αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑO Έλληνας φίλος του Elon Musk παραθέτει την μέθοδο που έκανε τον Mr Tesla πιο πλούσιο άνθρωπο στον κόσμο

O Έλληνας φίλος του Elon Musk παραθέτει την μέθοδο που έκανε τον Mr Tesla πιο πλούσιο άνθρωπο στον κόσμο

Ο Elon Musk είναι σήμερα ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο. Έχει στα χέρια του εταιρίες όπως η Tesla, η Starlink, η Solarcity και η SpaceX. Λέει ότι θέλει να πάει ανθρώπους τον Άρη- μένει να δούμε αν θα το καταφέρει και αυτό.

Αλλά πως έφτασε σε όλα αυτά τα επιτεύγματα; Tην δική του απάντηση δίνει ο ελληνικής καταγωγής Πίτερ Διαμαντής. Γνωρίζει τον Elon Musk εδώ και 17 χρόνια. Δηλαδή γνωρίστηκαν πολύ πριν ο CEO της Tesla και της SpaceX γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Ο Διαμαντής είναι επιχειρηματίας και επενδυτής. Στο Twitter έχει 164 χιλ. followers. Σε ένα tweet που έκανε τώρα λοιπόν, παραθέτει την μέθοδο που έκανε τον Musk τόσο πετυχημένο και πλούσιο. Είναι η μέθοδος των «πρώτων αρχών». Όπως είχαμε εξηγήσει σε παλαιότερο άρθρο μας εδώ στο It’s Possible, πρόκειται για μία μέθοδο ανακαλύφθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια. Και συγκεκριμένα από τον Αριστοτέλη.

Η μέθοδος, με απλά λόγια, λέει το εξής: Μαθαίνουμε περισσότερα δεδομένα για ένα πράγμα όταν κατανοήσουμε τις θεμελιώδεις αρχές για αυτό. ‘Η τις «πρώτες αρχές», όπως λένε κάποιοι. Όπως σημειώνει το CNBC, οι περισσότεροι από εμάς, δεν ακολουθούμε αυτή τη μέθοδο, αφού π.χ. για να εξετάσουμε ένα θέμα, βασιζόμαστε σε μια κοινή γνώση που υπάρχει για αυτό. Ωστόσο, αν δεις ένα θέμα στη «ρίζα» του, μπορεί να σε βοηθήσει να ανοίξεις νέους ορίζοντες τους οποίους πριν δεν έβλεπες. Και ενδεχομένως κανείς άλλος δεν τους έβλεπε.

Το 2013, ο Elon Musk είχε πει, μεταξύ άλλων, στο TEDx: «Πορευόμαστε στη ζωή, ουσιαστικά αντιγράφοντας το τι κάνουν οι άλλοι, με μικρές παραλλαγές. Αλλά αν θέλεις να κάνεις κάτι πραγματικά καινούργιο, πρέπει να εφαρμόσεις τη μέθοδο (των πρώτων αρχών)».

Ψάχνεις να βρεις τις πιο θεμελιώδεις αλήθειες και λες ‘Τι είμαστε σίγουροι ότι ισχύει;’. Και μετά, αρχίζεις τον συλλογισμό σου από εκεί, εξηγεί ο Διαμαντής.

Όλο αυτο το σκεπτικό, επιτρέπει στον Elon Musk να επανεξετάσει ένα πρόβλημα από τη βάση του, από τις θεμελιώδεις αρχές του, ώσπου να βρει μια λύση που δεν έχουν βρει όλοι οι άλλοι. Για παράδειγμα, όταν ανέπτυσσε νέες μπαταρίες, ο Musk συνέχιζε να ψάχνει για μια πιο προσιτή λύση, καθώς αρνιόταν να αποδεχθεί πως όσες επιλογές ήταν ήδη διαθέσιμες είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει. Αυτό του επέτρεψε να αναπτύξει μια μπαταρία με κόστος 80 δολαρίων ανά KWH, από τα 600 δολάρια ανά KWH.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 1 =