεία που μπορεί να αντλήσει κανείς από τον τρόπο σκέψης του Buffett ως προς τη συγκεκριμένη συμφωνία, καθώς η χώρα μπαίνει στον πέμπτο μήνα μιας πανδημίας που είχε οδηγήσει τον φημισμένο επενδυτή μέχρι τώρα συνειδητά στο “περιθώριο” των deals.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά της Berkshire από το 2015, ωστόσο είναι μικρή για τα μεγέθη της – μια συμφωνία σχετικά χαμηλού ρίσκου εν μέσω μιας ύφεσης που πρόκειται να αναδιαμορφώσει για τα καλά τις προοπτικές ορισμένων επιχειρηματικών κλάδων.

Ο κλάδος της ενέργειας… τού πηγαίνει

Παρ’ όλο που ο Buffett πρόσφατα εξέφραζε ελάχιστη διάθεση για ανάληψη μεγάλων ρίσκων, καθώς το τέλος της περιπέτειας “Covid-19” παραμένει εντελώς άγνωστο, η ενέργεια είναι ένας κλάδος στον οποίο ο “γκουρού” των επενδύσεων εμφανίστηκε έτοιμος να προχωρήσει σε μικρού μεγέθους, ευκαιριακές αγορές.

Στο ασυνήθιστα δυσοίωνο κλίμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Berkshire τον Μάιο, ανέφερε τον ενεργειακό κλάδο, μαζί με την εταιρεία σιδηροδρομικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων BNSF, ως τα τμήματα εκείνα του ομίλου του που επηρεάστηκαν λιγότερο από τον ιό.

“Αυτές οι επιχειρήσεις θα παράγουν μετρητά, παρόλο που τα κέρδη τους μειώνονται κάπως”, είπε.

Στην ετήσια επιστολή του, τον Φεβρουάριο, ο δισεκατομμυριούχος σημείωνε ότι θέλει να επενδύσει περισσότερα από τα κέρδη των δραστηριοτήτων του στον κλάδο της ενέργειας προκειμένου να αναλάβει μεγάλα projects στον κλάδο της κοινής ωφέλειας.

Η συμφωνία με την Dominion παραδίδει στην Berkshire περισσότερα από 12.390 χιλιόμετρα αγωγών φυσικού αερίου και 25,4  δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Έρχεται δε τη στιγμή κατά την οποία η Dominion και η Duke Energy ματαιώνουν τα σχέδιά τους για ένα αμφιλεγόμενο έργο δημιουργίας αγωγού κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ. Και άλλα έργα όπως αυτό έχουν ματαιωθεί, ενώ και οι μετοχές των εταιρειών διαχείρισης των αγωγών έχουν δεχθεί πλήγμα.

Η συγκεκριμένη συγκυρία ευνοϊκών παραμέτρων δημιούργησε μια σπάνια ευκαιρία – σε  ένα τέτοιο περιβάλλον – ο Buffett να πετύχει συμφωνία σε μια ικανοποιητική για τον ίδιο τιμή, σε έναν επιχειρηματικό κλάδο στον οποίο νιώθει άνετα να δραστηριοποιείται – και σε μια στιγμή κατά την οποία εκείνος, αλλά όπως φαίνεται και όλοι οι υπόλοιποι διστάζουν να προβούν σε πολλές-πολλές κινήσεις.

Συμβαίνει επίσης να πρόκειται για έναν κλάδο τον οποίο ο προαλειφόμενος για διάδοχος του Buffett, Greg Abel, γνωρίζει καλά ως ήδη επικεφαλής της Berkshire Hathaway Energy.

Δεν έχει εγκαταλείψει τα “πρωτεία”

Αυτό που ξεχώρισε στην ανακοίνωση του deal από πλευράς Berkshire ήταν ότι η πρώτη “ατάκα” ήταν του ίδιου του Buffett και όχι του Abel.

Αυτό σημαίνει ότι ο δισεκατομμυριούχος, μολονότι ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 90ά του γενέθλια τον επόμενο μήνα, εξακολουθεί να έχει τον τελευταίο λόγο στις αποφάσεις και επιθυμεί αυτό να είναι ευρέως γνωστό.

Είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι η ιστορία της Berkshire στο να πετυχαίνει εξαιρετικά ευνοϊκούς για την ίδια όρους συμφωνιών οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διασημότητα και την αναγνώριση του Buffett – υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στο να πωλεί κανείς την επιχείρησή του ή μέρος της στον διάσημο μεγαλοεπενδυτή.

Μένει έτσι ανοικτό το ερώτημα: θα διαθέτει ο Abel την ίδια προνομιακή μεταχείριση σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών όταν ο Buffett θα έχει αποχωρήσει από την ενεργό δράση;

Εάν όχι, τι πρέπει να κάνει με τα περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια μετρητών της Berkshire που ούτε ο ίδιος ο Buffett κατάφερε να ξοδέψει;

Με το 2020 να έχει πια στιγματιστεί ως έτος τα οικονομικά shutdowns, τους φόβους περί των ιών και το πλήθος των ακυρωμένων ταξιδίων, γάμων και αποφοιτήσεων, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι δεν αποτελεί μια καλή χρονιά για κανέναν, ούτε καν για τον έκτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο (ήταν ο τέταρτος πλουσιότερος πριν από την πρόσφατη κρίση).

Έρχεται το μεγάλο deal-“κατακλείδα”;

Στην ιδανικότερη των περιπτώσεων, ο Buffett θα θελήσει να ταράξει πραγματικά τα νερά με μια ακόμη κολοσσιαία συμφωνία σε σύντομο χρόνο, η οποία θα είναι πολύ πιο συναρπαστική για τον μέσο επενδυτή από ένα μάτσο υπόγειους σωλήνες. (Η Costco Wholesale υποψιαζόμουν πρόσφατα ότι ίσως αποτελέσει ένα τέτοιο παράδειγμα).

Ο Buffett μπορεί να μην μοιάζει πολύ μεγαλύτερος απ’ όσο έμοιαζε πριν από έναν χρόνο – είναι σίγουρα το ίδιο οξύνους – αλλά η στροφή των 90 ετών είναι συμβολική ως ένα τελευταίο κεφάλαιο για τον “Προφήτη”.

Δεν θα ήθελε η τελευταία υποσημείωση στην κληρονομιά την οποία θα αφήσει πίσω του να είναι μια αγορά assets φυσικού αερίου που όλοι θα ξεχάσουν σύντομα, ακόμα κι αν πρόκειται για μια συμφέρουσα και επιτυχημένη κίνηση.

Από την άλλη πλευρά, ο Covid-19 ίσως να μην του αφήνει και πολλές επιλογές.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + 7 =