αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε κινήσεις που μπορείς να κάνεις μέσα στο 24ωρο σου για να βελτιώσεις την μνήμη σου

Πέντε κινήσεις που μπορείς να κάνεις μέσα στο 24ωρο σου για να βελτιώσεις την μνήμη σου

Έχετε παρατηρήσει ότι μερικοί άνθρωποι είναι σε θέση να θυμούνται αβίαστα ακόμη και τις πιο μικρές λεπτομέρειες και να αφομοιώνουν γρήγορα νέες πληροφορίες; Λοιπόν, το να μάθετε πώς να βελτιώνετε τη μνήμη δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε.

Για να ξεκλειδώσετε πλήρως τις δυνατότητες του εγκεφάλου σας, πρέπει να τον διατηρήσετε ενεργό. Το να χάνετε χρόνο στον καναπέ σας παρακολουθώντας άσκοπες τηλεοπτικές εκπομπές ή να κάνετε scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν πρόκειται να σας βοηθήσει.

Tι μπορείτε να κάνετε για να θυμάστε καλύτερα πράγματα και να μάθαινετε νέα πράγματα πιο γρήγορα; Εδώ είναι 5 κινήσεις.

Αθληση

Οι σωματικές δραστηριότητες δεν ασκούν μόνο το σώμα, αλλά βοηθούν και στην άσκηση του εγκεφάλου σας. Η παχυσαρκία και οι μυριάδες ασθένειες που τελικά εμφανίζονται ως αποτέλεσμα του υπερβολικού βάρους μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον εγκέφαλο, επομένως αν θέλετε να βελτιώσετε τη μνήμη σας, η άσκηση (ειδικά η αερόβια άσκηση) είναι ο βασιλιάς! Επιπλέον, χωρίς τακτική άσκηση, αρχίζουν να «φράζουν» οι αρτηρίες σας και τα αιμοφόρα αγγεία σας αρχίζουν να χάνουν την ικανότητα να ρυθμίζουν τη ροή του αίματος. Αυτό μειώνει την ποσότητα οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών που μεταφέρει το αίμα σας στον εγκέφαλό σας. Όταν τα θρεπτικά συστατικά δεν φτάνουν εκεί, η ικανότητα του εγκεφάλου να λειτουργεί περιορίζεται.

Για να βελτιώσετε τη μνήμη, φροντίστε να κινείστε κάθε μέρα. Ακόμα κι αν είναι απλώς ένα γρήγορο περπάτημα, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε και να αυξήσετε την πνευματική σας οξύτητα. Το γρήγορο περπάτημα, το κολύμπι και ο χορός είναι επίσης εξαιρετικές δραστηριότητες.

Εξαλείψτε τους στρεσογόνους παράγοντες

Οποιοιδήποτε είναι λόγοι που σας προκαλούν μεγάλο στρες, όπως ο θυμός ή το άγχος, θα αρχίσουν, με τον καιρό, να «τρώνε» τα μέρη του εγκεφάλου σας που είναι υπεύθυνα για τη μνήμη. Μεταξύ των πιο καταστροφικών για τον εγκέφαλο στρεσογόνων παραγόντων είναι η κατάθλιψη, η οποία στην πραγματικότητα συχνά λανθασμένα διαγιγνώσκεται ως πρόβλημα μνήμης, καθώς ένα από τα κύρια συμπτώματά της είναι η αδυναμία συγκέντρωσης. Η παρατεταμένη κατάθλιψη μπορεί έτσι να καταστρέψει την ικανότητα του εγκεφάλου σας να θυμάται οτιδήποτε νέο. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια για να καταπολεμήσετε την κατάθλιψή σας και τυχόν στρεσογόνους παράγοντες που την προκαλούν — ο εγκέφαλός σας θα σας ευχαριστήσει.

Καλός βραδινός ύπνος

Ο συνεπής ύπνος 7 έως 8 ωρών κάθε βράδυ θα σας βοηθήσει να βελτιώνετε τη μνήμη. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος δημιουργεί αναμνήσεις από πληροφορίες που αποκτήθηκαν πρόσφατα. Ο επαρκής ύπνος θα σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε στο πλήρες φάσμα των νυχτερινών κύκλων που είναι απαραίτητοι για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου και του σώματος κατά τις ώρες της εγρήγορσης. Αντίθετα, η στέρηση ύπνου μπορεί να βάλει ένα τεράστιο εμπόδιο στην ικανότητά σας να δημιουργείτε αναμνήσεις.

Φάε πρωινό

Σύμφωνα με τον Larry McCleary, M.D., συγγραφέα του The Brain Trust Program, ένα αυγό είναι το ιδανικό πρωινό. Τα αυγά περιέχουν βιταμίνες οι οποίες βοηθούν τα νευρικά κύτταρα να κάψουν τη γλυκόζη, παράγοντας αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τους νευρώνες από βλάβες και προσφέρουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που διατηρούν τη βέλτιστη λειτουργία των νευρικών κυττάρων. Αν θέλετε να βελτιώνετε τη μνήμη σας, το πρωινό είναι απίστευτα σημαντικό. Άλλα τρόφιμα που μπορείτε να προσθέσετε στο πρωινό σας περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες.

Γράψε το

Εάν υπάρχει κάτι που θέλετε να θυμάστε, τότε γράψτε το. Σήμερα, είναι αρκετά ασυνήθιστο να κρατάμε σημειώσεις με στυλό και χαρτί. Όταν πηγαίνουμε στο μάθημα ή στις συναντήσεις, παίρνουμε τους φορητούς μας υπολογιστές και το χρησιμοποιούμε για να σημειώσουμε σημαντικές ιδέες. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να μας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι «ακόμη και όταν οι φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη λήψη σημειώσεων, μπορεί να εξακολουθούν να βλάπτουν τη μάθηση επειδή η χρήση τους οδηγεί σε… ρηχότερη επεξεργασία».

Μπορείτε να ξεκινήσετε ένα ημερολόγιο, να γράψετε στον εαυτό σας email ή ακόμα και να αρχίσετε να διατηρείτε ένα blog. Όλες αυτές οι δραστηριότητες θα βοηθήσουν όντως στη βελτίωση της ικανότητάς σας να θυμάστε και να απομνημονεύετε πληροφορίες. Το πιο καλό όμως, αν πρόκειται να πάτε στο μάθημα ή σε μια μεγάλη συνάντηση, είναι να κρατάτε σημειώσεις με το χέρι αντί στον υπολογιστή σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 5 =