αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ ερώτηση που κάνουν στον εαυτό τους ο Mark Zuckerberg και ο ιδρυτής της Stripe, όταν πρέπει να προσλάβουν κάποιον

Η ερώτηση που κάνουν στον εαυτό τους ο Mark Zuckerberg και ο ιδρυτής της Stripe, όταν πρέπει να προσλάβουν κάποιον

«Γίνεσαι ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων με τους οποίους περνάς τον περισσότερο χρόνο», λέει μία σοφή φράση. Τα άτομα με τα οποία επιλέγετε να δουλέψετε, διαμορφώνουν όχι μόνο τη δουλειά που καταλήγετε να κάνετε, αλλά και το ποιοι είστε ως άτομο. «Δανειζόμαστε» τη συμπεριφορά, τα μοτίβα σκέψης, ακόμη και τις αξίες αυτών με τους οποίους περνάμε τον περισσότερο χρόνο. Και περνάς μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής σου στη δουλειά. Πώς λοιπόν επιλέγετε άτομα για να συνεργαστείτε;

Υπάρχουν φυσικά ένα εκατομμύριο άρθρα εκεί έξω που προσφέρουν συμβουλές για το πώς να προσλάβετε υπαλλήλους ή για να κάνετε άλλες επαγγελματικές συνεργασίες. Ωστόσο, δύο συνεντεύξεις από κορυφαίους τεχνολογικούς ηγέτες τεχνολογίας δείχνουν ότι μόνο μία ερώτηση μπορεί να σας βοηθήσει να καθοδηγήσετε τη σκέψη σας, ανεξάρτητα από το αν κάνετε προσλήψεις στελεχών ή επιλέγετε την πρώτη σας δουλειά καθώς μόλις έχετε βγει από το πανεπιστήμιο.

Τον Φεβρουάριο ο Mark Zuckerberg μίλησε με τον podcaster και computer scientist του MIT, Lex Fridman. «Πάντα εστιάζω πολύ στους ανθρώπους και νομίζω ότι η πιο σημαντική απόφαση που πιθανότατα θα πάρεις αν είσαι στο πανεπιστήμιο, είναι με ποιον θα κάνεις παρέα», είπε αρχικά ο Zuckerberg. «Διότι γίνεσαι σαν τους ανθρώπους με τους οποίους περιβάλλεις τον εαυτό σου», πρόσθεσε.

Πώς λοιπόν ο Zuckerberg σάς συμβουλεύει να επιλέξετε τα άτομα με τα οποία θα περάσατε χρόνο; Σας προτείνει να κάνετε στον εαυτό σας μια απλή ερώτηση: Θα ήθελα αυτό το άτομο να είναι το αφεντικό μου;

Όταν προσπαθείτε να εξετάσετε τον κύκλο σας ή αξιολογείτε διαφορετικές επαγγελματικές επιλογές, αναρωτηθείτε «ποιοι είναι οι άνθρωποι για τους οποίους, σε ένα εναλλακτικό σύμπαν, θα θέλατε να δουλέψετε, ακόμα κι αν πρόκειται να γίνουν συνεργάτες σας σε αυτό που κάνετε», είπε ο Zuckerberg.

«Θα προσλάβω κάποιον να δουλέψει για μένα μόνο αν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να δουλεύει για αυτόν», λέει. «Αν ήταν η εταιρεία δική τους και εγώ έψαχνα να πάω να δουλέψω κάπου, θα ήμουν ευτυχής να δουλέψω για αυτούς;» αναρωτιέται.

Δεν είναι ο μόνος που προτείνει αυτήν την ερώτηση. Πριν από μερικά χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με τον ιδρυτή του LinkedIn, Reid Hoffman, ο συνιδρυτής της Stripe και αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος, Patrick Collison, μίλησε για τις τρεις ερωτήσεις που κάνει πάντα στον εαυτό του προτού προσλάβει ηγετικά στελέχη. Μεταξύ αυτών ήταν η εξής: Είναι αυτό το άτομο τόσο καλό που ευχαρίστως θα δούλευα γι’ αυτόν;

Όπως ο Zuckerberg, έτσι και ο Collison καταλαβαίνει ότι οι καλύτεροι συνεργάτες διαμορφώνουν τόσο αυτό που καταφέρνουμε να κάνουμε στη δουλειά, όσο και το ποιοι είμαστε. Και αν δεν είστε πρόθυμοι να παραδεχτείτε ότι μπορεί μερικές φορές άλλοι μπορεί να γνωρίζουν καλύτερα από εσάς ή να έχουν καλές ιδέες, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να σας διαμορφώσουν σε μια καλύτερη version του εαυτού σας.

Εν ολίγοις, αν δεν μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας να καθοδηγείται από κάποιον, τότε αυτό σημαίνει ότι μάλλον δεν τον σέβεστε αρκετά για να περάσετε ένα μεγάλο μέρος των ημερών σας μαζί του.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × three =