08/12/24

O Lead Organizer του Athens Startup Weekend University μιλά στο It’s Possible λίγο πριν ανοίξει η αυλαία του event

Πόσο challenging είναι να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις την ομάδα σου μέσα σε ένα 3ήμερο event, στη συνέχεια να αναπτύσσεις την ιδέα σου και να την παρουσιάζεις; Μια τέτοια διαδικασία ξετυλίγεται εδώ και 3 χρόνια στο Athens Startup Weekend University, κατά τα οποία το εγχείρημα πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Στις 31 Μαρτίου το γνωστό event επιστρέφει για ακόμα μια φορά. Και αναμένεται να δημιουργήσει και πάλι… σκηνικό καινοτομίας.

Ο Lead Organizer του Athens Startup Weekend University, Αρτέμης Κασομούλης, λίγο πριν ανοίξει η αυλαία του event, μιλά στο It’s Possible. Τι ακριβώς ετοιμάζουν, ποιο είναι το feedback που πήραν από τους startuppers τις περασμένες χρονιές, ποια είναι η γνώμη του ίδιου για το startup οικοσύστημα στην Αθήνα, αλλά και τι θα συμβούλευε τους νέους επιχειρηματίες; Οι απαντήσεις στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Για κάποιον που ενδεχομένως να μη γνωρίζει, μπορείτε να μας πείτε συνοπτικά τι ακριβώς είναι το Startup Weekend University;

Το Athens Startup Weekend University πρόκειται για μία εκδήλωση που προάγει το πνεύμα της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας, και ενθαρρύνει τους νέους να κάνουν την ιδέα τους πραγματικότητα.Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες καλούνται μέσα σε 54 ώρες να σχηματίσουν ομάδες με στόχο να συνεργαστούν, και με τη βοήθεια εξειδικευμένων μεντόρων, να αναπτύξουν το δικό τους επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο θα παρουσιάσουν στο κοινό καθώς και σε μία κριτική επιτροπή με μέλη που προέρχονται από το χώρο των επιχειρήσεων, του marketing και της πληροφορικής.

Το Athens Startup Weekend University αποτελεί μέλος του Startup Weekend, ενός παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού, με περισσότερα από 2900 events σε 150 χώρες, που προωθεί την επιχειρηματικότητα των νέων και ενθαρρύνει την πραγματοποίηση καινοτόμων ιδεών.

 Το συγκεκριμένο event έχει διοργανωθεί άλλες 3 φορές στη χώρα μας. Τι ακριβώς έγινε εκεί και ποιο ήταν το feedback που πήρατε από τους startuppers;

Όπως πολύ σωστά αναφέρετε, το Athens Startup Weekend University έχει πραγματοποιηθεί ήδη 3 φορές στη χώρα μας και τολμούμε να πούμε ότι τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο,  να λαμβάνεις θετικό feedback από τους συμμετέχοντες και να διαπιστώνεις ότι τελικά τους βοήθησες με τα δικά σου μέσα να υλοποιήσουν την ιδέα τους.

Ήδη από τα προηγούμενα events υπάρχουν ιδέες που έχουν προχωρήσει και συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να προοδεύουν, όπως παλαιότερα η Glovo (νυν Ethelon, 2012), 100mentors (2013) και φυσικά τα περσινά παραδείγματα Parky και Xbots.

Με τι κριτήρια γίνεται η επιλογή των συμμετεχόντων και ποια είναι η γενικότερη διαδικασία που ακολουθείται;

Για να λάβει κάποιος μέρος χρειάζεται να είναι φοιτητής, πρόσφατος απόφοιτος ή μεταπτυχιακός σπουδαστής από οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Εφόσον πληρεί το συγκεκριμένο κριτήριο, θα πρέπει να αγοράσει το εισιτήριο και να δηλώσει μία εκ των τριών κατηγοριών Developers, Designers ή Non-Technical.

Οι κατηγορίες αυτές υπάρχουν καθώς επιθυμούμε να υπάρχει μία ισορροπία και να μπορούν να δημιουργηθούν ισχυρές ομάδες με άτομα από διάφορους τομείς, που ο ένας θα συμπληρώνει τον άλλο.

 Σε σύγκριση με άλλες ξένες πόλεις στις οποίες πραγματοποιείται το event, θεωρείτε ότι η Αθήνα είναι σε καλό επίπεδο, σε ότι αφορά το startup οικοσύστημα που διαθέτει;

Αν και βρισκόμαστε σε δυσμενή κατάσταση ως χώρα, τόσο οικονομικά, όσο και κοινωνικά, κάτι που επηρεάζει κάθε είδους δραστηριότητα, θεωρώ ότι το Athens Startup Weekend University δεν υστερεί σε κάτι, σε σχέση με τις διοργανώσεις άλλων «προηγμένων» πόλεων.

Το επίπεδο των συμμετεχόντων, αλλά και των ιδεών τους είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, ενώ παράλληλα προσφέρεται καθοδήγηση, αλλά και όλα τα απαραίτητα εφόδια που χρειάζονται για τα πρώτα τους βήματα.

Πιστεύετε ότι events σαν το δικό σας, βοηθούν στο να αναπτυχθεί περαιτέρω αυτό το οικοσύστημα;

Σίγουρα μεμονωμένα μία εκδήλωση δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλά αθροιστικά θεωρούμε ότι δράσεις σαν την δική μας βοηθούν σημαντικά. Συμβάλλουν πρακτικά προσφέροντας τα πρώτα εφόδια για έναν νέο που θέλει να αναπτύξει τη δική του επιχείρηση, αλλά και θεωρητικά στο να δημιουργηθεί μία κουλτούρα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στη χώρα μας, κάτι που υπήρχε σε πολύ μικρό βαθμό μέχρι πριν λίγα χρόνια.

Έρχεστε πολύ συχνά σε επαφή με νέους Έλληνες επιχειρηματίες. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα της κρίσης;

Ένα από τα βασικά προβλήματα που συναντώ συχνά είναι η ανεπαρκής καθοδήγηση από το εκπαιδευτικό σύστημα και το γενικότερο περιβάλλον, σχετικά με το τι σημαίνει επιχειρηματικότητα και πώς μπορείς να ξεκινήσεις κάτι μόνος σου.

Μιας που απευθυνόμαστε σε φοιτητές, όπως και όλη η οργανωτική ομάδα του Athens Startup Weekend University, θεωρώ ότι η έννοια του επιχειρείν στα πανεπιστήμια παραμένει άγνωστη και οι προσπάθειες που γίνονται από ελάχιστες μονάδες των ιδρυμάτων, δεν στηρίζονται όσο θα έπρεπε.

Ποια είναι η συμβουλή που θα δίνατε στους νέους επιχειρηματίες;

Σίγουρα θα τους συμβούλευα να δίνουν έμφαση στην κοινωνικοποίηση και να μην φοβούνται να μοιραστούν τις ιδέες τους με άλλους. Κυριαρχεί ο φόβος του να «μην μου κλέψουν την ιδέα» και στην προσπάθεια να αποφευχθεί, πολλοί διστάζουν και τελικά δεν ενεργούν ποτέ.

 

*Το It’s Possible είναι χορηγός επικοινωνίας του Athens Startup Weekend University. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν early birds εισιτήρια μέχρι τις 20/3.

Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

18 − thirteen =