αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑMarketWatch: Τα 6 κρίσιμα σταυροδρόμια για την Ευρώπη το 2017

MarketWatch: Τα 6 κρίσιμα σταυροδρόμια για την Ευρώπη το 2017

Μπορεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής παγκοσμίως την τελευταία περίοδο, αλλά υπάρχουν αρκετές δυνάμει πολιτικές και οικονομικές κρίσεις στην Ευρώπη, τις οποίες και δεν πρέπει να ξεχνούν οι επενδυτές.

Αυτό υπογραμμίζεται σε άρθρο του MarketWatch που δεν παραλείπει την περίπτωση της Ελλάδας. Για την ακρίβεια, είναι πρώτη στη λίστα με τα 6 πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να συνταράξουν τις αγορές τους επόμενους μήνες. Μετά από το καλοκαίρι του 2015, σχολιάζει, «η Ελλάδα απήλαυσε έναν χρόνο χωρίς να είναι στο επίκεντρο, αλλά τώρα οι κίνδυνοι φαίνονται και πάλι στον ορίζοντα».

«Οι επενδυτές αγνόησαν τα πολιτικά σοκ του 2016 με μία εντυπωσιακή αδιαφορία: Ο άμεσος αντίκτυπος του Brexit διήρκησε λιγότερο από μία εβδομάδα, η νίκη του Donald Trump αντιμετωπίστηκε μέσα σε λίγες ημέρες και το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα ξεχάστηκε σε λιγότερο από τρεις ώρες. Αλλά ο κίνδυνος δεν κοιμάται», παρατηρεί ο Eoin Murray, επικεφαλής επενδύσεων στην Hermes Investment Management. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διαμορφώνεται σε αρνητικό έδαφος από τις αρχές του έτους, την ώρα που οι αμερικανικοί δείκτες έχουν θετικό πρόσημο, ενώ ο «δείκτης φόβου» VIX που μετρά την αβεβαιότητα στη Wall Street, κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών.

Αναλυτικά, οι 6 κρίσιμοι «σταθμοί» για τις αγορές το 2017 είναι οι εξής:

Ελλάδα (Φεβρουάριος)

«Θυμάστε το Grexit;», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, κάνοντας μνεία συγκεκριμένα στην καθυστέρηση της β’ αξιολόγησης. Υπάρχει ακόμη η ελπίδα για συμφωνία τον Φεβρουάριο, ενώ το επόμενο Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 20 του μήνα, σημειώνεται.

Η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για το Brexit (Μάρτιος)

Ο σχεδιασμός της Theresa May προβλέπει πως η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για την επίσημη έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει μέχρι τα τέλη του Μαρτίου. Και αφού γίνει αυτό, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής, με τους αναλυτές να αναμένουν νέο γύρο μεταβλητότητας για τη στερλίνα που αν και έχει κερδίσει κάποιο από το έδαφος που έχασε τον Ιανουάριο, βρίσκεται ακόμη μακριά από τα επίπεδα πριν από το δημοψήφισμα.

Εκλογές στην Ολλανδία (15 Μαρτίου)

Οι Ολλανδοί κατευθύνονται στις κάλπες στις 15 Μαρτίου και ήδη ο πρωθυπουργός Mark Rutte βρίσκεται υπό πίεση, την ώρα που ο υπουργός Δικαιοσύνης παραιτήθηκε, μετά από μία υπόθεση που ήλθε στη δημοσιότητα σχετικά με πληρωμές που έγιναν σε έναν έμπορο ναρκωτικών που είχε καταδικαστεί – ένα σκάνδαλο που θα μπορούσε να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη τη νίκη του Rutte, έναντι του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος, Geert Wilders. Άλλωστε, με την αντιμεταναστευτική και αντιευρωπαϊκή του πολιτική, ο Wilders έχει καταφέρει να «κερδίσει» μεγάλο μέρος του πληθυσμού, γεγονός που θέτει τη χώρα σε τροχιά εξόδου από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε..

Εκλογές στη Γαλλία (Απρίλιος/Μάιος)

Η Marine Le Pen αποκτά προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Έχει χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα για το Brexit ως το πιο σημαντικό γεγονός μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την εκλογή του Trump ως ένα ακόμη λιθάρι για την οικοδόμηση ενός νέου κόσμου. Η νίκη της θα μπορούσε να σημάνει τη διάλυση του ευρώ, εάν επιχειρήσει να οδηγήσει τη χώρα εκτός της Ευρωζώνης.

«Εάν πράγματι αναλάβει την εξουσία, με τα σχέδιά της να βγάλει τη Γαλλία εκτός του ευρώ, θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ευρώ και την Ε.Ε., όπως τις ξέρουμε. Αλλά αυτός ο κίνδυνος φαντάζει μακρινός», παρατηρεί σε note του ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.

Πιθανότητα εκλογών στην Ιταλία (Ιούνιος)

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εκλογές στην Ιταλία μέχρι το 2018, αλλά οι αναλυτές έχουν αρχίσει να εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο εκλογών τον Ιούνιο. Ο δρόμος για πρόωρες εκλογές ανοίγει μετά από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, με την οποία απορρίπτει τον β΄ γύρο που προέβλεπε ο εκλογικός νόμος, αλλά εγκρίνει το πριμ εδρών για το πρώτο κόμμα. Το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων κερδίζει σημαντικό έδαφος και η νίκη του θα μπορούσε να οδηγήσει την Ιταλία εκτός του ευρώ.

Εκλογές στη Γερμανία (Σεπτέμβριος)

Στις 24 Σεπτεμβρίου, οι Γερμανοί θα πάνε στις κάλπες, μετά από μία πιεστική περίοδο, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων και της μεταναστευτικής κρίσης. Η Merkel αποκτά προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αν και η δημοτικότητά της έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα. Ωστόσο, δεδομένων των τεταμένων αντιδράσεων στη χώρα, το ακροδεξιό κόμμα AfD βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται, μετά από την επίθεση με φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο. Φαίνεται, συγκεκριμένα, πως καταλαμβάνει την τρίτη θέση ανάμεσα στα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα και θα μπορούσε να κερδίσει και έδρες στη Bundestag για πρώτη φορά.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one + twenty =