αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑMillennial’s Guide: 4 πράγματα που πρέπει να έχεις καταφέρει στα οικονομικά σου, πριν κλείσεις τα 30

Millennial’s Guide: 4 πράγματα που πρέπει να έχεις καταφέρει στα οικονομικά σου, πριν κλείσεις τα 30

Πολλοί θεωρούν ότι τα 20s είναι η δεκαετία κατά την οποία πρέπει να διασκεδάσεις, να ταξιδέψεις και γενικότερα να περάσεις «χαλαρά» τον χρόνο σου. Και επίσης να σπουδάσεις. Ενώ όλα αυτά δεν είναι λάθος, δεν θα πρέπει να ξεχνάς και κάτι επίσης κομβικό: Η δεκαετία των 20 είναι μια περίοδος στην οποία πρέπει να θέσεις γερές οικονομικές βάσεις, έτσι ώστε να έχεις μια καλύτερη ζωή στην συνέχεια.

Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο. Μάλιστα έρευνα της αμερικανικής Wealthsimple, έδειξε ότι 40% των Millennials ορίζει ως μεγαλύτερη πηγή άγχους τα χρήματα και την διαχείριση τους.

Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Τώρα λοιπόν θα δεις ένα συγκεκριμένο κατάλογο που ίσως αξίζει να ακολουθήσεις. Είναι 4 πράγματα που πρέπει να έχεις καταφέρει στα οικονομικά σου, πριν κλείσεις τα 30 έτη σου. Πόσα από αυτά έχεις καταφέρει μέχρι τώρα; Αν σου λείπουν κάποια, ίσως αξίζει να τα βάλεις στο πλάνο σου.

1# Παρακολούθηση του μπάτζετ σου. Είναι ίσως η αρχή των πάντων. Αν ξοδεύεις αλόγιστα χρήματα, και δεν ξέρεις τι έξοδα και έσοδα έχεις κάθε μήνα, τότε μάλλον δεν θα καταφέρεις τίποτα. Κι αν το έκανες αυτό στα 19 σου, τώρα πλησιάζοντας στα 30 μάλλον ήρθε η ώρα να το σταματήσεις. Οργανώσου και κατέγραψε το μπάτζετ σου, τα χρήματα που παίρνεις, και αυτά που ξοδεύεις.

2# Βάλε χρήματα στην άκρη. Η αποταμίευση είναι επίσης μια λέξη που θα δεις μέσα σε τέτοιους καταλόγους. Από τα έσοδα που έχεις κάθε μήνα, βάλε ένα -μικρό έστω- ποσό στην άκρη. Είναι χρήματα που θα τα έχεις έτοιμα για μια ώρα ανάγκης. Ενώ επίσης μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και για επενδύσεις σε βάθος χρόνου.

3# Παράλληλες ροές εισοδήματος. Θα έχεις ακούσει πολλούς εκατομμυριούχους να λένε ότι πρέπει να έχεις πολλές ροές εισοδήματος, αν θέλεις να γίνεις πλούσιος. Και τα 20s είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσεις κάτι τέτοιο. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να ξεκινήσεις ένα δικό σου project (αν και είναι καλή ιδέα). Μπορείς να βρεις παράλληλες ροές εισοδήματος και από άλλα πράγματα, όπως π.χ. το Airbnb, τις πωλήσεις προϊόντων στο Amazon ή την παράδοση online μαθημάτων.

4# Ξέρεις την αξία σου; Ένα ακόμα πράγμα που πρέπει να καταλάβεις βαδίζοντας προς τα 30, είναι η δική σου αξία. Το έχεις σκεφτεί ποτέ; Πόσο κοστολογείς τον εαυτό σου επαγγελματικά; Τι αξία έχουν οι υπηρεσίες που παρέχεις; Φτιάξε το δικό σου «κασέ» και διαπραγματεύσου με βάση αυτό. Αν στα 20 ή 22 σου πειραματιζόσουν, εργαζόσουν με λίγα χρήματα ή ακόμα και εθελοντικά, μπορεί να ήταν ΟΚ. Όμως σιγά- σιγά πρέπει να… σοβαρέψεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × three =