αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑNew York Times: Θες να κρατήσεις τους εργαζομένους σου; Δώσε τους πληρωμένη άδεια από τη δουλειά

New York Times: Θες να κρατήσεις τους εργαζομένους σου; Δώσε τους πληρωμένη άδεια από τη δουλειά

Είμαστε στην εποχή της «Μεγάλης Παραίτησης». Ο Covid άλλαξε τα δεδομένα και στο εργασιακό πεδίο. Με πολλούς εργαζομένους να αποφασίζουν να αλλάξουν επαγγελματική στέγη ή καριέρα, αναπροσαρμόζοντας τις προτεραιότητες τους.

Καθώς οι επιχειρήσεις παλεύουν με τους υπαλλήλους που φεύγουν σωρηδόν, ορισμένες προσφέρουν ένα όλο και πιο δημοφιλές προνόμιο: Αμειβόμενες άδειες από τη δουλειά.

Όπως εξηγεί το αμερικανικό inc.com, αυτό το μοντέλο -το ονομάζει sabbaticals- είναι συνηθισμένο στον ακαδημαϊκό κόσμο. Ουσιαστικά είναι παρατεταμένες περίοδοι άδειας που μπορεί να διαρκέσουν από έξι εβδομάδες έως αρκετούς μήνες. Αυτά τα διαλείμματα προσφέρονται συνήθως σε long-term υπαλλήλους, οι οποίοι λαμβάνουν είτε την πλήρη αμοιβή τους είτε ένα ποσοστό της συνήθους αμοιβής τους, κατά τη διάρκεια της άδειας τους.

Όπως ανέφερε πρόσφατα η Wall Street Journal, τα sabbaticals δεν περιλαμβάνονται στο μενού παροχών στους περισσότερους χώρους εργασίας – μόνο το 5% των εταιριών τα χορήγησε το 2019.

Aλλά περισσότερες εταιρείες αρχίζουν να βλέπουν οφέλη, ιδίως καθώς τα ποσοστά εξουθένωσης εργαζομένων και οι παραιτήσεις εργαζομένων έχουν αυξηθεί. Ορισμένες επιχειρήσεις θεσπίζουν ομοίως υποχρεωτικό χρόνο διακοπών (σε αντίθεση με τον πιο αόριστo “απεριόριστο χρόνο άδειας”) με τους ίδιους στόχους, έγραφαν πρόσφατα οι New York Times.

Με την πάροδο των ετών, έχουν γίνει έρευνες για την υποστήριξη των πλεονεκτημάτων των πληρωμένων αδειών: Μια μελέτη του 2010 σε μέλη ακαδημαϊκού διδακτικού προσωπικού έδειξε ότι το break οδήγησε σε αύξηση της γενικής ευημερίας εκείνων που τo εκμεταλλεύτηκαν και μια άλλη μελέτη του 2009 που επικεντρώθηκε σε non-profit ηγέτες διαπίστωσε ότι τα διαλείμματα οδηγούν σε μεγαλύτερη δημιουργικότητα και βελτιωμένη συνεργασία μετά την επιστροφή των εργαζομένων.

Μια μελέτη του Harvard Business Review του 2017 σχετικά με την πολιτική υποχρεωτικών διακοπών μιας εταιρίας, διαπίστωσε επίσης ότι η άδεια οδηγεί σε αύξηση τόσο της παραγωγικότητας όσο και της ευτυχίας των εργαζομένων. Ενώ η επαγγελματική εξουθένωση είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από τη «Μεγάλη Παραίτηση», η αυξημένη άδεια μπορεί να βοηθήσει να κρατηθούν ορισμένοι υπάλληλοι που διαφορετικά θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να φύγουν. Και φυσικά έτσι μία εταιρία μπορεί να προσελκύσει επίσης νέα ταλέντα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + 12 =