αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑNew York Times: Οι 4 τάσεις της τεχνολογίας που θα εισβάλουν στη ζωή μας φέτος

New York Times: Οι 4 τάσεις της τεχνολογίας που θα εισβάλουν στη ζωή μας φέτος

Το 2022 θα είναι μία… τεχνολογική χρονιά. Και πολλές τεχνολογίες θα μπουν στην ζωή μας δυναμικά- έστω κι αν κάποιες από αυτές τις έχουμε ξανά δει. Σε άρθρο τους οι New York Times παραθέτουν 4 τεχνολογίες που θα εισβάλουν στη ζωή μας φέτος.

1. Metaverse

Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι ειδικοί της τεχνολογίας ονειρεύονταν μια εποχή όπου οι εικονικές μας ζωές θα έχουν εξίσου σημαντικό ρόλο με τις φυσικές μας πραγματικότητες. Θεωρητικά, θα περνούσαμε πολύ χρόνο αλληλεπιδρώντας με τους φίλους και τους συναδέλφους μας στον εικονικό χώρο και ως αποτέλεσμα θα ξοδεύαμε χρήματα εκεί, σε ρούχα και αντικείμενα για τα ψηφιακά μας avatar.

Ακούγεται βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά κατά τη διάρκεια του δεύτερου χρόνου της πανδημίας, το μετασύμπαν έγινε πιο ρεαλιστικό και η τεχνολογία έγινε καλύτερη. Πέρυσι, το Facebook ανακοίνωσε ότι μετονομάστηκε σε Meta μετά την παραγωγή 10 εκατομμυρίων μονάδων του ακουστικού εικονικής πραγματικότητας με το όνομα Quest 2.

Θα ακολουθήσουν κι άλλα φέτος. Η Apple σχεδιάζει να αποκαλύψει την έκδοση ενός ακουστικού εικονικής πραγματικότητας το οποίο θα μοιάζει με ένα ζευγάρι γυαλιά σκι και θα βασίζεται σε μια ξεχωριστή υπολογιστική συσκευή που θα φοριέται σε άλλο σημείο του σώματος. Η Google έχει επίσης αναπτύξει προϊόντα εικονικής πραγματικότητας εδώ και χρόνια και η Microsoft έχει κατασκευάσει ακουστικά εικονικής πραγματικότητας για επιχειρήσεις και κρατικούς φορείς.

2. Έξυπνο σπίτι

Τα τελευταία χρόνια, έξυπνα οικιακά προϊόντα όπως θερμοστάτες συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο και ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες σημείωσαν σημαντική πρόοδο. Οι συσκευές έγιναν προσιτές και λειτουργούσαν αξιόπιστα με ψηφιακούς βοηθούς όπως το Alexa της Amazon, το Google Assistant και το Siri της Apple.

Ωστόσο, το έξυπνο σπίτι, ως επί το πλείστον, παρέμεινε χαοτικό. Πολλά έξυπνα οικιακά προϊόντα δεν ήταν συμβατά με άλλες τεχνολογίες. Η έλλειψη συμβατότητας έχει δημιουργήσει μακροπρόθεσμα προβλήματα. Μια συσκευή Apple δεν είναι χρήσιμη για το μέλος της οικογένειας που προτιμά Android.

Φέτος, οι μεγαλύτεροι παίκτες της τεχνολογικής βιομηχανίας, η Apple, η Samsung, η Google και η Amazon, δίνουν μάχη για να κάνουν το έξυπνο σπίτι πιο πρακτικό. Σκοπεύουν να κυκλοφορήσουν και να ενημερώσουν την οικιακή τεχνολογία με τη βοήθεια του Matter, ενός νέου στάνταρ που επιτρέπει στις έξυπνες οικιακές συσκευές να συνομιλούν μεταξύ τους ανεξάρτητα από τον εικονικό βοηθό ή τη μάρκα του τηλεφώνου. Περισσότερα από 100 προϊόντα έξυπνου σπιτιού αναμένεται να είναι συμβατά με αυτό.

3. Υπηρεσίες υγείας

Τα gadget γυμναστικής όπως το Apple Watch και το Fitbit, που μας βοηθούν να παρακολουθούμε τις κινήσεις και τον καρδιακό μας ρυθμό, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Έτσι, οι εταιρείες τεχνολογίας πειραματίζονται φέτος με μικρότερες φορητές συσκευές που συγκεντρώνουν πιο προσωπικά δεδομένα για την υγεία μας.

Η Oura, μια εταιρεία τεχνολογίας υγείας, παρουσίασε πρόσφατα ένα νέο μοντέλο του Oura Ring, το οποίο περιέχει αισθητήρες που παρακολουθούν μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας του σώματος, για την ακριβή πρόβλεψη των κύκλων εμμήνου ρύσεως. Αυτή την εβδομάδα στο CES, μια εμπορική έκθεση τεχνολογίας στο Λας Βέγκας, η start-up εταιρεία τεχνολογίας υγείας Movano παρουσίασε ένα παρόμοιο δαχτυλίδι που συνδυάζει δεδομένα σχετικά με τον καρδιακό ρυθμό και τη θερμοκρασία του σώματος ώστε να ενημερώνει τον χρήστη για πιθανές χρόνιες ασθένειες.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τις αρνητικές συνέπειες της τεχνολογίας στην υγεία. Χωρίς το κατάλληλο πλαίσιο, τα δεδομένα θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για την εσφαλμένη διάγνωση ασθενειών και τη μετατροπή των ανθρώπων σε υποχόνδριους.

4. Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Πέρυσι, ο Πρόεδρος Biden ανακοίνωσε έναν φιλόδοξο στόχο: τα μισά από όλα τα οχήματα που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι ηλεκτρικά ως το 2030. Σε απάντηση, μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες άρχισαν να διαφημίζουν τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα. Η Ford Motor ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση της παραγωγής του ηλεκτρικού μοντέλου F-150 Lightning. Η General Motors σχεδιάζει να αποκαλύψει ένα ηλεκτρικό μοντέλο του Chevrolet Silverado ενώ και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Mercedes-Benz, έχουν επίσης σχέδια για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα κυκλοφορήσουν τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, παρά τις τεράστιες διαφημιστικές εκστρατείες, όσοι ψάχνουν να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα εξακολουθήσουν, κατά πάσα πιθανότητα, να έλκονται προς την Tesla. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουμε δει ακόμη ευρεία ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας και σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ειδικά στις αγροτικές περιοχές. Η Tesla έχει το προβάδισμα επειδή έχει κατασκευάσει σταθμούς φόρτισης εδώ και χρόνια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight + 6 =