αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑMasdar: Ερχονται νέες εξαγορές μετά την Τέρνα Ενεργειακή

Masdar: Ερχονται νέες εξαγορές μετά την Τέρνα Ενεργειακή

Ο όμιλος Masdar του Άμπου Ντάμπι αναζητά νέες εξαγορές στην Ευρώπη μετά την απόκτηση της Τέρνα Ενεργειακής την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι οικονομικές πιέσεις στον κλάδο μειώνουν τις αποτιμήσεις και δημιουργούν χώρο για συμφωνίες.

Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε στους Financial Times ότι η συμφωνία για την Τέρνα Eνεργειακή, αξίας 3,2 δισ. ευρώ ήταν μόνο η αρχή μιας περαιτέρω επέκτασης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν αποκτούμε απλώς αυτήν την πλατφόρμα και το χαρτοφυλάκιο», είπε. «Θα διαθέσουμε περισσότερα κεφάλαια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

«Αυτή είναι μια στρατηγική συμφωνία για εμάς όπου ενισχύουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα αλλά, το πιο σημαντικό, στην Ανατολική Ευρώπη», πρόσθεσε, αναφέροντας την παρουσία της εταιρείας στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Πολωνία, καθώς και τον «ισχυρό pipeline» της στην περιοχή.

Μετά από μια δεκαετία ταχείας ανάπτυξης, ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δέχεται πιέσεις από τα υψηλότερα επιτόκια, ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου αρκετές εταιρείες έχουν περιορίσει ή ακυρώσει σχέδια.

Ωστόσο, ο Αλ Ραμάχι είπε ότι τα υψηλότερα επιτόκια επανέφεραν τον κλάδο στην πραγματικότητα και έκαναν τους ανθρώπους να «συνέλθουν» σε ότι αφορά τις συμφωνίες. «Όταν τα επιτόκια ήταν μηδενικά ή αρνητικά, περίμεναν υψηλές αποτιμήσεις. Αν δεν τους έδινες την αξία που ονειρευόντουσαν, θα μπορούσαν να πάνε στην τράπεζα και να δανειστούν με μηδενικό επιτόκιο και να συνεχίσουν την αναπτυξιακή τους πορεία. Δεν σε χρειάζονταν».

«Τώρα [τα υψηλότερα επιτόκια] προκάλεσαν τη συνειδητοποίηση στην αγορά ότι η αποτίμηση που σκέφτονταν δεν είναι πραγματική».

Τους τελευταίους μήνες, πλούσιοι σε μετρητά αγοραστές από τις ΗΠΑ και τις χώρες του Κόλπου έχουν εντείνει τις συναλλαγές τους στον τομέα έντασης κεφαλαίου.

Η Masdar, η οποία χρηματοδοτείται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο των ΗΑΕ Mubadala, την εταιρεία ενέργειας και νερού Taqa και την εθνική εταιρεία πετρελαίου Adnoc, έχει συγκεντρώσει ένα χαρτοφυλάκιο 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × four =