αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑO Edward Snowden έφτιαξε την εφαρμογή Haven. Και θέλει να σε κάνει να νιώθεις λίγο πιο ασφαλής

O Edward Snowden έφτιαξε την εφαρμογή Haven. Και θέλει να σε κάνει να νιώθεις λίγο πιο ασφαλής

Η Haven αποτελεί μια εφαρμογή από τον Edward Snowden, το The Guardian Project, και το Ίδρυμα Ελευθερίας του Τύπου (Freedom of the Press Foundation) που έχει σκοπό να ενημερώνει τον χρήστη σχετικά με αλλαγές στο περιβάλλον του, βασιζόμενο στους αισθητήρες του smartphone.

Η εφαρμογή, κάνοντας χρήση των αισθητήρων του smartphone μπορεί να κατευθύνει συμβατές συσκευές να καταγράψουν απρόσμενους ήχους, να ψάξουν για αλλαγές στον φωτισμό και να ειδοποιήσουν αν μια συσκευή μετακινείται ή κάποιος την χρησιμοποιεί. Επίσης, το smartphone μπορεί να στηριχτεί κάπου όρθιο να ρυθμιστεί έτσι ώστε η κάμερά του να λειτουργεί ως tracker, όπως διαβάζουμε στο Techblog.gr.

Ένα παράδειγμα χρήσης της Haven είναι το εξής: Κλειδώνετε το laptop σας στο χρηματοκιβώτιο ενός ξενοδοχείου και βάζετε από πάνω το smartphone που έχει αποθηκευμένη την εφαρμογή Haven. Αν κάποιος ανοίξει το χρηματοκιβώτιο ενώ λείπετε, το smartphone μπορεί να ανιχνεύσει αλλαγή στον φωτισμό, το μικρόφωνο μπορεί να ακούσει το άνοιγμα του χρηματοκιβωτίου (ή ακόμη και τον εισβολέα να μιλάει) και το επιταχυνσιόμετρο μπορεί να ανιχνεύσει κίνηση, αν ο εισβολέας μεταφέρει το laptop. Τέλος, η κάμερα μπορεί να φωτογραφήσει τον ύποπτο.

Παρόλο που η εφαρμογή Haven δεν θα σταματήσει την επίθεση από το να πραγματοποιηθεί, μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να στέλνεις στους κατόχους ειδοποιήσεις και καταγραφές μέσω γραπτών μηνυμάτων ή μέσω του Signal, όταν οι αισθητήρες του ανιχνεύσουν κάτι ασυνήθιστο.

Κάθε δραστηριότητα αποθηκεύεται τοπικά στο κινητό, ώστε ο χρήστης να μπορέσει να δει τι έγινε όσο έλειπε ακόμη κι αν το κινητό δεν έχει SIM, ή σύνδεση στο ίντερνετ.

Εκτός από λόγους κατασκοπείας όμως, το Haven θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κι αλλιώς. Για παράδειγμα σαν εφαρμογή παρακολούθησης μωρού.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen + eleven =