αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑO Warren Buffett λέει ότι οι κακές συνήθειες μας σαμποτάρουν. Και εδώ είναι 3 τέτοιες που πρέπει να κόψεις

O Warren Buffett λέει ότι οι κακές συνήθειες μας σαμποτάρουν. Και εδώ είναι 3 τέτοιες που πρέπει να κόψεις

Η επιτυχία δεν εξαρτάται μόνο από τις «μεγάλες αποφάσεις» που παίρνουμε στη ζωή μας. Αλλά και από «μικρά» πράγματα που είναι μέσα στην καθημερινότητα μας. Οι πραγματικά πετυχημένοι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι καθημερινές συνήθειες μας μπορούν να μας δώσουν την απαραίτητη ώθηση ή να μας σαμποτάρουν.

Μιλώντας στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, ο Warren Baffett είπε το εξής απλό: Φτιάξτε τις σωστές συνήθειες, πριν φτιάξετε τις κακές. Είναι πιο εύκολο να βάλεις μια καλή συνήθεια στο πρόγραμμα σου (ή να ξεφορτωθείς μια κακή) όταν είσαι νέος. Ακούγεται λογικό. Είναι πιο εύκολο να κάνεις τις οποιεσδήποτε αλλαγές στη ζωή σου όταν είσαι 20 χρονών- όταν είσαι 50 χρονών τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

Αλλά όποια κι αν είναι η ηλικία σου, ποτέ δεν είναι αργά να κόψεις κάποιες κακές συνήθειες που σε κρατούν πίσω. Το inc.com παραθέτει 3 από αυτές. Μήπως τις έχεις και εσύ;

1# Είσαι κακός ακροατής. Πριν ξεκινήσεις να σκέφτεσαι αν είσαι καλός leader, πρέπει να αναρωτηθείς: Είσαι καλός ακροατής; Γιατί αν θες να ηγηθείς, πρέπει να είσαι. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Harvard Business Review υποστηρίζει ότι οι leaders που είναι καλοί ακροατές, δημιουργούν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μέσα στην ομάδα τους. Και αυξάνουν την παραγωγικότητα.

2# Micromanagement. Το βλέπουμε και στην Ελλάδα. Πολλοί εργοδότες ή διευθυντές κάνουν την λεγόμενη μικροδιαχείρηση. Με απλά λόγια προσπαθούν να ελέγχουν κάθε κίνηση των εργαζομένων. Ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια. Κάπως έτσι καταλήγουν να ρίχνουν το ηθικό της ομάδας, να δημιουργούν γκρίνιες και εντάσεις, ενώ τα περιθώρια για καινοτομία εκμηδενίζονται. Θα ακούσεις συχνά τέτοιους ανθρώπους να λένε: «Εγώ είμαι το αφεντικό». Και τότε είναι μάλλον η στιγμή να αναζητήσεις αλλού επαγγελματική στέγη.

3# Κακή επικοινωνία. Αυτό είναι ένα κρίσιμο point για την επαγγελματική μας πορεία. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε όλοι μας ότι είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να διορθώσουμε. Και δεν ξέρουμε τι ακριβώς να διορθώσουμε. Μπορεί να μην κάνουμε αρκετές ερωτήσεις για να λάβουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε ή να μιλάμε πολύ γρήγορα ή πολύ αργά ή καθόλου όταν χρειάζεται να μιλήσουμε. Ο Buffett έχει πει ότι μπορείς να αυξήσεις τον πλούτο σου κατά 50% αν είσαι καλός στην επικοινωνία. Αλλιώς οι προσπάθειες σου είναι μάταιες. «Εάν δεν είστε καλοί στην επικοινωνία, είναι σαν να κλείνετε το μάτι σε ένα κορίτσι στο σκοτάδι – τίποτα δεν θα συμβεί. Μπορεί να είστε οι πιο έξυπνοι στον κόσμο, αλλά πρέπει να είστε σε θέση να το μεταδώσετε. Και η μετάδοση γίνεται με την επικοινωνία», έχει πει ο διάσημος επενδυτής.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 5 =