αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣO Έλληνας ξυλουργός που έφτιαξε το δικό του «ξύλινο brand». Και τα προϊόντα του έχουν φτάσει σε 14 χώρες

O Έλληνας ξυλουργός που έφτιαξε το δικό του «ξύλινο brand». Και τα προϊόντα του έχουν φτάσει σε 14 χώρες

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, πήγε για διακοπές στην Λευκάδα και τελικά αποφάσισε να μείνει εκεί. Και ενώ στο επάγγελμα είναι ξυλουργός, έκανε την δική του κίνηση- έκπληξη στην Ελλάδα της κρίσης: Ξεκίνησε το δικό του brand. Κάπως έτσι ξετυλίγεται η ιστορία του Ανδρέα Βαλλιανάτου.

Ο ίδιος είναι ιδρυτής του ελληνικού brand MC+, το οποίο έχει ως ναυαρχίδα τις ξύλινες τσάντες, αλλά διαθέτει επίσης και άλλα αξεσουάρ. Ο Ανδρέας Βαλλιανάτος μιλά στο It’s Possible για το πως είναι να ξεκινάς μια επιχείρηση από ένα νησί, ποια είναι η διαδικασία για να δημιουργηθεί μια ξύλινη τσάντα, ενώ παραθέτει και τις (αρκετές) χώρες στις οποίες έχουν φτάσει τα προϊόντα του.

Ξεκινήσατε την επιχείρηση σας, επιλέγοντας ως έδρα την Λευκάδα. Πως αποφασίσατε να επιλέξετε ένα νησί για «βάση» σας και όχι κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο;

Αρχικά θα ήθελα να σας πω ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πειραιά και η καταγωγή μου είναι από την Κεφαλονιά. Στην Λευκάδα βρέθηκα για διακοπές πριν 15 χρόνια και αμέσως αγάπησα τις ομορφιές αυτού του τόπου. Εδώ γνώρισα και την σύζυγο μου και δημιουργήσαμε την οικογένεια μας. Όσον αφορά την ερώτηση σας να σας πω ότι πλέον μου είναι αδύνατον να φανταστώ την ζωή μου μακριά από αυτό το νησί, πόσο μάλλον να ζήσω ξανά στην Αθήνα. Όσον αφορά τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιώ για τις δημιουργίες μου, η Λευκάδα δεν έχει  τίποτα να ζηλέψει από την Αθήνα καθώς ότι χρειάζομαι το προμηθεύομαι από εμπόρους και καταστηματάρχες που ζουν και δραστηριοποιούνται εδώ και σαφώς έχω και πολύ καλύτερη επαφή μαζί τους.

Πέρα από επιχειρηματίας, είστε και ξυλουργός. Θέλω να μου πείτε αν αυτό έπαιξε ρόλο στην απόφαση σας να δημιουργήσετε ένα «ξύλινο brand», και αν τελικά σας βοήθησαν οι γνώσεις που είχατε πάνω στο αντικείμενο

Θα σας έλεγα ότι πρώτα είμαι ξυλουργός και μετά επιχειρηματίας. Σαφώς τον πιο σημαντικό ρόλο στο να ξεκινήσω αυτό το υπέροχο ταξίδι, έπαιξε το γεγονός ότι αγαπώ το επάγγελμα μου και ότι έχει να κάνει με το ξύλο και δεν το βλέπω  σαν μια δουλειά που απλά μου παρέχει τα προς το ζην   Η απόφαση να δημιουργήσω ένα  ξύλινο brand δεν ήρθε φυσικά εν μια νυκτί. Ήταν κάτι που το σκεφτόμουν αρκετό καιρό, ήταν η σκέψη του γιατί να μην μπορεί ένα ξύλινο προϊόν να αποτελέσει ένα όμορφο, καλαίσθητο και ιδιαίτερο αξεσουάρ που να απευθύνεται τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες και να μπορεί να αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας μας. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της χειροποίητης τσάντας.

Όσον αφορά το εάν οι γνώσεις μου στην ξυλουργική έπαιξαν ρόλο, θα σας έλεγα ότι έπαιξαν τον μικρότερο ρόλο καθώς δεν μιλάμε για ένα έπιπλο που θα τοποθετηθεί σε μια οικεία και η χρήση του θα είναι περιορισμένη, αλλά για ένα αξεσουάρ που θα το έχουμε καθημερινά μαζί μας και σαφώς πρέπει να τηρεί κάποιες προδιαγραφές (βάρος, όγκος, αντοχή στις καιρικές συνθήκες και στην καθημερινή χρήση κ.τ.λ) και συνεπώς έπρεπε να επαναπροσδιορίσω και να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτομαι και δουλεύω αλλά και να βρω νέους τρόπους για να υλοποιώ τα σχέδια από το χαρτί. Οπότε θα έλεγα ότι η αγάπη μου για το ξύλο, το μεράκι για την λεπτομέρεια, ο σεβασμός στους πελάτες μου, η δίψα για μάθηση και η επιθυμία μου να γίνομαι καλύτερος, αποτέλεσαν τους σημαντικότερους παράγοντες ώστε να δημιουργήσω τις χειροποίητες ξύλινες τσάντες MC+

Τι περιλαμβάνει το brand που έχετε δημιουργήσει;

Το brand ξεκίνησε με τις χειροποίητες ξύλινες τσάντες οι οποίες αποτελούν και την ναυαρχίδα  και αυτή την στιγμή δημιουργούμε και άλλες σειρές με αξεσουάρ που δεν  απευθύνονται μόνο σε γυναίκες αλλά και σε άνδρες, όπως δαχτυλίδια και μενταγιόν από ξύλο και γυαλί, ξύλινα μανικετόκουμπα, παπιγιόν και καρτοθήκες. Έχουμε στα μελλοντικά μας σχέδια να δημιουργήσουμε και άλλες σειρές από ιδιαίτερα αξεσουάρ, πάντα με βάση το ξύλο.

Ποια είναι η διαδικασία για να φτιαχτεί μια ξύλινη τσάντα;

Όλα ξεκινάνε με ένα μολύβι και μια κόλλα χαρτί, πάνω στην οποία σχεδιάζω μία τσάντα. Αφού αποφασίσω το τελικό σχέδιο,  βρίσκω τις σωστές πρώτες ύλες που απαιτούνται για να δημιουργηθεί μία τσάντα, πάντα σε συνεργασία με τους προμηθευτές μου. Η ξυλεία που χρησιμοποιώ είναι άγρια και άριστης ποιότητας ώστε να αντέχει στον χρόνο και στην καθημερινή χρήση. Το ίδιο ισχύει και στα δέρματα που χρησιμοποιώ, όπως και στα αξεσουάρ που συνοδεύουν μια τσάντα. Δεν επιθυμώ και ούτε είμαι διατεθειμένος να κάνω ουδεμία έκπτωση στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιώ.

Αφού βρω τα υλικά, ξεκινάει το όμορφο ταξίδι της επεξεργασίας του ξύλου, πάντα και μόνο με εργαλεία χειρός, ώστε να δώσω την επιθυμητή μορφή που έχω σχεδιάσει.

Αυτή η διαδικασία παίρνει από 3 έως 5 ημέρες ανάλογα με την δυσκολία που έχει το κάθε σχέδιο. Αφού ολοκληρώσω το κομμάτι αυτό, εν συνεχεία επεξεργάζομαι το δέρμα το οποίο το προσαρμόζω πάνω στο ξύλο και τέλος προσθέτω τις μεταλλικές λεπτομέρειες ώστε να έχω το αποτέλεσμα που έχω σχεδιάσει. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με το λουστράρισμα της τσάντας, το οποίο γίνεται με μια κρέμα που φτιάχνω εγώ ο ίδιος και αποτελείται από αγνά, φυσικά υλικά με βάση το μελισσοκέρι. Αυτή η διαδικασία παίρνει ακόμη 2 ημέρες. Συνολικά χρειάζομαι από 5 έως 7 ημέρες για να δημιουργήσω μια τσάντα. Ο χρόνος αυτός μπορεί να επιμηκυνθεί καθώς δίνω την δυνατότητα στις πελάτισσες μου να προσωποποιήσουν εάν επιθυμούν το σχέδιο της τσάντας που επιλέγουν προσθέτοντας τα δικά τους στοιχεία.  Όλες οι τσάντες που δημιουργώ είναι 100% φτιαγμένες στο χέρι χωρίς την χρήση βιομηχανικών εργαλείων ή αυτοματοποιημένων συστημάτων (cnc).

Οι τσάντες σας έχουν ταξιδέψει και στο εξωτερικό. Μπορείτε να μας πείτε σε πόσες χώρες έχουν φτάσει, δίνοντας μας και κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα;

Έχω την τύχη οι τσάντες μου να έχουν ταξιδέψει σε 14 χώρες συνολικά, χώρες όπως η Αμερική, η Αυστραλία, η Σλοβενία, η Αγγλία, η Ιταλία και άλλες.

Οι πελάτισσες που με τίμησαν με το να φορέσουν μία τσάντα μου,  είτε τις επέλεξαν μέσα από το site μου www.mcplus.gr  είτε ήρθαν διακοπές στην Ελλάδα και τις προμηθεύτηκαν από τα καταστήματα με τα οποία συνεργάζομαι.

Ποια επόμενα πλάνα σας;

Αυτό τον καιρό είμαι σε συζητήσεις με αρκετά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, ώστε να γίνει τοποθέτηση των προϊόντων μου. Τα μελλοντικά μου σχέδια περιλαμβάνουν το να γίνει ευρέως γνωστό το brand τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό  και η προσωπική μου επιθυμία είναι να συνεργαστώ με γνωστούς και μεγάλους Έλληνες σχεδιαστές και Ελληνίδες σχεδιάστριες από τους οποίους έχω να μάθω πολλά και σημαντικά πράγματα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × three =