αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑO Bill Gates και ο Sundar Pichai συμφωνούν: Υπάρχει 1 τρόπος για να διαλέξεις την σωστή καριέρα και να πετύχεις

O Bill Gates και ο Sundar Pichai συμφωνούν: Υπάρχει 1 τρόπος για να διαλέξεις την σωστή καριέρα και να πετύχεις

Μάλλον έχεις ήδη διαβάσει πολλά άρθρα με success stories. Με ανθρώπους σαν τον Mark Zuckerberg, την Arianna Huffington, τον Bill Gates ή τον Jack Ma, που ξεκίνησαν την διαδρομή τους από χαμηλά και έφτασαν στην απόλυτη επαγγελματική επιτυχία. Έχεις διαβάσει άρθρα για projects που ξεκίνησαν από το μηδέν, και εκτοξεύτηκαν.

Αλλά αν διαβάσετε όλες αυτές τις ιστορίες, θα εντοπίσετε σύντομα το πρόβλημα: Οι άνθρωποι που θαυμάζετε ακολούθησαν πολύ διαφορετικούς δρόμους προς την επιτυχία. Ο Jeff Bezos είχε μια ολόκληρη καριέρα στα χρηματοοικονομικά πριν από την Amazon, ο Bill Gates άρχισε να κερδίζει χρήματα για την κατασκευή λογισμικού ενώ ήταν ακόμα μαθητής, ο Mark Zuckerberg ξεκίνησε από ένα φοιτητικό δωμάτιο το Facebook και τελικά άφησε τις σπουδές του για να μπει full time σε αυτό.

Κάποιοι φαίνεται να έχουν γεννηθεί με τεράστια επίπεδα αυτοπεποίθησης, ενώ άλλοι παραδέχονται ότι το δούλεψαν στην πορεία.

Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει ένας κοινός δρόμος προς την εκτόξευση. Πράγμα που σημαίνει ότι οι γίγαντες των επιχειρήσεων συμφωνούν στην ίδια συμβουλή σε ότι αφορά το πως κάποιος θα φτάσει στην επιτυχία, όπως εξηγεί το inc.com. Ποια είναι αυτή;

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο BBC, ο Sundar Pichai, ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet, έδωσε την απάντηση. Τον ρώτησαν τι συμβουλές θα έδινε σε κάποιον που ξεκινά από τα χαμηλά και θέλει να φτάσει σε έναν μεγάλο στόχο. «Πάντα ένιωθα ότι, περισσότερο από ό,τι λέει το μυαλό σου, πρέπει να καταλάβεις τι ενθουσιάζει την καρδιά σου. Είναι ένα ταξίδι και θα το καταλάβεις όταν το βρεις. Αν το βρεις, τα πράγματα πιθανότατα θα πάνε καλά» είπε ο διάσημος businessman. Ναι, πρέπει να εστιάσεις σε αυτό που είσαι παθιασμένος. Σε αυτό που σε ενθουσιάζει.

Πριν από μερικά χρόνια, ο Bill Gates έδωσε μία ομιλία σε φοιτητές του Χάρβαρντ, στην οποία του τέθηκε μια σχετική ερώτηση: «Πώς επιλέγεις τη σωστή επαγγελματική πορεία όταν δεν είσαι σίγουρος τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου;». Η απάντησή του Gates… ήταν περίεργη. «Αυτό στο οποίο είναι πιθανό να είσαι παγκοσμίου επιπέδου, είναι ό,τι είχες εμμονή από την ηλικία των 12 έως τα 18», απάντησε ο Gates.

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε τις εφηβικές μας εμμονές ως… αποσπάσεις της προσοχής από την κύρια ιστορία της ζωής μας, αλλά ο Gates τις βλέπει ως ένα «παράθυρο» στα αληθινά σας πάθη. Και είναι πολύ πιθανό να είστε εξαιρετικά επιτυχημένοι σε κάτι για το οποίο είστε πραγματικά παθιασμένοι, επειδή το πάθος σας δίνει την ώθηση να καταβάλετε τη σκληρή δουλειά που απαιτεί η επιτυχία. Ο Bill Gates ξεκίνησε να ασχολείται με τους υπολογιστές από πολύ μικρή ηλικία- και ήταν τελικά αυτό που τον έκανε δισεκατομμυριούχο.

Οι δύο παραπάνω businessmen θεωρούν ότι πρέπει να ψάξεις το πάθος σου, και αυτό είναι πιο πιθανό να σε οδηγήσει στην επιτυχία από ό,τι οι ψυχροί υπολογισμοί για την πιο «σίγουρη διαδρομή» προς την κορυφή. Αλλά η συζήτηση είναι πιο μεγάλη εδώ. Το inc.com θυμίζει το εξής: Ο κορυφαίος επενδυτής Ben Horowitz και πολλοί άλλοι έχουν επιμείνει ότι το «ακολούθησε το πάθος σου» είναι στην πραγματικότητα μια κακή συμβουλή καριέρας. Αφού όπως λένε μπορεί να σε οδηγήσει σε αδιέξοδο. Ωστόσο, ο Ben Horowitz συμπληρώνει το εξής: «Σκέψου μόνος σου. Το να σκέφτεσαι μόνος σου ακούγεται απλό και ασήμαντο, αλλά στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολο και βαθύ. Εάν κοιτάξετε με ειλικρίνεια τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά σας και τα ταιριάξετε με έναν τρόπο που μπορείτε να συμβάλετε στην επίλυση των προβλημάτων του κόσμου, τότε ο κόσμος φυσικά θα σας ανταμείψει». Κάτι που δείχνει ότι οι συμβουλές των Gates, Pichai και Horowitz δεν είναι διαφορετικές τελικά.

Το να ακολουθείς τυφλά το πάθος σου σε έναν τομέα για τον οποίο σου λείπει το ταλέντο είναι κακή ιδέα. Αλλά το ίδιο συμβαίνει και με το να αγνοείς τις δυνάμεις και τα ενδιαφέροντά σου και απλώς να προσπαθείς να είσαι ό,τι ο κόσμος (ή οι γονείς σου) θέλουν να είσαι. Σύμφωνα με τους τρεις μεγιστάνες, το πρώτο βήμα για την επιλογή της σωστής καριέρας είναι η ξεκάθαρη αυτογνωσία. Προτού μπορέσετε να φέρετε μία αλλαγή στον κόσμο, πρέπει να ξέρετε ποιοι είστε πραγματικά, τι σας αρέσει και σε τι είστε καλοί. Αυτή η ειλικρίνεια είναι δύσκολη. Αλλά είναι επίσης απαραίτητη για την πραγματική επιτυχία στη ζωή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + fourteen =