αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑNetflix και Disney+ έχουν έρθει στην Ελλάδα για να γυρίσουν ταινίες- Το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί και ο χορός των εκατομμυρίων

Netflix και Disney+ έχουν έρθει στην Ελλάδα για να γυρίσουν ταινίες- Το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί και ο χορός των εκατομμυρίων

Η διεθνής κινηματογραφική βιομηχανία ανακαλύπτει εκ νέου την Ελλάδα. Όπως σημειώνει το moneyreview.gr, μεγάλες ξένες εταιρίες παραγωγής επιλέγουν τη χώρα για τα γυρίσματα ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, διαφημιστικών και ντοκιμαντέρ ελκυόμενες τόσο από την φυσική ομορφιά, το κλίμα, το φως και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά όσο και από το αναμορφωμένο πλέον πλαίσιο κινήτρων. 

Υπολογίζεται πως παραγωγές αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ γυρίζονται ή έχουν προγραμματιστεί να γυριστούν φέτος στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι το πρώτο πεντάμηνο του έτους παρέμεινε αναξιοποίητο εξαιτίας της πανδημίας. Εκτιμάται ότι η κινητικότητα αυτή δεν είναι συγκυριακή αλλά μπορεί να αποτελέσουν την απαρχή μίας νέας οικονομικής δραστηριότητας με πολλαπλά οφέλη για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, τον τουρισμό και την απασχόληση σε εκατοντάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην διαδικασία.

Η αλματώδης βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας τα τελευταία έτη σε συνδυασμό με την επιστροφή της στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα αλλά και την ύπαρξη μίας κυβέρνησης σαφέστατα φιλικής προς τις επιχειρήσεις αποτελούν το έναυσμα της νέας αυτής τάσης. Μεγάλες παραγωγές για το Netflix και την Disney+ έχουν ήδη δρομολογηθεί ενώ διεθνείς οίκοι μόδας όπως ο Dior που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως θα έρθει στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσει μεγάλη διεθνή παρουσίαση στηρίζουν την εκτίμηση πως η εν λόγο κινητικότητα δεν αφορά περιστασιακά γυρίσματα.

Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σε συνδυασμό με σοβαρές εταιρίες παραγωγής που λειτουργούν στη Ελλάδα άνοιξε ένα νέο δρόμο για να διαπρέψει η Ελλάδα σε μια αγορά που μέχρι πρωτινός ήταν σε εμβρυακή μορφή. 

Στην Ελλάδα γυρίζονται φέτος δύο διεθνείς παράγωγες σημαντικής εμβέλειας: Η Greek Freak της Disney Plus για τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο και η Knives Out 2 του Netflix με τον Daniel Graig, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συζητήσεις και συμφωνίες γίνονται και για άλλες μεγάλες διεθνείς παραγωγές. H ταινία της Disney+ υπολογίζεται ότι θα αφήσει στη χώρα πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ. Το Knives Out 2, εκτιμάται πως θα αφήσει πολλαπλάσιες εισπράξεις καθώς το Νetflix αγόρασε τα δικαιώματα για 200 εκατομμύρια μόνον για αυτόν τον δεύτερο κύκλο.

Η ταινία «Greek Freak» έχει συνολικό budget 37 εκατ. και το Cash Rebate που θα λάβουν οι παραγωγοί είναι 6,5 εκατ. Το cash rebate είναι ένα από τα κίνητρα που προσφέρει το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο για την προσέκλυση τέτοιων παραγωγών.

Το κίνητρο του cash rebate

Τι είναι όμως το Cash Rebate και πως λειτουργεί ως κίνητρο προσέλκυσης παραγωγών; Ειδικότερα για το Cash Rebate, η αναθεώρηση της νομοθεσίας το καλοκαίρι του 2020 με την αύξηση στο 40% του ποσοστού επιστροφής χρημάτων στις επιλέξιμες δαπάνες στην Ελλάδα, την κατάργηση γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που επιβράδυναν το μηχανισμό του και την υιοθέτηση διεθνώς αναγνωρισμένων κριτηρίων για την προσέλκυση διεθνών παραγωγών πολύ υψηλού προϋπολογισμού, αναβάθμισε θεαματικά το πρόγραμμα εντός του 2021, καθιστώντας το από τα ανταγωνιστικότερα παγκοσμίως. Αυτό σημειώνουν πηγές του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας – ΕΚΟΜΕ που αποτελεί φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μέχρι τις 16 Απριλίου του 2021, το πρόγραμμα Cash Rebate έχει υποδεχθεί 166 αιτήσεις χρηματοδότησης για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών μυθοπλασίας, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, animation και ψηφιακών παιχνιδιών.

Από αυτές, 125 έργα έχουν λάβει έγκριση χρηματοδότησης, με το σύνολο της επένδυσης στη χώρα από την παραγωγή τους, να διαμορφώνεται στα 127€ εκατομμύρια, ενώ η δημόσια δαπάνη (η επιστροφή μέσω του Cash Rebate) αναμένεται να αγγίξει τα 46€ εκατομμύρια εφόσον τηρηθούν από τους δικαιούχους όλα όσα προβλέπει ο Νόμος. Πάνω από 31.000 εργαζόμενοι έχουν απασχοληθεί στις παραγωγές των έργων αυτών, με τα γυρίσματα να διατρέχουν περισσότερες από 150 τοποθεσίες ανά την Ελλάδα.

Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξηγεί πως στην Ελλάδα «διαθέτουμε πλέον ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα Cash Rebate στην Ευρώπη, το οποίο αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης πολιτικής για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των οπτικοακουστικών. Σίγουρα, η σύσταση του ΕΚΟΜΕ είναι ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο ενδυναμώσαμε τα τελευταία δύο χρόνια με μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων». Τόσο η αύξηση του Cash Rebate απο 35% σε 40%, όσο και η ρύθμιση για τα ξένα τιμολόγια, δημιουργούν μια νέα δυναμική στο χάρτη των διεθνών προορισμών για γυρίσματα και παραγωγές, σημειώνει. Ο Λ. Χριστόπουλος φιλοδοξεί για την επόμενη πενταετία η επιχορήγηση του ΕΚΟΜΕ να είναι στα 100 εκατομμύρια ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζεται το πλαίσιο κινήτρων για τη δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο. Υπενθυμίζει μάλιστα πως όλα τα κίνητρα δεν έχουν το βλέμμα στραμμένο μόνο στις ξένες επενδύσεις, αλλά και στην εγχώρια παραγωγή.      

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − ten =