αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑNouriel Roubini: Αυτό είναι το νέο νόμισμα που θα κοντράρει το ευρώ, το δολάριο και τα κρυπτονομίσματα

Nouriel Roubini: Αυτό είναι το νέο νόμισμα που θα κοντράρει το ευρώ, το δολάριο και τα κρυπτονομίσματα

Η κυκλοφορία του Bitcoin για πρώτη φορά το 2009 συνοδεύτηκε από διθυράμβους και πομπώδη σχόλια πως τα κρυπτονομίσματα θα φέρουν μια νέα εποχή στο νομισματικό σύστημα εν συνόλω, κάνοντάς το πιο δημοκρατικό και προσιτό στο ευρύ κοινό, λέει ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini σε άρθρο του στους Financial Times και συνεχίζει εκφράζοντας τον σκεπτικισμό του:

«Ωστόσο, τα τελευταία 15 χρόνια, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέσω της τεχνολογίας blockchain, αυτή η υπόσχεση δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί: Σχεδόν κανένα κρυπτονόμισμα δεν έχει αναδειχθεί ως αξιόπιστο απόθεμα αξίας, κανένα δεν έχει μετεξελιχθεί σε ευρέως διαδεδομένο μέσο συναλλαγών. Έτσι, μια δυνητικά καινοτόμος τεχνολογία, το blockchain, έχει χρησιμοποιηθεί, στην καλύτερη περίπτωση, κυρίως για κερδοσκοπία και, στη χειρότερη, για παράνομες συναλλαγές».

«Ποιο είναι το killer app των crypto;» διερωτάται ο Roubini και απαντά: «Οι εμπειρογνώμονες τώρα υποστηρίζουν ότι είναι τα stablecoins, που παρακολουθούν την αξία των μεγάλων fiat νομισμάτων όπως το δολάριο ΗΠΑ. Παρατηρήστε το παράδοξο: η κρυπτογράφηση ξεκίνησε ως μια εξέγερση ενάντια στα fiat νομίσματα και τον κίνδυνο υποτίμησής τους μέσω του πληθωρισμού.

Αλλά η καλύτερη εφαρμογή είναι μια ψηφιακή έκδοση fiat νομισμάτων με χειρότερα ελαττώματα – τον ίδιο κίνδυνο υποτίμησης, μεγαλύτερο κίνδυνο για bank run (τα stablecoins δεν έχουν πρόσβαση στις κεντρικές τράπεζες ως δανειστές έσχατης ανάγκης ή ασφάλιση καταθέσεων), έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που τους υποστηρίζουν, υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος με stablecoins που χρησιμοποιούνται για την άσκηση παράνομων δραστηριοτήτων και μηδενικές ονομαστικές αποδόσεις. Έτσι, τα πιθανά οφέλη των stablecoin, ταχύτητα, φορητότητα και ιδιωτικότητα, αντισταθμίζονται από τους πολλούς κινδύνους και τους περιορισμούς τους».

«Η πραγματική λύση είναι ασφαλή νομίσματα —ή «flatcoins»— όπως αυτό που αναπτύσσει η εταιρεία μου. Αυτά διαφέρουν από τα περισσότερα stablecoin που είναι φαινομενικά συνδεδεμένα με ένα περιουσιακό στοιχείο, διότι υποστηρίζονται από ένα καλάθι διαφορετικών περιουσιακών στοιχείων που στοχεύουν στο να παράγουν αποδόσεις σύμφωνα με έναν στόχο, όπως π.χ. η υποχώρηση του πληθωρισμού. Τα flatcoins αντανακλούν την αξία του υποκείμενου καλαθιού περιουσιακών στοιχείων.

Είναι μια καινοτομία που συγχωνεύει τα οφέλη του blockchain και του fintech: Ψηφιακοί τίτλοι που υποστηρίζονται από ένα χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων τα οποία προσφέρουν προστασία από διάφορους κινδύνους» αναφέρει ο Roubini και συνεχίζει:

«Δεδομένου ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία έχουν αρνητικά συσχετισμένες αποδόσεις, ένα χαρτοφυλάκιό τους δίνει καλές αποδόσεις με χαμηλή μεταβλητότητα σε σταθερούς χρόνους και πολύ υψηλότερες αποδόσεις όταν επαληθεύονται οι κίνδυνοι.

Ουσιαστικά, ένα flatcoin είναι ένα ασφαλές νόμισμα που υποστηρίζεται από σκληρά περιουσιακά στοιχεία και χρηματοοικονομικά μέσα με χαμηλή μεταβλητότητα: γίνεται ένα καλό απόθεμα αξίας αλλά και ένα παγκόσμιο μέσο πληρωμής με θετική απόδοση, αντί του 0% fiat».

Επίσης, η τεχνολογία Blockchain επιτρέπει συναλλαγές με πρωτοφανή ταχύτητα, τη φύλαξη των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων σε έναν λογαριασμό που βασίζεται στο cloud για να καταστούν οι συμμετοχές διαφανείς και ρευστοποιήσιμες, τη χρήση smart contracts με λειτουργίες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για την πρόληψη της παράνομης χρηματοδότησης και τη χρηματοοικονομική ένταξη, καθώς τα flatcoins θα είναι διαθέσιμα σε ασταθή νομισματικά συστήματα.

«Χρειάζεται να μεταρρυθμίσουμε το τρέχον νομισματικό και νομισματικό σύστημα για να προστατεύσουμε τα υπάρχοντα εθνικά νομίσματα, ενώ παράλληλα αντισταθμίζουμε τους κινδύνους παρέχοντας χρηματοοικονομική ένταξη. Τα flatcoins είναι ο δρόμος προς τα εμπρός» καταλήγει ο Roubini.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − 13 =