αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑO καθηγητής που μίλησε πρώτος για την εποχή της «Μεγάλης Παραίτησης» κάνει 3 προβλέψεις για την εργασία το 2022

O καθηγητής που μίλησε πρώτος για την εποχή της «Μεγάλης Παραίτησης» κάνει 3 προβλέψεις για την εργασία το 2022

Ζούμε στην εποχή της «Μεγάλης Παραίτησης», όπως λένε πολλά διεθνή ΜΜΕ. Με τον covid να έχει αλλάξει το τοπίο στον χώρο της εργασίας. Έτσι πολλοί εργαζόμενοι επανεξετάζουν τις επιλογές και τις προτεραιότητες τους. Και στην συνέχεια αρκετοί προχωρούν στην «μεγάλη έξοδο» και την αναζήτηση μίας καλύτερης επαγγελματικής ευκαιρίας.

Ο Anthony Klotz, ψυχολόγος και καθηγητής στο Texas A&M University, επινόησε τη φράση κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Bloomberg τον περασμένο Μάιο για να περιγράψει το κύμα των ανθρώπων που εγκατέλειπαν τη δουλειά τους λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία οδήγησε πολλούς να ξανασκεφτούν πού, πώς και γιατί δουλεύουμε.

Η «Μεγάλη Παραίτηση» έχει εμπνεύσει επίσης άλλους όρους που περιγράφουν την εργασιακή επανάσταση που παρακολουθούμε, συμπεριλαμβανομένων των όρων «The Great Reimagination», «The Great Reset» και «The Great Realization».

«Δεν είναι μόνο να βρεις άλλη δουλειά ή να φύγεις από την εργασία σου, είναι να πάρεις τον έλεγχο της δουλειάς και της προσωπικής σου ζωής και να πάρεις μια μεγάλη απόφαση –να παραιτηθείς– για να το πετύχεις», λέει στο CNBC ο Klotz και συμπληρώνει: «Αυτή είναι μια στιγμή ενδυνάμωσης για τους εργαζόμενους, που θα συνεχιστεί και στη νέα χρονιά». Παράλληλα, ο Klotz μοιράζεται τις τρεις προβλέψεις του για το πώς θα μοιάζει η εργασία το 2022:

Η «Μεγάλη Παραίτηση» θα επιβραδυνθεί

Το φαινόμενο θα συνεχιστεί και το 2022, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς όπως προβλέπει ο Klotz. Αν και ο Klotz προβλέπει ότι οι παραιτήσεις θα συνεχιστούν με υψηλά ποσοστά σαν αυτά που έχουμε δει τον περασμένο χρόνο, δεν είναι σίγουρος ότι «θα δούμε άλλο ένα μεγάλο κύμα παραίτησης το 2022», όπως λέει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αγορά εργασίας έχει ωθήσει τις εταιρείες να προσφέρουν καλύτερα προνόμια και υψηλότερους μισθούς, κάτι που ο Klotz λέει ότι θα εμποδίσει τις παραιτήσεις των εργαζομένων να είναι «εντελώς ανεξέλεγκτες» τους επόμενους μήνες.

Οι ευέλικτες μορφές εργασίας θα είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση

Η ελευθερία να εργάζεσαι από οπουδήποτε έχει γίνει το πιο περιζήτητο προνόμιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας – τόσο πολύ που οι άνθρωποι εκτιμούν την ευελιξία όσο μια αύξηση μισθού 10%, σύμφωνα με νέα έρευνα από το ερευνητικό πρόγραμμα WFH. Περισσότερες εταιρείες θα αγκαλιάσουν αυτή την αλλαγή για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τα ταλέντα, υποστηρίζει ο Klotz. «Οι ηγέτες αρχίζουν να ρωτούν: «Πώς μπορούμε να δώσουμε στους ανθρώπους περισσότερη εξουσία πάνω στα προγράμματά τους;» Πώς μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι;», λέει. Ο Klotz αναμένει ότι μια ευέλικτη εργασιακή κουλτούρα θα οδηγήσει σε καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και βελτιωμένη ψυχική υγεία για τους εργαζόμενους.

Οι remote θέσεις εργασίας θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές

Ο Klotz προβλέπει ότι οι εταιρείες θα κάνουν μεγαλύτερες επενδύσεις σε ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη για να μειώσουν τους χρόνους προσλήψεων και το κόστος ακόμη και μετά την υποχώρηση της πανδημίας. Αυτά τα ίδια οφέλη θα μπορούσαν να ωθήσουν τις εταιρείες να προσλάβουν περισσότερους ”διεθνείς” υποψηφίους για εξ αποστάσεως ρόλους και να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερο ανταγωνισμό για απομακρυσμένες θέσεις εργασίας, προσθέτει. «Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εργαζόμενοι τείνουν να αμείβονται με υψηλότερους μισθούς από τους ανθρώπους σε πολλές άλλες χώρες», λέει ο Klotz. «Εάν είστε ένας remote Oργανισμός, μπορείτε να προσλάβετε εργαζομένους από όλο τον κόσμο που μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά με φθηνότερη τιμή», καταλήγει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + fourteen =