αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣO 24χρονος Έλληνας που δούλευε στα McDonald’s και τώρα είναι businessman στην λίστα του Forbes

O 24χρονος Έλληνας που δούλευε στα McDonald’s και τώρα είναι businessman στην λίστα του Forbes

Μία εκρηκτική διαδρομή, με πολλά «πάνω» και «κάτω», μέχρι την επιτυχία. Κάπως έτσι είναι η διαδρομή του Γιώργου Μουλού. Θυμήζει roller coaster, όπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος. Σήμερα είναι 24 ετών, γεννημένος στην Αυστραλία και με καταγωγή από τα Κύθηρα.

Κάποτε δούλευε στα McDonald’s. Έφτασε να μένει ακόμα και στο αυτοκίνητο του, όταν έφυγε από το πατρικό σπίτι του. Αλλά τελικά βρήκε τον δρόμο του. Σήμερα είναι πετυχημένος επιχειρηματίας, ένας dealmaker του διαδικτύου. Ενώ το 2020 μπήκε στην Ελληνική λίστα «30Under30» του Forbes.

Πως είναι όμως να βιώνεις μία τέτοια διαδρομή; Ο Γιώργος Μουλός μιλά στο It’s Possible για όλα τα βήματα που έκανε έως εδώ. Παραθέτει 5 συμβουλές επιτυχίας, ενώ λέει και την άποψη του για το Ελληνικό startup οικοσύστημα.

Ας δούμε την ιστορία σας από την αρχή. Πότε ξεκινήσατε να δραστηριοποιείστε επιχειρηματικά και τι επιχειρήσεις έχετε σήμερα στα χέρια σας;

Η ιστορία θυμίσει roller coaster. Πραγματικά, υπήρξαν μερικά «τρελά» χρόνια.

Ο παππούς μου έφυγε από τα Κύθηρα το 1938 και ξεκίνησε κάποιες μικρές επιχειρήσεις. Είναι το μεγαλύτερο είδωλό μου.

Το 2011 σε ηλικία 13 ετών δούλευα στα McDonald’s και σε ένα εργοστάσιο στην Αυστραλία, το Frutex, που ανήκει σε έναν σπουδαίο και επιτυχημένο Κυθήριο επιχειρηματία, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Γύριζα σπίτι για να παίξω Skyrim μετά τη δουλειά, να κοιτάξω memes στο 9gag και να παρακολουθήσω YouTube. Μια μέρα εμφανίστηκε μια σειρά στο YouTube με τίτλο «Bloomberg Game Changers» και αφορούσε επιτυχημένους επιχειρηματίες. Συνέχισα να παρακολουθώ βίντεο για την επιχειρηματικότητα στο YouTube, να βλέπω ταινίες για την επιχειρηματικότητα και άρχισα να διαβάζω βιβλία για αυτήν.

Τότε σκέφτηκα να ξεκινήσω ένα Facebook group για μαθητές στην Αυστραλία. Είπα στη μαμά μου για την ιδέα και μου είπε «γιατί να σε πληρώσει κάποιος; Δεν είσαι κανένας». Αποφάσισα να μην ακούσω τη συμβουλή και πρόσθεσα τους φίλους μου σε ένα group, και αυτοί πρόσθεσαν τους φίλους τους. Μοιραζόμουν memes κάθε μέρα στην ομάδα και μερικά δωρεάν εκπαιδευτικά υλικά που βρήκα στο διαδίκτυο και η ομάδα γρήγορα μεγάλωσε φτάνοντας να έχει χιλιάδες μαθητές. Μετά είπα στους μαθητές να πάνε και να ακολουθήσουν μια facebook page, να εγγραφούν σε ένα εβδομαδιαίο newsletter, να επισκεφτούν έναν ιστότοπο για τις σημειώσεις και έφτιαξα μια κοινότητα μέσα σε λίγους μήνες. Μετά δημιούργησα περισσότερα groups. Όταν άρχισα να πρέπει να χρησιμοποιώ τα 5 € την ώρα που έβγαζα από τα McDonald’s όπου εργαζόμουν, για να πληρώνω τα έξοδα για τους ιστότοπους και τις λίστες email για όλα αυτά τα παιδιά ιδιωτικών σχολείων, τότε κατάλαβα ότι ήταν καιρός να δημιουργήσω έσοδα.

Άρχισα να κάνω cold calls, στα 13 μου, σε εταιρείες φροντιστηρίων, εταιρείες σχολικών διακοπών, εταιρείες οργάνωσης πάρτι και εταιρείες αυτοκινήτων, ώστε να μπορέσω να κλείσω μια συμφωνία όπου αν πουλήσω τα προϊόντα τους στην κοινότητά μου, θα πάρω μια προμήθεια από 1 έως 5%. Δούλεψε.

Πούλησα πακέτα διακοπών αξίας 130.000 δολαρίων για τον πρώτο πελάτη τους πρώτους 3 μήνες, ήταν μια εταιρεία που ονομάζεται Schoolies.com. Μετά από μερικούς μήνες πούλησα μερικές από αυτές τις επιχειρήσεις για μερικές χιλιάδες δολάρια και ξεκίνησα ένα marketing agency που έβγαζε μερικές χιλιάδες δολάρια κάνοντας διαφημίσεις και social media marketing για πελάτες με τους οποίους συνεργάστηκα από τις ομάδες του facebook. Κάπου εκεί σταμάτησα από τα McDonald’s και τη Frutex.

Τότε, το 2016 το σχολείο τελείωνε. Αλλά πριν προλάβω να αποφοιτήσω χαρούμενος, η οικογένειά μου χώρησε και αναγκάστηκα να φύγω από το σπίτι στα 17 μου. Αυτή η περίοδος ήταν αρκετά καταθλιπτική, για το γεγονός ότι η οικογένειά μου είχε καταρρεύσει και ότι αυτό που νόμιζα ως ένα λαμπρό μέλλον μπροστά μου, τώρα δεν φαινόταν τόσο λαμπερό. Συν ότι είχα το άγχος των τελικών μου εξετάσεων. Γρήγορα ξέμεινα από χρήματα και άρχισα να μένω στο αυτοκίνητό μου. Ακριβώς όταν σκέφτηκα ότι τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα, έχασα την άδεια οδήγησης. Ακριβώς όταν σκέφτηκα ότι τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα, τράκαρα το αυτοκίνητό μου και δεν μπορούσα να ανοίξω την πόρτα του οδηγού από μέσα, κάτι που οδήγησε σε μερικές… αστείες καταστάσεις στα βενζινάδικα όπου έπρεπε να σκαρφαλώνω από το παράθυρο για να βγω.

Επέστρεψα στις δουλειές που παράτησα με τόση αυτοπεποίθηση πριν από χρόνια και δούλευα 12 ώρες ημέρες. Μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο βγήκα από την κόλαση και τελείωσα το λύκειο. Πούλησα τις τελευταίες μου ομάδες στο facebook και το αυτοκίνητό μου, και μετακόμισα.

Το πρώτο του διαμέρισμα και γραφείο, στο Σίδνεϊ.

Τότε ήταν που η επιχείρησή μου στο μάρκετινγκ, η Moulos Media (όπως οι περισσότεροι Έλληνες έβαλα το όνομά μου στο όνομα της επιχείρησής μου) άρχισε να τα πάει καλά και ξεκίνησα μια επιχείρηση ψηφιακών προϊόντων που ονομάζεται HSC Notes. Τα ψηφιακά notes για μαθητές γυμνασίου κοστίζουν μόνο 10 $ το καθένα. Αυτή η επιχείρηση μου επέτρεψε να επιβιώσω για χρόνια. Μετά την πούλησα γιατί δεν ήταν μια επιχείρηση που μπορούσε να αναπτυχθεί όπως ήθελα. Σε αυτό το σημείο είχα πουλήσει μια χούφτα από τις δικές μου διαδικτυακές επιχειρήσεις και μια χούφτα διαδικτυακές επιχειρήσεις φίλων μου, οπότε σκέφτηκα ότι μάλλον θα έπρεπε να πουλάω επιχειρήσεις full-time. Έτσι προέκυψε το www.Ecommerce-Brokers.com. Ταυτόχρονα έβγαινα από το εσωστρεφές ντροπαλό μου καβούκι, αγχωνόμουν λιγότερο και άρχισα να γίνομαι αυτό που είμαι σήμερα. Δύο Αυστραλοί επιχειρηματίες, ο Rowan Kunz και ο Jared Codling ήταν σπουδαίοι μέντορες και πίστεψαν σε μένα από την ημέρα που τους γνώρισα και εξακολουθούν να είναι οι πιο στενοί μου φίλοι και σύμμαχοι μέχρι σήμερα και τους είμαι αιώνια ευγνώμων.

Αυτό ήταν πριν από περίπου 5 χρόνια. Από τότε έφυγα από την Αυστραλία, ταξίδεψα σε περισσότερες από 40 χώρες, μετακόμισα στην Ελλάδα και μετά μετανάστευσα στην Κύπρο και κατέγραψα όλο το ταξίδι συμπεριλαμβανομένων των καλών και των κακών στιγμών στο κανάλι μου στο YouTube George Moulos με πάνω από 200 βίντεο, και το Instagram. Η εταιρεία μου έχει βοηθήσει τους ανθρώπους να αγοράσουν και να πουλήσουν επιχειρήσεις αξίας εκατομμυρίων δολαρίων και βρήκα επίσης ένα πάθος για το storyteling, το stand up comedy και τις ομιλίες. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, είχα πολλά σκαμπανεβάσματα και έχω πολλές άλλες τρελές ιστορίες να διηγηθώ τις οποίες λέω στις ομιλίες μου στο πανεπιστήμιο και στις stand up comedy παραστάσεις.

Αυτήν τη στιγμή, η επιχειρηματική προτεραιότητά μου είναι η διαδικτυακή μου επιχείρηση συγχωνεύσεων και εξαγορών www.Ecommerce-Brokers.com, αλλά το επίκεντρο της ζωής μου είναι να απολαμβάνω το ταξίδι περισσότερο από ό,τι έχω κάνει στο παρελθόν, καθώς αυτά τα προηγούμενα χρόνια πάλευα με πολύ άγχος. Βρήκα την ηρεμία και έμαθα να το αντιμετωπίζω χαλαρά, να μυρίζω τα τριαντάφυλλα και να χαμογελάω μπροστά στις αντιξοότητες. Οι business γκουρού και οι επιχειρηματίες συχνά ξεχνούν ότι υπάρχουν άνθρωποι πίσω από τις επιχειρήσεις και ότι η σωματική και ψυχική τους υγεία είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα και για τους περισσότερους ανθρώπους- δεν έχουν να κάνουν όλα με τα χρήματα.

Μετά από αυτή τη διαδρομή, ποιες είναι οι top-5 συμβουλές που θα δίνατε σε κάποιον για να φτάσει στην επιτυχία; ‘Η έστω να αυξήσει τις πιθανότητες του να φτάσει στην επιτυχία.

Κανόνας Νο1: «Μη μου λες τι να κάνω». Εάν θέλετε να κάνετε κάτι καινούργιο, τολμηρό και διαφορετικό από αυτό που θέλει η οικογένειά σας ή κοινότητα σας, και θέλετε να το κάνετε για καλό και ουσιαστικό λόγο, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να ακούσετε τους ειδικούς και να μην ακούσετε τους ανθρώπους που δεν είναι ειδικοί σε αυτόν τον τομέα. Δεν χρειάζεται να είσαι ασεβής και δεν χρειάζεται να θυμώσεις (έκανα αυτό το λάθος). Απλώς πρέπει να ξέρετε πότε πρέπει να ακούτε τους σωστούς ανθρώπους και να λαμβάνετε τις συμβουλές τους και πότε να μην ακούτε και να πείτε στους ανθρώπους «Μη μου λέτε τι να κάνω σας παρακαλώ, ευχαριστώ».

Κανόνας Νο2: Έχε περιέργεια σαν τον Γιώργο. Όταν ταξιδεύω σε νέες πόλεις και γνωρίζω νέους επιχειρηματίες, είμαι ενοχλητικά περίεργος για τον πολιτισμό, τις επιχειρήσεις και το πώς λειτουργούν τα πράγματα. Πάντα γράφω ερωτήσεις στο Google και ερευνώ θέματα για τα οποία δεν γνωρίζω τίποτα. Αυτά τα μικρά ερευνητικά τούνελ που μπαίνω, είναι αυτά που οδηγούν σε νέες ιδέες, επιχειρήσεις και συνδέσεις. Να είστε περίεργοι και να κάνετε ηλίθιες ερωτήσεις όπως εγώ.

Κανόνας Νο3: Αφήστε στην άκρη το διαδίκτυο. Ελάτε στα Κύθηρα. Υπάρχει πολύς ”θόρυβος” στον κόσμο και είναι πολύ εύκολο να χάσεις τον προσανατολισμό σου και τον εαυτό σου, ειδικά ως επιχειρηματίας. Μου αρέσει να είμαι περίεργος κατά καιρούς και να λαμβάνω γνώσεις από έμπειρους ανθρώπους και μετά να κάνω ένα βήμα πίσω, να είμαι ήσυχος και να αναλαμβάνω δράση για όσα έμαθα. Έχω ένα ψυχολογικό κόλπο όταν αγχώνομαι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο. Φαντάζομαι ότι βρίσκομαι στο Καλαμίτσι των Κυθήρων, κοιτάζω το Αιγαίο και την Πελοπόννησο από το αγρόκτημα στο οποίο γεννήθηκε ο παππούς μου και συνειδητοποιώ ότι η απλή ελληνική ζωή από τα παλιά, είναι πάντα εδώ για μένα και θα είναι εδώ πολύ καιρό αφού φύγω. Αυτό σβήνει όλο τον θόρυβο του σύγχρονου κόσμου και μου φέρνει συγκέντρωση.

Κανόνας Νο4: Διαβάστε την Ιστορία. Αν δεν επρόκειτο να γίνω επιχειρηματίας, θα ήμουν αρχαιολόγος. Μπορεί ακόμα να γίνω. Πάντα είχα εμμονή με την ιστορία και η αδιάκοπη ανάγνωση της ιστορίας από όλο τον κόσμο, ειδικά της ιστορίας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οπου ανήκαμε και εμείς γεωγραφικά, μου δίνει γνώσεις για την ανθρώπινη φύση, τη στρατηγική και μου υπενθυμίζει ότι μπορείς να επιστρέψεις από την ήττα και να πετύχεις, γιατί το έχουμε κάνει ξανά και ξανά ως άνθρωποι, και ειδικά ως Έλληνες. Οι Έλληνες είμαστε επίμονοι άνθρωποι και αυτό μου δίνει δύναμη στους καθημερινούς μου αγώνες.

Κανόνας Νο 5: Κάνε το με στιλ. Οι καλές και οι κακές μέρες της επιχειρηματικότητας θα έρχονται και θα παρέρχονται, αλλά έχει να κάνει περισσότερο με το πώς θα ξεπεράσεις αυτά τα εμπόδια, παρά με το αποτέλεσμα των ίδιων των αγώνων. Είναι καλύτερα να αντιμετωπίζετε τα εμπόδια με τόλμη πιστεύοντας ότι θα δείτε την άλλη πλευρά, με τους ώμους ευθεία, το πηγούνι ψηλά και με ένα χαμόγελο, χωρίς δειλία. Φορέστε λοιπόν το καλύτερο σας κοστούμι ή παντελόνι, φτιάξτε τα μαλλιά σας, φορέστε τα αγαπημένα σας γυαλιά ηλίου και περάστε μέσα από αυτή τη μεταφορική φωτιά.

Σε προηγούμενη συνέντευξη σας στην ΕΡΤ, έχετε δηλώσει: «Όλες μου οι επιχειρήσεις, εκτός από αυτή που έχω τώρα, είχαν αποτύχει. Για εμένα όμως δεν υπήρχε η επιλογή να τα παρατήσω». Τελικά, πως πρέπει να αντιμετωπίζει κάποιος την αποτυχία;

Πρώτα, ας ξεκαθαρίσουμε τι εννοούσα λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις μου απέτυχαν. Τις περισσότερες από τις επιχειρήσεις μου τις έχω πουλήσει με επιτυχία. Αυτό είναι μια επιτυχία από μια οπτική, αλλά και μια αποτυχία με την έννοια ότι ήταν πολύ μικρές και δεν μπορούσαν να κλιμακωθούν. Εβγαζαν μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες δολάρια την εβδομάδα, αλλά αυτό δεν αποτελεί επιτυχία για μένα. Ενώ άλλες επιχειρήσεις έχουν καταρρεύσει και δεν έβγαλαν χρήματα. Αλλά είμαι αρκετά γρήγορος στην επικύρωση επιχειρηματικών ιδεών, συνήθως μπορώ να το κάνω μέσα σε μια εβδομάδα, οπότε αν αποτύχει, το γνωρίζω γρήγορα και μπορώ να κάνω pivot ή να ανακάμψω γρήγορα.

Εάν αποτύχετε με ένα εγχείρημα, κάντε το γρήγορα. Μην περιμένετε μήνες ή χρόνια για να δείτε εάν η επιχείρησή σας ταιριάζει στην αγορά.

Δείτε το γρήγορα. Με το διαδίκτυο μπορείτε να τσεκάρετε μια ιδέα μέσα σε 24 ώρες με μια δοκιμή διαφημίσεων στο facebook. Δεν υπάρχει λόγος να ξοδέψετε δεκάδες χιλιάδες ευρώ απλά για να δείτε αν η επιχείρησή σας ταιριάζει στην αγορά. Κάντε το αυτό εκτελώντας μια διαφήμιση στο Facebook και θα μάθετε την απάντηση με μερικές εκατοντάδες ευρώ και μέσα σε μια εβδομάδα.

Οι μεγάλες μου αποτυχίες προήλθαν από το να μην πιστεύω στις δικές μου ικανότητες και να συμβιβάζομαι με λιγότερα από τους άλλους και τον εαυτό μου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το μόνο που μπορούσα να κάνω είναι να ‘’ξεσκονίσω’’ τον εαυτό μου, να ανασυνταχθώ και να μάθω από τα λάθη μου. Μπείτε για λίγο σε ένα περιβάλλον που είναι προσιτό και ασφαλές. Κάντε ένα ζεστό ντους. Κοιμηθείτε 8 ώρες. Ξυνπήστε με την ανατολή. Πάρτε ένα καφέ και μια θέση στον ήλιο. Ανοίξτε το ημερολόγιό σας και γράψτε ένα σχέδιο για το πώς θα βγείτε από την ‘’τρύπα’’ που βρίσκεστε. Μέχρι να τελειώσετε αυτό τον καφέ θα νιώσετε πολύ καλύτερα από ό,τι ήσασταν την προηγούμενη μέρα.

Ποια είναι η γνώμη σας για το Ελληνικό startup οικοσύστημα;

Το ελληνικό σύστημα startup είναι μικρό και χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη, όχι από την κυβέρνηση ή τους θεσμούς, που είναι… αργοκίνητα θηρία, χρειάζεται υποστήριξη από τις οικογένειες και τους φίλους. Εκεί ξεκινούν οι επιχειρήσεις και φυτεύονται σπόροι για επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν έχουμε ισχυρή επιχειρηματική κουλτούρα.

Το να πεις στην Ελληνίδα μαμά σου στα 18 σου ότι θέλεις να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση είναι μια… επικίνδυνη προσπάθεια.

Αν πείτε στους φίλους σας σε μια καφετέρια ότι έχετε μια ιδέα είναι πιθανό να σας αποτρέψουν, αντί να γίνει brainstorming. Αυτή είναι η κουλτούρα μας και αυτό δεν είναι καλό. Αλλά αλλάζουμε. Οι νέοι έχουν βαρεθεί την παλιά κουλτούρα του σκεπτικισμού και της διαφθοράς που μαστίζει τους θεσμούς και την επιχειρηματική κουλτούρα της Ελλάδας και μας έχει φορτώσει τους νέους με χρέος 175% του ΑΕΠ.

Έχουμε βαρεθεί και θέλουμε να βρούμε τον δικό μας δρόμο και το Διαδίκτυο μας δίνει την ελευθερία να ξεκινήσουμε τις δικές μας μικρές επιχειρήσεις, να πληρωνόμαστε για τη δημιουργία τέχνης, μουσικής, περιεχομένου κ.λπ. Το Διαδίκτυο είναι ο εξαιρετικό εργαλείο καθώς είναι προσβάσιμο σε όλους και έχει ατελείωτες δυνατότητες για όσους θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για να προσθέσουν αξία σε άλλους και να κερδίσουν τα προς το ζην.

Υπάρχει ένα παλιρροϊκό κύμα νέων που θέλουν περισσότερα από τη ζωή τους και τη χώρα μας και νομίζω ότι σιγά- σιγά προχωράμε. Ξεκινάμε τις δικές μας επιχειρήσεις, startups, εφαρμογές, καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου, κανάλια YouTube, Instagram, TikTok. Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει!

Σήμερα είστε 24 ετών. Πως φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια από τώρα, δηλαδή στα 34 σας;

Το γεγονός ότι φαίνομαι ήδη σαν 34, σημαίνει ότι όταν είμαι 34 ετών θα φαίνομαι… 44 ετών. Αισθητικά μάλλον δεν θα είναι ωραίο. Υγεία, οικογένεια, φίλοι είναι η πρώτη προτεραιότητα. Μέχρι τα 34 φαντάζομαι ότι στο www.ecommerce-brokers.com θα έχουμε φθάσει πάνω από 250.000.000 $ USD σε total volume αγορών και πωλήσεων.

Ελπίζω να ξεκινήσω μερικές άλλες επιχειρήσεις, πιθανότατα στο ηλεκτρονικό εμπόριο ή στα media. Μου αρέσει να κάνω βίντεο στο κανάλι μου στο YouTube και να κάνω παραστάσεις stand up comedy, οπότε ελπίζω να έχω κάποια επιτυχία με αυτά τα εγχειρήματα.

Ελπίζω ότι μπορώ να διατηρήσω μια στωική νοοτροπία και να έχω κάποιου είδους θετική επιρροή σε ανθρώπους που μπορεί να ταυτίζονται με το ταξίδι ή με μέρη του ταξιδιού που έκανα. Φαντάζομαι ότι θα έχω διαβάσει κάθε κείμενο για την ανατολική ρωμαϊκή ιστορία μέχρι τότε και θα είναι εντελώς αδύνατο να μιλήσω χωρίς να κάνω τουλάχιστον 10 ιστορικές αναφορές.

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ελπίζω να παραμείνω πιστός στις αξίες που με έφεραν μέχρι εδώ και να μην γίνω ψεύτικος ή μη αυθεντικό άτομο όπως γίνονται πολλοί άνθρωποι στην επιχειρηματικότητα.

Ελπίζω να έρχομαι ακόμα στην Ελλάδα κάθε χρόνο μιλώντας σε νέους για το πώς και γιατί μπορούν να κάνουν τα πράγματα που θέλουν. Πάνω από όλα ελπίζω να μπορώ να επισκέπτομαι τα Κύθηρα κάθε χρόνο για όσο το δυνατόν περισσότερο και να κάθομαι στην παραλία με τους φίλους και την οικογένειά μου, να πίνω καλό κρασί, να τρώω καλό φαγητό, να κάνω καλό μαύρισμα και να έχω ηρεμία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × one =