αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑMSN Messenger: Η διάσημη πλατφόρμα που «ένωνε τους ανθρώπους» πριν έρθει το Facebook

MSN Messenger: Η διάσημη πλατφόρμα που «ένωνε τους ανθρώπους» πριν έρθει το Facebook

Πόσοι θυμούνται το MSN Messenger; Μάλλον αρκετοί. Ειδικά όσοι συνομιλούσαν με ανθρώπους στο ίντερνετ στην προ Social Media εποχή. ‘Η έστω όταν αυτά δεν είχαν διαδοθεί τότε. Τότε υπήρχε το MSN Messenger, το οποίο δεν διέθετε news feed, ωστόσο μπορούσε να φτιάξεις τη δική σου λίστα επαφών, με μόνη προϋπόθεση να γνωρίζεις το email του άλλου, και να μιλάς εκεί… για ώρες. Και δωρεάν.

Ίσως σε πολλούς αυτή η πλατφόρμα θυμίζει τις πιο «ρομαντικές» εποχές του ίντερνετ. Τότε που λιγότεροι χρήστες είχαν μια σύνδεση στο διαδίκτυο. Με τις ταχύτητες φυσικά να είναι πολύ χαμηλότερες. Και τους περισσότερους ανθρώπους να διαθέτουν σταθερούς ογκώδεις υπολογιστές.

Το MSN κατέγραψε τη δική του επιτυχημένη πορεία. Άντεξε 15 χρόνια. Όχι και άσχημα για μια υπηρεσία που ξεκίνησε το 1999 με στόχο να ανταγωνιστεί τα τότε κραταιά ICQ, AOL Messenger και Instant Messenger στις ΗΠΑ. Το MSN Messenger στην πορεία μεγάλωσε, γιγαντώθηκε και εξελίχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων στην ιστορία του ίντερνετ. Με 330 εκατ. ενεργούς χρήστες σε μηνιαία βάση το 2009, μόνο αμελητέα ποσότητα δεν ήταν στον παγκόσμιο χάρτη του ίντερνετ.

1449686345-msnΜερικές χαρακτηριστικές του λειτουργίες:

1. Τραγούδι : Πόσο μαγικό αυτό που έβαζες για κατάσταση το τραγούδι που άκουγες εκείνη τη στιγμή; Ούτε συνδεδεμένος, ούτε offline κτλ. Είχε το χρωματιστό κυκλάκι και δίπλα «Fairytale-Alexander Rybak» ή «Hey There Delilah – Plain White». Μπορούσες να βάλεις και emoticons όπως φοίνικα ή έναν ήλιο με γυαλιά.

2. Δόνηση : Αυτό το nudge ήταν από εκείνα τα πράγματα που σου σπάνε τα νεύρα, αλλά θα ένιωθες κενός αν δεν το είχες. Σκρόλαρες ένα tab στον υπολογιστή – δεν είχες ακόμα δικό σου λάπτοπ – και κάθε τρεις και λίγο ακουγόταν αυτό το κουδουνάκι. Δεν ήθελες όμως να το βάλεις και στο mute. Plus σε αυτό, το πορτοκαλί χρώμα που αναβόσβηνε στην γραμμή εργασιών όπου ήταν το εικονίδιο του MSN.

3. Δική σου γραμματοσειρά : Το MSN ήταν το social media του diversity, αφού μπορούσες να επιλέξεις τη γραμματοσειρά που θα γράψεις, λες και ήσουν σε word.

4. Αποθήκευση συνομιλίας : Για να μην κάθεσαι να ψάχνεις στο ιστορικό, μπορούσες να αποθηκεύσεις τη συνομιλία. Έτσι όποτε ήθελες μπορούσες να ξανά διαβάσεις οποιοδήποτε μήνυμα.

5. Τα πρώτα abbreviations : Ας μην γελιόμαστε. Τα πρώτα lol, brb και ftw γράφτηκαν στο MSN. Είναι τα παιδιά του.

6. Το skin background : Έβαζες μια φωτογραφία στο φόντο που καλυπτόταν εν πολλοίς από το παράθυρο με τις επαφές σου, αλλά πάνω πάνω μπορούσες να την δεις.

7. Οι ομαδικές συνομιλίες : Μέχρι το Facebook να εισάγει αυτό το χαρακτηριστικό, το MSN ήταν σαφής επιλογή. Μπαίναμε δέκα-δέκα, συμφοιτητές, στην αρχή της γνωριμίας μας και λέγαμε οτιδήποτε μας ερχόταν στο κεφάλι.

8. Όποιον δεν γούσταρες, δεν τον έκανες block ή delete. Γινόσουν offline μόνο για εκείνον και δεν μπορούσε να σου στείλει ή να του στείλεις. Ακόμα πιο επικό, ότι αν σου κοβόταν η σύνδεση, ο άλλος δεν μπορούσε να σου στείλει μέχρι να ξαναμπεις.

Τα χρόνια πέρασαν, και τα νέα Social Media που έκαναν την εμφάνισή τους, έβαλαν σιγά- σιγά στο περιθώριο το MSN Messenger. Οι περισσότεροι από εμάς μπαίναμε όλο και λιγότερο στην πλατφόρμα, όσο πέρναγε ο καιρός. Η οριστική «αυλαία» έπεσε στις 31 Οκτωβρίου 2014. Τότε η Microsoft αποφάσιε να τερματίσει την λειτουργία του ιστορικού messenger, με τα δεδομένα και τους χρήστες του να «μετακομίζουν» στο Skype. Είναι όμως βέβαιο, ότι το MSN θα αποτελεί πάντα μέρος της ιστορία του ίντερνετ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 4 =