αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΤέσσερα αδέρφια στη Δράμα ανέλαβαν την οικογενειακή επιχείρηση και εξάγουν τυρί και γάλα έως τα Αραβικά Εμιράτα

Τέσσερα αδέρφια στη Δράμα ανέλαβαν την οικογενειακή επιχείρηση και εξάγουν τυρί και γάλα έως τα Αραβικά Εμιράτα

Πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν τα Ελληνικά προϊόντα; Έως το Βέλγιο, την Ολλανδία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκεί έχουν φτάσει το Φρέσκο κατσικίσιο γάλα, το Κατσικίσιο γιαούρτι, το Κατσικίσιο βιολογικό κεφίρ, η Φέτα, και άλλα προϊόντα τα οποία παράγονται στην Δράμα και συγκεκριμένα στην γαλακτοπαραγωγική μονάδα, Μενοίκιο.

Τα 4 αδέρφια που αποτελούν τη νέα γενιά της οικογένειας, έχουν αναλάβει την επιχείρηση με στόχο να συνεχίσουν την πετυχημένη πορεία της και να την αναπτύξουν ακόμα περισσότερο. Ο Γιώργος Μελενεκλής, ένας εκ των τεσσάρων αδερφών, μιλά σήμερα στο It’s Possible και εξηγεί πως ξεκίνησε η επιχείρηση από τον πατέρα της οικογένειας, τι παράγει σήμερα η μονάδα, αλλά και το πως έχουν καταφέρει να κινηθούν μέσα στο απρόβλεπτο περιβάλλον που ζούμε όλοι τα τελευταία χρόνια.

Η οικογενειακή σας επιχείρηση ξεκίνησε την διαδρομή της πριν αρκετά χρόνια. Τελικά, τι πρέπει να κάνει μια επιχείρηση για να αντέξει σε βάθος χρόνου; Έτσι όπως το έχετε βιώσει εσείς.

Η επιχείρηση ως brand name Μενοίκιο ξεκινά το 2013 αλλά οι υπόλοιπες δραστηριότητες μας έρχονται από το 1992 όπου γεννήθηκα και γω. Αρχικά ως γεωργός ο πατέρας μου καλλιεργούσε ζωοτροφές μέχρι και το 2008 όπου ξεκίνησε τότε η φάρμα και οι εγκαταστάσεις των ζωοτροφών. Το 2013 λοιπόν, με την δημιουργία του τυροκομείου «κλείνει» ο κύκλος της καθετοποίησης και πλέον όλες οι διαδικασίες από το χωράφι στο ράφι εξελίσσονται παράλληλα. Καλλιεργούμε τις ζωοτροφές μας όπου προορίζονται τόσο για τα δικά μας ζώα όσο και για συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους της περιοχής, παίρνουμε το πολυτιμότερο αγαθό τους, το γάλα τους όπου και το μεταποιούμε και ως αποτέλεσμα προκύπτουν τα προϊόντα Μενοίκιο.

Η επιχείρηση αναδείχθηκε εν καιρώ κρίσης με μεγάλη δυσκολία μιας και όλα έγιναν χωρίς κεφάλαια αλλά με πολλή δουλειά και μεράκι.

Οι δραστηριότητες που έρχονται από παλιά υποστήριξαν όλα αυτά τα χρόνια το τυροκομείο και τα τελικά προϊόντα έτσι ώστε να μπορούμε σήμερα να βρισκόμαστε ανάμεσα σε τόσο μεγάλες εταιρείες και να μας επιλέγει ο καταναλωτής. Μία μικρομεσαία επιχείρηση παραγωγής σαν εμάς πρέπει να εξάγει για να μπορεί να επιβιώσει και ειδικά όταν παράγει βιολογικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας τα οποία κοστίζουν περισσότερο στο ράφι σε σχέση με όμοια συμβατικά προϊόντα. Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στις εξαγωγές και προσπαθούμε να οργανώσουμε την καθημερινότητα και τις διαδικασίες μας έτσι, ώστε να μπορούμε να έχουμε μία θέση στις ξένες αγορές. Αρωγός σε όλα αυτά δεν θα μπορούσε παρά να είναι η επιμονή και υπομονή όπως επίσης και η αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε.

Πλέον εσείς ως η επόμενη γενιά έχετε αναλάβει το «τιμόνι» της επιχείρησης. Πως είναι μία τέτοια συνεργασία μεταξύ αδερφών και τι καινούργιο ενδεχομένως έχετε φέρει στην επιχείρηση;

Ο πατέρας μου και πρόεδρος της επιχείρησης Βασίλης Μελενεκλής είναι ο άνθρωπος που οραματίστηκε και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό γι΄αυτό που είναι σήμερα το Μενοίκιο. Οι συνεχιστές του έργου είμαστε και τα τέσσερα αδέρφια που ο καθένας έχει αναλάβει τον ρόλο του μέσα στην επιχείρηση. Ο Δημήτρης (Νο2 στην σειρά με βάση την ηλικία) έχει αναλάβει όλο το κομμάτι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, τις καλλιέργειες και ό,τι σχετίζεται με αυτό. Ο Στέλιος (Νο3) στο εμπορικό κομμάτι και λογιστήριο και τέλος στο Νο4 ο Λευτέρης που σπουδάζει Κτηνιατρική και προορίζεται για να αναλάβει το κομμάτι της ζωικής παραγωγής.

Χωρίς τα αδέρφια μου εκ των πραγμάτων δεν θα ήταν εφικτό να εξελιχθούν τόσο οι διαδικασίες και οι δραστηριότητες αφού η καθημερινότητα μας έχει πολλές απαιτήσεις και ευθύνες. Τα ζώα δεν έχουν μέρες, ώρες, γιορτές ή αργίες όπως επίσης και η παραγωγή και τα χωράφια το ίδιο.

Η δουλειά μας εκ φύσεως χρειάζεται νέες ιδέες και καινοτομία μιας και η αγορά και η τεχνολογία εξελίσσονται αλματωδώς. Σχεδιάζουμε καινοτόμα προϊόντα, συμμετέχουμε σε ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια και προσπαθούμε να ακολουθούμε τα νέα δεδομένα του μηχανολογικού εξοπλισμού που μας βοηθά να παράγουμε με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την τεχνολογία.

Για κάποιον που δεν γνωρίζει, αυτή τη στιγμή τι περιλαμβάνει το brand σας;

Παράγουμε γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα βιολογικά αλλά και συμβατικά.

Φρέσκο κατσικίσιο γάλα, Κατσικίσιο γιαούρτι, Κατσικίσιο βιολογικό κεφίρ, Φέτα, Κατσικίσιο τυρί, Τυρί σχάρας με δυόσμο, Βιολογική κατσικίσια και πρόβεια γραβιέρα, Κατσικίσιο Βούτυρο, Πρόβειο γιαούρτι και άλλα προϊόντα. Σχεδιάζουμε ένα νέο προϊόν Κατσικίσιο Βιολογικό παγωτό Κεφίρ για το 2024 το οποίο κέρδισε την πρώτη θέση και στον διαγωνισμό Αγροανέλιξη του φορέα Νέα Γεωργία Νέα Γενιά.

Μέχρι ποιες τοποθεσίες του πλανήτη έχουν φτάσει τα προϊόντα σας;

Εξάγουμε τόσο σε Ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο, Γερμανία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Ρουμανία, όπως και στην Αγγλία αλλά και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα τελευταία χρόνια ζούμε σε ένα δύσκολο και απρόβλεπτο περιβάλλον. Πανδημία, φυσικές καταστροφές, πόλεμοι, ακρίβεια κ.α. Πως κινηθήκατε επιχειρηματικά μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό; Και τι συμβουλές θα δίνατε σε νέους επιχειρηματίες που θέλουν να αναπτυχθούν στην εποχή μας;

Σαφώς και είμαστε από τις επιχειρήσεις που επηρεαστήκαμε και επηρεαζόμαστε ακόμη από όλα τα παραπάνω μιας και τα προϊόντα μας τόσο για την ελληνική αγορά όσο και για τις εξαγωγές προορίζονται για καθημερινή χρήση. Κρατήσαμε χαμηλά την μπάλα τα τελευταία 2 χρόνια και ήταν και μία ευκαιρία να ανασυνταχθούμε και να αναζητήσουμε νέες ευκαιρίες και προοπτικές. Σίγουρα δεν είμαι σε θέση να συμβουλέψω ακόμη, αλλά δοθείσης ευκαιρίας μπορώ να αναφέρω ότι εκεί έξω υπάρχουν ευκαιρίες να κάνει κανείς πράγματα αρκεί να έχει όρεξη για δουλειά, μεράκι και αγάπη γι’ αυτό που προσπαθεί να πετύχει!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 + two =