αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣMermix: Το «Uber για τα τρακτέρ» είναι εδώ. Και είναι ελληνικό

Mermix: Το «Uber για τα τρακτέρ» είναι εδώ. Και είναι ελληνικό

«Η νέα μόδα είναι να μην σου ανήκει τίποτα, αλλά να έχεις τα πάντα όταν τα χρειάζεσαι, μέσα από ένα κλικ στο κινητό σου». Ίσως αυτή η φράση του Χρήστου Σταμάτη, δείχνει το πως λειτουργεί πλέον ο κόσμος. Κάπως έτσι, ο ίδιος αποφάσισε να βαδίσει στον δρόμο του «διαμοιρασμού», τον οποίο άνοιξαν πλατφόρμες όπως η Uber και η Airbnb.

Έφτιαξε το Mermix. Μια πλατφόρμα στην οποία κάθε ένας, παραγωγός ή μη, μπορεί να βρει ένα αγροτικό μηχάνημα που χρειάζεται, χωρίς να το αγοράσει. Απλά κάποιος άλλος χρήστης της πλατφόρμας θα του το δανείσει. Από την άλλη μεριά, αυτός που έχει ένα μηχάνημα και δεν το χρησιμοποιεί, μπορεί να βγάζει ένα έξτρα εισόδημα από αυτό τον «δανεισμό».

Μάλιστα, μέχρι τώρα η ανταπόκριση των αγροτών είναι τεράστια, όπως δηλώνει ο Χρήστος Σταμάτης. Ο ίδιος μιλά στο It’s Possible για το πως προέκυψε η ιδέα για το Mermix, αν πήρε έμπνευση από τους κολοσσούς του sharing economy, ενώ μιλά και για το πως είναι τα δεδομένα σε ότι αφορά την καινοτόμο επιχειρηματικότητα στην Λαμία η οποία είναι η έδρα της εταιρίας του.

Πως προέκυψε η ιδέα για το Mermix;

Η ιδέα του mermix προέκυψε πολύ απλά και ήρθε τελείως φυσικά, όταν σαν ΔΣ του Stevia Hellas Coop αντιλήφθηκα ένα κενό που υπήρχε. Τότε, όταν ο Συνεταιρισμός ήταν στις αρχές του, έπρεπε να αγοράσουμε μηχανές για τη σπορά των θερμοκηπίων μας. Δεδομένου ότι τα θερμοκήπια και οι παραγωγοί ήταν πολλά, καταλαβαίνετε ότι η επένδυση θα ήταν μεγάλη και χωρίς ουσιαστικό ρόλο για το Συνεταιρισμό, αφού θα χρησιμοποιούταν η κάθε μηχανή μόλις για 1 ημέρα/παραγωγό.

Ετσι, τους πρότεινα το εξής απλό: Θα δήλωναν την ημερομηνία σποράς που ήθελαν σε ένα excel και θα μοιράζονταν μόλις μια μηχανή όλος ο Συνεταιρισμός βάσει προγράμματος. Έτσι, αν και δεν το πίστευαν ότι θα πετύχαινε, πέτυχε και μάλιστα η ίδια τακτική εφαρμόστηκε κ με τον υπόλοιπο εξοπλισμό. Φαντάζεστε πόσα χρήματα εξοικονόμησαν; Όταν μίλησα με τους παραγωγούς, είδα ότι το πρόβλημα αυτό το αντιμετώπιζαν σε όλες τις καλλιέργειες. Είτε δε θα είχαν κάποιο μηχάνημα και θα έψαχναν εναγωνίως να βρουν χωρίς αποτέλεσμα, είτε θα έπρεπε να επενδύσουν μια περιουσία για νέο μηχάνημα. Πολύ σύντομα, καταγράψαμε τα μηχανήματα των παραγωγών και άρχισαν να τα ενοικιάζουν μεταξύ τους.

Γρήγορα με την ομάδα μου, σκεφτήκαμε ότι το να υπάρχει μια online πλατφόρμα διαχείρισης και ανταλλαγής του αγροτικού εξοπλισμού λύνει τα χέρια στους περισσότερους αγρότες , δίνοντας του εύκολη κι άμεση πρόσβαση σε διαθέσιμα μηχανήματα! Κι έτσι, έγινε το mermix.

Με απλά λόγια τι κάνει η πλατφόρμα σας;

Πολύ συνοπτικά, μπορούμε να πούμε ότι το mermix είναι το Uber για τα τρακτέρ, όπως μας χαρακτήρισε ο Sir Stelios Haji-Ioannou όταν μας βράβευε το 2016. Στο mermix ο κάθε ένας , παραγωγός και μη, μπορεί να βρεί από κάποιον άλλο αγρότη ή επαγγελματία , το μηχάνημα αυτό που χρειάζεται, χωρίς να πρέπει να επενδύσει κεφάλαιο αγοράζοντας το. Πέραν αυτού, οι νέοι αγρότες ή ακόμη κι ο κόσμος που διατηρεί κάποιο χωράφι (πχ με ελιές), μπορεί να αναθέσει το χωράφι του ή κάποια εργασία του, στους αγρότες που έχουν καταχωρήσει τον εξοπλισμό και την εργασία τους στην πλατφόρμα μας. Είναι στην ουσία ένα δίκτυο προβολής διαθέσιμων αγροτικών μηχανημάτων και υπηρεσιών, μέσω του οποίου ο κάθε ένας, μπορεί να αναζητήσει και να βρεί επαγγελματία για το χωράφι του, ή το μηχάνημα που ψάχνει ή ακόμη να καταχωρήσει κι ο ίδιος το δικό του μηχάνημα ή εργασία και να αυξήσει το εισόδημα του.

Αντλήσατε έμπνευση από αντίστοιχες πλατφόρμες «διαμοιρασμού», όπως η Uber και η Airbnb; Θεωρείται ότι αυτό το μοντέλο θα παίζει όλο και πιο πρωταγωνιστικό ρόλο όσο βαδίζουμε προς το μέλλον;

Η αλήθεια είναι ότι το μοντέλο μας ταιριάζει με αυτό της AirBnb & της Uber. Δεν μπορώ να πω ότι εμπνευστήκαμε από τα μοντέλα αυτά όσον αφορά τη δημιουργία του mermix, αλλά πιο πολύ είδαμε ότι αφού «δουλεύει» για άλλους τομείς, γιατί όχι και στον αγροτικό;
Ο τρόπος λειτουργίας κάθε πλατφόρμας είναι πολύ διαφορετικός, η φιλοσοφία όμως κοινή. Σίγουρα, αφού κάποιος ξεπεράσει τυχόν θέματα με το νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο, τότε μπορεί να δημιουργήσει μια πλατφόρμα sharing economy. Το νέο αυτό και σύγχρονο μοντέλο οικονομίας, αφού δεν μιλάμε για ανταλλακτική οικονομία με τον παλιό τρόπο, δηλαδή μου δίνεις μία υπηρεσία και σου δίνω ένα προϊόν, φαίνεται να μπαίνει όλο και περισσότερο στη φιλοσοφία του καταναλωτή.

Φαίνεται να έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει ότι αξία έχει το να αποκτάς πρόσβαση σε αυτό που χρειάζεσαι, όταν το χρειάζεσαι και για όσο το χρειάζεσαι. Η ιδιοκτησία, φαίνεται να αποκτά δευτερεύουσα σημασία, ειδικά στις νέες γενιές που ψάχνουν πιο πολύ για εμπειρίες παρά να αποκτήσουν αγαθά. Αυτός άλλωστε είναι και ο νέος τρόπος με τον οποίο οι millennials πλέον ζουν, αποδεικνύεται καθημερινά με την συνεχόμενη άνοδο του sharing economy.

Η νέα μόδα είναι να μην σου ανήκει τίποτα, αλλά να έχεις τα πάντα όταν τα χρειάζεσαι, μέσα από ένα κλικ στο κινητό σου. Επίσης, πλέον όλοι ψάχνουν την βέλτιστη λύση η οποία έχει συνήθως τα εξής χαρακτηριστικά: είναι γρήγορη, value for money, χωρίς δέσμευση.

Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε ξανά δει κάτι παρόμοιο με το Mermix, πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να πείσετε τους αγρότες να συμμετέχουν σε αυτό;

Μέχρι στιγμής έχουμε τεράστια ανταπόκριση. Κι αυτό γιατί εστιάσαμε σε συγκεκριμένο group αγροτών, τους νέους σε ηλικία και κατ’ επάγγελμα αγρότες, γιατί οι συγκεκριμένες ομάδες δεν έχουν πάντα πρόσβαση σε κεφάλαιο, σε νέο εξοπλισμό , αλλά έχουν την ανάγκη να παράξουν προϊόντα ανταγωνιστικά σε ποιότητα και τιμή. Επίσης, οι συγκεκριμένοι, είναι πιο κοντά στην τεχνολογία. Μπορούν να διαχειρίζονται smartphones & apps, να στέλνουν e-mails και να εκπαιδεύονται γρήγορα και online. Αυτοί οι παραγωγοί, είδαν στο mermix την ευκαιρία να παράξουν χωρίς επένδυση σε κεφάλαιο, χωρίς το άγχος της απόσβεσης των μηχανημάτων και χωρίς να τους ανήκει κάτι.

Βέβαια, άποψη μας είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να εκπαιδευθεί κ να προσαρμοστεί. Ειδικά, όταν το επιβάλλουν οι συνθήκες.

Η έδρα σας είναι στην Λαμία. Πως είναι το τοπίο εκεί σε ότι αφορά την καινοτόμο επιχειρηματικότητα; Υπάρχουν νέοι άνθρωπου που έχουν δημιουργήσει ή σκέφτονται να δημιουργήσουν τα δικά τους projects;

Η έδρα μας από την αρχή είναι και παραμένει η Λαμία, όχι λόγω της ευκολίας, αλλά λόγω επιλογής. Θέλουμε να είμαστε κοντά στους παραγωγούς και στα γραφεία τους, τα χωράφια τους. Στην επαρχία, η καινοτομία δεν είναι κάτι που συναντάς κάθε μέρα.

Ιδιωτικές πρωτοβουλίες υπάρχουν , άνθρωποι που σκέφτονται έξω από το κουτί προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά. Ωστόσο στην επαρχία δεν υπάρχουν ακόμη οι δομές αλλά και η κρίσιμη μάζα των ανθρώπων που χρειάζεται ώστε να δημιουργηθούν οι δομές που απαιτούνται.

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι για παράδειγμα στην Περιφέρεια μας, υπάρχουν πολύ καινοτόμα projects στον αγροδιατροφικό τομέα και κυρίως στα προϊόντα και μάλιστα πάνε πολύ καλά. Όσον αφορά τους νέους ανθρώπους, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ για συμπράξεις και συνεργασίας με σκοπό το σχεδιασμό αλλά και την εφαρμογή της καινοτομίας.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το προσεχές μέλλον;

Άμεσος στόχος για το mermix είναι να εδραιώσουμε το δίκτυο μας σε όλη την Ελλάδα. Πλέον, με την νέα έκδοση μας, έχουν προστεθεί νέες δυνατότητες στο site και η πλοήγηση έγινε ακόμη ευκολότερη.

Επόμενο βήμα μας είναι οι συνεργασίες με εταιρίες του Αγροδιατροφικού τομέα, ώστε το mermix να γίνει ο online χώρος μέσω του οποίου ο κάθε ένας αγρότης μπορεί να διαχειρίζεται την δουλειά του ως ολοκληρωμένη επιχείρηση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − fourteen =