αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑOινοποιία Μπουτάρη: Συμφωνία με την Premia Properties

Oινοποιία Μπουτάρη: Συμφωνία με την Premia Properties

Νέα σελίδα στη μακροχρόνια ιστορία της αναμένεται να γυρίσει η οινοποιία Μπουτάρη μετά τη θετική κατάληξη που είχαν οι διαπραγματεύσεις με την Premia Properties, οι οποίες οδήγησαν στην υπογραφή της πρόσφατης συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές της. Πλέον το μοναδικό κομμάτι που απομένει για να συμπληρωθεί το παζλ είναι να δοθεί και επίσημα το πράσινο φως από το Πρωτοδικείο της Βέροιας, το οποίο προβλέπεται να επικυρώσει το σχέδιο εξυγίανσης μέσα στον προσεχή Μάιο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία του “εθνικού πρωταθλητή στον κλάδο της εγχώριας οινοποιίας”, όπως χαρακτηριστικά επεσήμαναν στο capital.gr πηγές με γνώση επί του θέματος.

Ήταν τον Αύγουστο του 2021, όταν οι δύο πλευρές, από τη μια η οινοποιία του Κώστα Μπουτάρη και από την άλλη η Premia Properties με βασικό μέτοχο τη Sterner Stenhus Greece, συμφερόντων του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, κάθισαν για πρώτη φορά στο τραπέζι των συζητήσεων προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για τη διάσωση της ιστορικής οινοποιητικής εταιρείας, η οποία μετρά περισσότερα από 140 χρόνια παρουσίας στην εγχώρια αγορά. Αυτό που έκανε την Premia να στρέψει, από την πρώτη στιγμή, το βλέμμα της και να τείνει χέρι βοηθείας στην ταλαιπωρημένη από οικονομικές “φουρτούνες” βορειοελλαδίτική οινοποιία είναι το αξιοζήλευτο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που διαθέτει η τελευταία, το οποίο εντοπίζεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων

Εννέα περίπου μήνες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων έπεσαν τελικά οι υπογραφές με τους πιστωτές της για τη συμφωνία εξυγίανσης, με την οποία ρυθμίζεται το σύνολο των υφιστάμενων υποχρεώσεων των εταιρειών της Μπουτάρης, οι οποίες ανέρχονται στα 74 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35 εκατ. αφορούν τραπεζικά δάνεια, τα 20 εκατ. χρέη προς το Δημόσιο, τα 11 εκατ. περιλαμβάνουν υποχρεώσεις σε συνδεδεμένα μέρη και 7,5 εκατ. ευρώ σε τρίτους. Όπως διευκρινίστηκε σε πρόσφατη ανακοίνωση της εισηγμένης, το συνολικό τίμημα για τα ακίνητα καθώς και για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και για την αποπληρωμή υποχρεώσεων σε πιστωτές και Δημόσιο διαμορφώθηκε μετά την επίτευξη της συμφωνίας και το ανάλογο “κούρεμα” σε 20 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 15,5 εκατ. θα καταβληθούν σε μετρητά μόλις ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Η επόμενη μέρα, λοιπόν, θα βρει την οινοποιία Μπουτάρη με διαχωρισμένο τον τομέα που σχετίζεται με την καθαρά οινοποιητική και εμπορική της δραστηριότητα και τον κλάδο των ακινήτων της. Αυτό σημαίνει ότι η οινοποίηση και η εμπορική δραστηριότητα θα μεταβιβαστούν σε έναν καινούργιο οργανισμό, την SSG Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., η οποία θα είναι θυγατρική της Sterner Stenhus Greece, ενώ το σύνολο των ακινήτων της θα περάσουν στην ομπρέλα του χαρτοφυλακίου της Premia. Με φρέσκο πλέον αέρα, η SSG Ελληνικά Οινοποιεία θα ξεκινήσει τη δραστηριότητά της απαλλαγμένη από το βαρίδι του δυσβάσταχτου δανεισμού και χωρίς ληξιπρόθεσμα χρέη, έχοντας, ωστόσο, “κληρονομήσει” το ισχυρό, στον κλάδο του κρασιού, brand name Boutari και μια πολύχρονη εμπειρία. Άλλωστε, στη νέα εταιρεία, εκτός από τα εμπορικά σήματα, τα αποθέματα και τον μηχανολογικό εξοπλισμό, θα μεταφερθεί το σύνολο των εργαζομένων της οινοποιίας, ενώ ο Κώστας Μπουτάρης θα παραμείνει στους κόλπους της επιχείρησης, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του συμβούλου. “Είναι αυτοί οι άνθρωποι που γνωρίζουν το κρασί και θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά”, σημείωσαν στο “Κ” οι ίδιες πηγές. Από την άλλη, στα ακίνητα τα οποία θα αποκτήσει η Premia Properties περιλαμβάνονται κτίρια συνολικής έκτασης 28.000 τ.μ. (5 οινοποιεία, κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής καθώς και άλλα κτίρια) και 5 αμπελώνες 600 στρεμμάτων οι οποίοι βρίσκονται σε Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη και Κρήτη. Μάλιστα, ορισμένα ακίνητα, όπως της Σαντορίνης και της Κνωσσού, έχουν δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στον κλάδο του οινοτουρισμού.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one − 1 =