αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑMark Zuckerberg: Πως κατάφερε να φτάσει στην επιχειρηματική ελίτ, χωρίς να έχει δουλέψει σε άλλη εταιρία

Mark Zuckerberg: Πως κατάφερε να φτάσει στην επιχειρηματική ελίτ, χωρίς να έχει δουλέψει σε άλλη εταιρία

Η ιστορία του Mark Zuckerberg είναι λίγο- πολύ γνωστή. Ίδρυσε το Facebook όταν ήταν μόλις 19 ετών, χωρίς να έχει κάποια προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία, και έφτασε στην κορυφή του κόσμου. Η διαδρομή τα έφερε έτσι, που δεν χρειάστηκε να εργαστεί σε άλλη εταιρία. Ναι, κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς CEO του πλανήτη έχοντας δουλέψει μόνο… στην εταιρία του. Αυτή την ιδιαίτερη περίπτωση προσπαθεί να αναλύσει σε άρθρο του το Business Insider.

Δεν είναι τυχαία η αποκάλυψη της COO του FB, Sheryl Sandberg: «Πολλές φορές, ο Mark λέει μπροστά σε όλη την εταιρία: Λοιπόν, δεν έχω δουλέψει οπουδήποτε αλλού, αλλά η Sheryl μου είπε…»

Σήμερα, ο θαυματουργός κύριος Zuckerberg είναι 34 ετών. Και έχει στήσει, σε μεγάλο βαθμό, την εταιρία πάνω στα δικά του μέτρα. Πολλοί λένε μάλιστα, ότι ακόμα και το μπλε χρώμα έχει επιλεγεί ως σήμα- κατατεθέν στο Facebook, επειδή ο ίδιος ο Zuckerberg δεν μπορεί να δει καθαρά το πράσινο και το κόκκινο.

Μπορεί ο Mr Facebook να αποτελεί ένα εξτρίμ παράδειγμα, ωστόσο η περίπτωση του ανοίγει μια συζήτηση, για τα συν και τα πλην του να χτίζεις μια καριέρα εργαζόμενος μόνο σε μια επαγγελματική στέγη. Το Business Insider ρώτησε δύο ειδικούς για το θέμα. Ο Jaime Klein, ο οποίος είναι ο ιδρυτής της Inspire Human Resources, ανέφερε κάποια οργανωτικά οφέλη που φέρνει ένας ηγέτη τέτοιου τύπου, συμπεριλαμβανομένης της «θεσμικής γνώσης» και της «σταθερής κουλτούρας». Αφού όπως εξηγεί, όταν αλλάζει η ηγεσία σε μια εταιρία, υπάρχει ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο κυριαρχεί η αναπαραγωγικότητα. Από την άλλη μεριά, ένας τέτοιος ηγέτης ίσως ξεμείνει από φρέσκες ιδέες σε βάθος χρόνου.

Πως όμως μπορεί να πορευτεί κάποιος στο μοντέλο Zuckerberg με επιτυχία; Η Erica Keswin είναι workplace strategist και executive coach. Η ίδια εξηγεί λοιπόν, ότι συνήθως τέτοιοι CEO κάνουν μια σημαντική κίνηση: Βάζουν δίπλα τους ανθρώπους με μεγαλύτερη εμπειρία και περισσότερες παραστάσεις. Κάτι τέτοιο έκανε και ο Zuckerberg με την Sheryl Sandberg. Οι μεγάλοι ηγέτες πρέπει να να αναγνωρίζουν τα κενά στο σύνολο των δεξιοτήτων τους και να προσλαμβάνουν ανθρώπους των οποίων οι ικανότητες συμπληρώνουν τις δικές τους.

Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος δεν είναι σε ηγετική θέση, αλλά επίσης εργάζεται για πολλά χρόνια σε μια εταιρία; Και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ψάξεις τρόπους για να αναπτυχθείς πολύπλευρα. Ένας τρόπος για να πετύχεις κάτι τέτοιο, είναι να αυτοπροταθείς και να συνεργαστείς με άλλα τμήματα του Οργανισμού. Για να πάρεις όσο περισσότερες γνώσεις γίνεται και να συνεργαστείς με διαφορετικούς ανθρώπους.

Όταν θα φτάσει η ώρα που θα νιώσεις ότι έχεις «βαλτώσει» πλήρως στην εταιρία, θα το καταλάβεις. Είναι τότε που πρέπει να κάνεις το επόμενο βήμα.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two + 9 =